In het juli/aug nummer van de Federal Reserve Bank van St. Louis, jawel een onderdeel van de FED, staat een studie over het wel of niet failliet zijn van de VS.
De schrijver Kotlikoff, komt tot de conclusie dat het antwoord op bovenstaande vraag een overweldigend ja is.

Op de eerste plaats zijn er de sociale verzekerings verplichtingen en de toekomstige opbrengstenstromen, die volledig onvoldoende zijn om aan die beloftes te voldoen.
De hoofdoorzaak dat velen nog steeds niet bevatten in welke moeilijke situatie de VS ( maar ik schat de meeste andere overheden ook) zijn, is dat er een ernstige fout in de overheidsboekhouding zit: de overheidsboekhouding is op ‘cash’ gebaseerd, waarbij alleen de inkomsten en uitgaven worden geteld die al hebben plaatsgevonden of zijn vastgesteld.
Zou je daarentegen een degelijke samengestelde berekening maken hoe de toekomstige inkomsten en verplichtingen van de VS zich ontwikkelen, dan kom je heel slecht uit en is bij onveranderd beleid en huidige toezeggingen de VS failliet.
In cijfers: het huidige overheidstekort (schuld tov huidig Bruto Nationaal Product) is 37%
Zou je echter de toekomstige verplichtingen erbij betrekken, dan kom je op 562%.
Dus linksom of rechtsom, de toekomstige regeringen zullen hun uitgaven drastisch aan moeten passen aan hun uitgaven.
In de discussie hierop wordt nog wel het tegenargument gebruikt dat het gros van de VS schuldeisers, buitenlanders zijn, die met oneindig bij te drukken dollars kunnen worden afgelost, maar daar zijn u en ik niet bepaald mee geholpen.
Een beter tegenargument is dat naast de toekomstige verplichtingen, er ook gekeken moet worden naar de toekomstige inkomsten van de overheid. Natuurlijk is dat juist, maar de inkomsten zullen drastisch omlaag gaan omdat de babyboomers minder productief gaan worden en hun kosten (gezondheidszorg) zullen stijgen.

Het zal allemaal wel heel geleidelijk gaan en misschien? niet zo’n vaart lopen, maar dat we gewaarschuwd zijn voor een lagere dollar, meer inflatie, ook hier, en een hogere goudprijs, is voor mij wel duidelijk

10 REACTIES

 1. Dat is niet erg, dan kunnen we lekker op pensioen naar Florida gaan wonen voor een prikje.

 2. [1] Mijn idee 🙂 Mijn vrouw is Amerikaanse.
  Zeg Bud, hoe denk jíj de Vs binnen te komen? Via Cuba?

  Zonder dollen, het is een veilig idee te weten dat we binnen 1 week naar de Vs zouden kunnen afreizen. Óf weg van Eurabië (als het fout gaat in Europa)óf op weg naar het goedkope leven met onze keiharde euro’s (als het fout gaat in de Vs).

 3. "… maar dat we gewaarschuwd zijn voor een lagere dollar"

  Lager t.o.v. wat?

  T.o.v. goud? Ja, mee eens.

  T.o.v. de Euro?
  Dat zou suggereren dat Euroland er beter voorstaat. Dat denk ik echter niet.
  Als je de exercitie die men in de VS ten minste al gedaan heeft, voor Euroland zou overdoen, vrees ik dat we met een gelijkaardige situatie zullen blijken te zitten. Hier kennen we immers eveneens vergrijzing en allerhande uitkeringenstoezeggingen zoals pensioenen en medische zorgen. Ik vermoed dan ook dat onze "adjusted" schuldquote plus minus op dezelfde hoogte ligt als de Amerikaanse.
  Kortom de EUR is in hetzelfde bedje ziek.
  (De JPY en de CNY overigens eveneens).

  Het enige waar ik dus nog vertrouwen in heb is geld wat niet gedrukt kan worden (om de problemen mee "op te lossen"), nl. goud en zilver.

 4. [2] Via Cuba dat is nog ‘ns een idee. Nee echt, wat is er voor nodig om de cubaanse nationaliteit te verkrijgen? Stel dat ik mezelf verkoop als fundi-communist, ik wil ab-so-luut in Cuba wonen. Gaat dat? En dan van daar uit naar de States.
  Ik geloof dat Rwanda ook zo’n tussenstation-kandidaat kan zijn. Iemand een visie.

 5. VS kan een hoop geld regelen als ze willen

  de mensen met het grote geld hebben in de VS een effectieve belastingdruk van 17%.

  er zit bijna geen belasting op brandstof

  Amerikaanse defensieuitgaven zijn enorm

  de vennootschapsbelsting in minimaal, belastingontduiking (Belize) wordt gedoogd.

  kortom, als de democraten willen is er in 8 jaar tij een hoop te doen om hun financiele positie te verbeteren

 6. Het is een oud deuntje van mensen die klaseik zijn opgeleidt in d monetire economie, en dat is haast iedereen.

  Feit is dat in de zeventiger jaren de Yanks de goudstandaard bij de vuilnisbak hebben gezet en geopteerd voor conversie van de dollar in een aandeel USA – Inc. Daarna konden en hebbn zij net zoveel "aandelen" uitgeven als zij zin in hebben. En nu is goud slechts een commoditeit, net als lood of wat maar ook en wordt daarom uiteindelijk in "nieuwe" dollars gewaardeerd.

  De VS kunnen NOOIT kapot …Heel eenvoudig omdat hoe gebrekkig ook de dollar voortan defacto de mondiale geldstandaard is. Laat je niks wijsmaken …

 7. [2]
  Bent u wel zo zeker van die "harde Euro"? Ik ben dat niet.

  De Fortisbank dwong mij begin dit jaar mijn goudrekening in Euro’s om te zetten omdat ik voortaan goud per kilogram diende aan te schaffen.

  Moeten we maar over naar de, ja naar welke munt eigenlijk? Ik heb in elk geval geen vertrouwen in de Euro!

  Wannes

 8. China ruilt zijn dollar-reserve
  (1000 000 000 000 000 $) grotendeels (?)tegen aandelen, dat lees ik dd 11 maart 2007 in het Financieel Dagblad.Voor China is in ieder geval de dolar failliet. Maar wie gat uiteindelijk de rekening daarvan betalen: de buitenlandse geldschieters voor de USA. Die zitten vooral in Japan, dus de yen gaat ook onderuit.
  Artur

Comments are closed.