Ofschoon het Koninkrijk der Nederlanden een geheel met drie gelijkwaardige partners geacht wordt te zijn, vindt nog steeds een paspoort – en douanecontrole plaats bij reizen tussen de verschillende delen en, nog absurder, zelfs bij het reizen tussen de vijf eilanden die samen de Nederlandse Antillen vormen.

Wie van het rijksdeel Curacao naar het rijksdeel Aruba vliegt , moet in Curacao een vertrekkaart invullen en na de landing in Aruba moet een aankomstkaart ingevuld worden die de passagier moet bewaren tot zijn vertrek uit het eiland. Dezelfde controles vinden plaats bij het reizen tussen Curacao, Bonaire en de bovenwindse eilanden St. Maarten, St. Eustatius en Saba.
Het uitvoeren van dergelijke controles heeft niet meer zin dan controles bij het overschrijden van de grens tuseen Amsterdan en Hoofddorp of tussen Den Haag en Wassenaar.

Maar er kunnen toch drugs vervoerd worden ? En grote sommen geld ?
Welnu, wie zich op de gemeentegrens tussen Den Haag en Wassenaar opstelt en daar de inhoud van alle passerende automobielen gaat controleren , zal deze eveneens aantreffen. En wie controles gaat uitvoeren op de stoep van de ABN-bank, bij de deuren van cafes, restaurants, bars en nachtclubs vindt deze ook. Ook bezoekers aan Albert Heijn en de Makro hebben soms flinke hoeveelheden op zak.
De controles tussen de rijksdelen behoren tot de zogenaamde bloempjes van Catharina: attavismen uit een prehistorisch verleden,die op kosten van de belastingbetaler maar al te graag door het politieapparaat instand gehouden worden. Immers, meer controles betekenen meer werk en meer niets producerend maar handen vol geld kostend ambtelijk gezwoeg.
Hugo van Reijen

9 REACTIES

 1. 100% mee eens. Wat ik altijd al dacht maar te lui voor was om over te schrijven.

 2. Eveneens mee eens.
  ’t Is bovendien net zo absurd als paspoortcontroles (voor binnen- of buitenlanders, maakt niet uit) voor vluchten binnen Schengengebied.

  Kijk over Schengen kan je discussieren, maar als het er nu eenmaal is, is het wel inconsistent om vervolgens passagiers naar bv. Frankfurt of Rome hun paspoort te willen controleren.

 3. Tussen de eilanden reizen ook vele niet-nederlanders en paspoort controle heeft in dat opzicht een doel.

 4. [3] Jappaners die van Amsterdam naar Volendam reizen hoeven toch ook hun paspoort niet te tonen?

 5. Je kan ook de (logische) conclusie trekken dat de Caribische eilanden beter onafhankelijk gemaakt kunnen worden. Zij blij, wij blij.

 6. [6] Dat zou Nederland wel willen, maar deze eilanden zijn bang voor de onafhankelijkheid, dus je zou ze moeten verstoten.
  Hugo van Reijen

 7. [7]
  Inderdaad, mijn idee. Nederland verklaart zichzelf onafhankelijk! Kunnen we de kwien ook meteen de laan uit achoppen, die mag dan gaan vakantievieren op Bonaire.

Comments are closed.