Er komt een nieuw Nationaal Historisch Museum.

Dit in tegenstelling tot allerlei verkiezingsslogans voor minder overheid.

Het bericht dat er zo nodig dit nieuwe museum moet komen, noemen we slechts als voorbeeld. Al speelt dit doorgaan met verdelen op alle terreinen en bij alle politici.

Het kabinet besloot afgelopen vrijdag dat Den Haag de eerste keus is voor een te vestigen nieuw historisch museum dat de complete geschiedenis van Nederland belicht.

Politici springen er meteen bovenop. De VVD-fractie Amsterdam wil dat dit museum in Amsterdam komt. “Een museum van dat niveau verdient een mooie locatie in de hoofdstad van het land”, aldus raadslid Ruud Nederveen.
Hij voegt daar aan toe dat het dan voor kinderen uit Amsterdam een mooie gelegenheid is om kennis te maken met de Nederlandse geschiedenis, en voor kinderen buiten Amsterdam om te komen en tevens de “hoofdstad” te leren kennen.
Ik neem aan dat politici uit Utrecht (centraal), Assen (bereikbaar voor Noord Nederland), Maastricht (contacten Duitsland, België, Luxemburg), en elke willekeurige andere gemeente, ook wel argumenten kunnen vinden.

Maar het gaat niet om de potverdeling. Het gaat om de herkomst van de betaling voor dit project.
Hoe leuk of hoe belangrijk een dergelijk museum ook moge zijn, het is toch te gek dat mensen die daar helemaal niet in geïnteresseerd zijn, via hun belastingen gedwongen worden om daar aan mee te betalen.

Er zullen wel mensen zijn die een dergelijk museum belangrijk vinden en het graag tot stand zien komen. Die zullen er ongetwijfeld toe bereid zijn om dat dan ook zelf te financieren.
Zo zullen er ook ondernemers zijn, die graag dit project willen verwezenlijken.
Wel, laat ze dat rustig doen; al of niet met financiering (aandelen?) van liefhebbers voor het museum.
Verkoop aan hen de staatseigendommen die er in ten toon gesteld worden. Dan levert het geld op ipv kosten. Daardoor kunnen dan weer de belastingen verlaagd worden en het voordeel is aan alle kanten.

6 REACTIES

  1. Een duur museum bouwen in het tijdperk van de website. Ja, daarvoor moet je echt politicus zijn en dus over andermans geld kunnen beschikken, anders doe je zoiets niet.

    Bovendien lost een website ook het getouwtrek omtrent de locatie op.
    Niemand hoeft jaloers te zijn op een andere stad.

    Let verder ook op de achterlijke argumentatie van Amsterdam, die welhaast suggereert dat mensen nu onvoldoende reden hebben om die stad te bezoeken.

    Nou, goeie publiciteit voert die kerel.
    Alleen in de politiek kan zo’n malloot een goed betaalde baan vinden.

  2. Vanavond om 23:30 wordt op RTL7 de klassieke serie "Yes, Minister" weer eens uitgezonden. Altijd wel grappig om te zien hoe het waarschijnlijk in de politiek er echt aan toegaat. Ook al heet het dan officiëel komedie.

  3. [2] Dank je voor waarschuwing. Is best amusant. Jammer dat de werkelijkheid geen komedie maar een drama is!

  4. Ik snap de drang van de politici/overheid wel om zo een museum te willen maken. Goede kans om je eigen positie te verankeren in een rij (zelf uitgekozen) historische gebeurtenissen. Alles voor het volk hè :).

    Waarschijnlijk zal de meeste, zoniet alle, aandacht uitgaan naar de bekende oranjegezinde grote namen, terwijl de republikeinse namen onvermeld zullen blijven. (wie weet er tegenwoordig nog wat van bijv. Witte de With, behalve kwaadsprekerij op Privé-/Storyniveau)

    Dit nieuwe Nationaal Historisch Museum doet mij denken aan het debacle van de milleniumdome in Londen. Ook zo een mooi politiek project.

Comments are closed.