- Vrijspreker.nl - https://www.vrijspreker.nl/wp -

Het verdelen van je belastinggeld gaat gewoon door

Er komt een nieuw Nationaal Historisch Museum.

Dit in tegenstelling tot allerlei verkiezingsslogans voor minder overheid.

Het bericht dat er zo nodig dit nieuwe museum moet komen, noemen we slechts als voorbeeld. Al speelt dit doorgaan met verdelen op alle terreinen en bij alle politici.

Het kabinet besloot afgelopen vrijdag dat Den Haag de eerste keus is voor een te vestigen nieuw historisch museum dat de complete geschiedenis van Nederland belicht.

Politici springen er meteen bovenop. De VVD-fractie Amsterdam wil dat dit museum in Amsterdam komt. “Een museum van dat niveau verdient een mooie locatie in de hoofdstad van het land”, aldus raadslid Ruud Nederveen.
Hij voegt daar aan toe dat het dan voor kinderen uit Amsterdam een mooie gelegenheid is om kennis te maken met de Nederlandse geschiedenis, en voor kinderen buiten Amsterdam om te komen en tevens de “hoofdstad” te leren kennen.
Ik neem aan dat politici uit Utrecht (centraal), Assen (bereikbaar voor Noord Nederland), Maastricht (contacten Duitsland, Belgi├ź, Luxemburg), en elke willekeurige andere gemeente, ook wel argumenten kunnen vinden.

Maar het gaat niet om de potverdeling. Het gaat om de herkomst van de betaling voor dit project.
Hoe leuk of hoe belangrijk een dergelijk museum ook moge zijn, het is toch te gek dat mensen die daar helemaal niet in geïnteresseerd zijn, via hun belastingen gedwongen worden om daar aan mee te betalen.

Er zullen wel mensen zijn die een dergelijk museum belangrijk vinden en het graag tot stand zien komen. Die zullen er ongetwijfeld toe bereid zijn om dat dan ook zelf te financieren.
Zo zullen er ook ondernemers zijn, die graag dit project willen verwezenlijken.
Wel, laat ze dat rustig doen; al of niet met financiering (aandelen?) van liefhebbers voor het museum.
Verkoop aan hen de staatseigendommen die er in ten toon gesteld worden. Dan levert het geld op ipv kosten. Daardoor kunnen dan weer de belastingen verlaagd worden en het voordeel is aan alle kanten.