Dat heeft Gerrit Zalm hem toch maar geflikt!

Ik was zeer benieuwd hoe zoiets gaat.
Dus gisteren, na de succesvolle presentatieshow van Gerrit, terwijl we samen aan de bar hingen, vroeg ik: “Gerrit, nu moet je me toch eens vertellen, hoe doe je dat.”

Ja, zei Gerrit, dat wil ik je wel zeggen, maar dan mag je dat niet aan anderen vertellen.
Natuurlijk, zei ik politiek, vertellen zal ik het aan niemand, met daarbij in het achterhoofd dat ik het dan toch wel kon “schrijven”.

Wel, ging Gerrit verder, je neemt eerst de begroting van het vorig jaar. Die bekijk je post voor post en vraagt je af voor wie die post belangrijk is. Voor vrienden, relaties en vooral voor kiezers.
Afhankelijk van je gevoel doe je er dan een paar miljard bij of af, en bedenkt meteen hoe dit het beste in de show gebracht kan worden.
Dan tel je al die uitgaven bij elkaar op en dan weet je hoeveel je nodig hebt om dat te dekken.

Ja, vertelde Gerrit na nog een borrel. De bron voor die dekking, de opbrengsten, is eenvoudig. Alles komt van productieve belastingbetalers. Er is immers gewoon niets anders. Wij als overheid produceren niets, wij zitten gewoon in de kosten.

Maar je komt dan wel op een kritisch punt. Namelijk hoe ver durf je te gaan met het verder uitmelken van die makke schapen? Ze moeten immers het idee houden dat zij er op vooruit gaan. Je hebt toch nog hun stemmen nodig!
Gelukkig heb je dan veel mogelijkheden. Er zijn heel veel belastingen, premies en accijnzen. Bijna niemand weet toch hoe dat precies in elkaar zit.
Al die opbrengstposten uit de verschillende belastingen tel je weer bij elkaar op, en dan zie je of je tekort of overschot hebt. Dan ga je dat aan beide kanten aanpassen in een tweede ronde, zodat je uitkomt waar je oorspronkelijk gewild had.

Zo simpel is het.
Soms is het iets moeilijker om je voor te bereiden op mensen die deze methode al door hebben. Zoals de Raad van State en het Planbureau.
Weet je, ik probeer alleen maar te praten over het “Begrotingsoverschot”. Klinkt voor iedereen positief, alsof we geld over hebben. Maar die lui gaan dan onthullen dat er een grote verslechtering is van het begrotingssaldo. Wat dat betekent weet gelukkig bijna niemand, dus daar kun je dan eenvoudig overheen praten.
Die lui proberen dan te onthullen dat het saldo al twee jaar achteruit gaat. Maar door het stemvee te vertellen dat ze wat extra krijgen, denken ze al niet verder na. (Dat extra komt overigens uit het door henzelf betaalde belastinggeld!)

Zij proberen mijn begroting en beleid ook te verwijten dat we dezelfde fouten maken als het kabinet Kok door te veel Sinterklaas te spelen. Maar wat wil je? We hebben toch zo meteen verkiezingen. En wil je die winnen of niet? Dan moet je niet over die dingen zeuren die de kiezer toch niet doorziet!

Waarschijnlijk hebben zij wel gelijk met het komende vergrijzingsprobleem en de voorspelbare toekomstige krapte op de arbeidmarkt, maar dat moet je dan maar los van de begroting zien. Nu gaat het om een mooi prentje te laten zien

Dat het dit jaar zo gemakkelijk was, komt overigens voor een groot deel wel doordat de olieprijs zo hoog gestegen is. Zonder maar iets te doen, hebben we daardoor alleen al 6 miljard euro extra aan aardgasbaten.
En Gerrit bulderde van het lachen!

Ik was met stomheid geslagen, mijn bewondering voor Gerrit rees de pan uit. Wat een politiek genie!
En wat een stemvee dat toch weer slaafs op 22 november vrijwillig naar de slachtbank loopt.

8 REACTIES

  1. In de troonrede stond ook dat de kinderbijslag met maar liefst 35 euro per jaar omhoog gaat.
    Daar zal het continu WIPPENDE allochtone volksdeel wel blij mee zijn, denk ik, dit in het kader van de Politiek van de Islamitische Baarmoeder. Details hierover op
    http://tinyurl.com/c9szm
    of: De Kracht van de Rede door Oriana Fallaci.
    En dan te bedenken dat ik als bewust kinderloze vrijgezel via m’n belastingbiljet/inkomsten de opvoeding van andermans nageslacht moet bekostigen. Wat een waanzin en je hoort er niemand over.
    En dan verkoopt Zalm die 35 euro alsof het om een vergoeding per week gaat.

  2. Om maar te zijgen van de slaafse pers die kritiekloos schrijft over "droombegroting". De nutteloosheid van de oude media wordt met de dag erger, behalve voor de politici.

  3. De ultieme vraag blijft, beste Hub, heb je je eigen drankje moeten betalen?

  4. Hmm, wat mij opvalt is dat iedereen maar een beetje loopt te mopperen over vn alles en nog wat, maar wie doet er echt iets…?

    Verbeter de wereld, begin bij je zelf (als men tenminste begrijpt wat hier mee bedoelt wordt…)

  5. [4] "maar wie doet er echt iets…?"
    Wel, Merlin, de Vrijspreker doet een poging:

    -Tracht meer mensen de idiote toestand te doen begrijpen. (aan de uitbreiding daarvan kun je ook helpen)
    -Tracht het alternatief van een vrije maatschappij duidelijk te maken.
    -Om dit beter te kunnen doen, proberen een BOB nominatie te krijgen. (Kun je bij helpen door de Vrijspreker te nomineren voor "Nieuws + politiek)
    Zie http://www.vrijspreker.nl/b
    -Tekenen STEMNIET PETITIE. zie
    http://www.vrijspreker.nl/b
    -Kom naar bijeenkomst 8 oktober en bespreek nieuwe mogelijkheden. zie
    http://www.vrijspreker.nl/b

    Dit om te beginnen.

  6. Lieden als Zalm houden zich in stand door de monarchie in stand te houden, en daarbij is men echt niet kieskeurig. Een Zalm valt absoluut en echt niets te verwijten.

    Feit is immers dat een OVERGROTE MEERDERHEID van de Nederlanders ook al precies zo zijn. Zij klagen allen, of verbeelden zich het zooo goed te hebben … maar parasiteren eenvoudig op elkaar. Op welke manier ook.

    Waarom blijft men anders in dit klotenkoninkrijkje rondhangen, of gaat men niet de straat op en slaat de boel kort en klein? Omdat men ondanks ontevredeheid, ongemak en ellende (marginaal) subsisteerd toch!

    Men verplaatst zich bijv. letterlijk in "gemotoriseerde" koreaanse broodtrommeltjes en denkt in echte autos te rijden. En Zalm komt met nog een illusie aandragen …

  7. [1] maik, bedankt. Heb het stuk gelezen. Gweldig gewoon.
    Maar we zijn al te laat hoor! helaas.

  8. Quote:
    "De bron voor die dekking, de opbrengsten, is eenvoudig. Alles komt van productieve belastingbetalers. Er is immers gewoon niets anders. Wij als overheid produceren niets, wij zitten gewoon in de kosten."

    De uitgaven van de overheid zijn groter dan de inkomsten (belastingen). Dit geld wordt "bijgedrukt", komt bij de staatsschuld op, en sijpelt langzaam de economie binnen. EN DAT IS INFLATIE

Comments are closed.