Mogelijk komt er op termijn ook een Kijkwijzer voor internetsites en gsm’s. Het ministerie van Justitie wil daarover afspraken maken met aanbieders van beeldmateriaal, zoals operators van mobiele telefoons en met internetproviders

Soms denk je bij sommige berichten over de overheid in jezelf: “Kan het nog onnozeler?”. Gezien bovenstaand bericht kan dit dus blijkbaar wel. In overmaat zelfs. Van internetproviders wordt namelijk nu verwacht dat ze voor alle websites een soort Kijkwijzer gaan maken. Hoe deze bedrijven dat dan moeten doen is natuurlijk niet hun probleem. Immers, hun taak is alleen maar het maken van wetten en regels waar iedereen zich dan aan moet houden, iemand anders moet het maar allemaal opknappen (sommige doorgewinterde ambtenaren noemen dit ondernemersrisico).

Hoe deze internetproviders dit nu werkelijk allemaal moeten uitvogelen, blijft voor mij een groot raadsel. Ze moeten dan namelijk alle websites die er bestaan (of alleen Nederlandse) nalopen en daar een bepaalde beoordeling aan geven. Dit zal nog knap lastig worden omdat er ook websites bestaan die over vele verschillende uiteenlopende onderwerpen gaan. Denk maar aan clubs.nl. Niet elke website maar juist elke pagina of sub-website zal daarom dus onderzocht moeten worden. Tevens moeten deze pagina’s of sub-websites dan ook nog steeds regelmatig herhaaldelijk grondig onderzocht worden. De content van een goede website staat namelijk niet stil maar verandert met de dag. Het automatisch beoordelen van websites doormiddel van speciale computers (servers) is helaas ook niet mogelijk. Er bestaat namelijk relatief weinig verschil tussen een website voor alle leeftijden en een website voor personen boven de zes of twaalf jaar. Een dergelijke computer kan dit kleine onderscheid tussen websites helaas (nog) niet maken.
Een andere mogelijkheid is, is dat de overheid een bepaalde wet maakt welke Webmasters verplicht een Kijkwijzer voor hun website te kiezen. Dit zal dan in de praktijk alleen maar gelden voor Nederlandse websites en niet voor buitenlandse. Een Engelsman zal zich namelijk bij een dergelijk bevel van de Nederlandse overheid, hooguit zijn schouders ophalen. Misschien zal hij zelfs zeggen: ”Ach, die rare Nederlanders hebben altijd wel iets nieuws wat geen kant noch wal raakt”. En dit terwijl deze engelse website wel gewoon toegankelijk is voor Nederlandse bezoekers.
Naar alle waarschijnlijkheid zal de Nederlandse overheid daarom pleiten voor een Europese richtlijn. “Daar zijn we tenminste goed in”, zal de desbetreffende regelende ambtenaar wel zeggen. “Op die manier kunnen we gelijk alle Webmasters van heel Europa verplichten om een Kijkwijzer voor hun website te kiezen.” En opnieuw zal die richtlijn vrij nutteloos zijn. Immers, met een dergelijke Europese richtlijn heeft een website-eigenaar uit bijvoorbeeld Canada of China namelijk geen boodschap aan.

De overheid zal daarom, vanwege bovenstaande redenen, wel blij zijn dat ze dit probleem niet zelf hoeven op te lossen. Geval is wel dat wanneer er uiteindelijk door de internetproviders een oplossing wordt gevonden, dit een zeer dure gaat worden. Hierdoor zullen de Internet pakketten dan ook een stuk duurder worden. Maar ach, dit heet natuurlijk het “De verbruiker betaalt” principe. En dus volgens de VVD, volkomen liberaal.

3 REACTIES

  1. Stelletje nepliberalen bij de vvd. Kan ik bij deze gelukkig melden dat de webhoster van de vrijspreker NIET in NL staat.

    Zal ongetwijfeld weer vele bedrijven om zeep helpen; niemand wil dan nog in NL gehost worden. Stelletje imbecielen.

    Dus mogen ze hun plannetjes voor die kijkwijzers in ’n gaatje stoppen waar de zon nooit schijnt.

  2. Maakt ’t uit of het makkelijk of moeilijk om eea technisch voor elkaar te krijgen ? Wat als ’t niks kost ?

Comments are closed.