Bijna twee jaar geleden hoorden we iets opvallends over de Oekraïne en de zogenaamde ‘Oranjerevolutie’. Hier was een volk dat opstond voor democratie en vrijheid als men de westerse media moest geloven met de NOS (oftewel Nederlandse Omroep Socialisme) in de voorhoede.

Ik ben pas weer teruggekeerd in dat land en wat schetst mijn verbazing, de Oranjerevolutie is zo dood als een pier. Yanukovich is nu premier geworden en Yuschenko’s oranjecoalitie is uiteengevallen. De zoon van Yuschenko wordt verdacht van corruptie en plundering uit de staatskas. De corporatiste Yulia Timoschenko (één van de Oekraïense oligarchen) is het kabinet uitgezet vanwege malversaties. Als frequent bezoeker van Oost-Europa was mij dit uiteraard allang bekend, maar helaas horen we daar niets van in onze omroep- en mediawereld. Een oorverdovende stilte valt ons ten deel.

Deze Oranjerevolutie was niet meer dan één grote hype, gefinancierd door het corporatisme onder leiding van de grote schurk en miljardair George Soros. Met deze zogenaamde revoluties probeerde hij en zijn lokale vazallen de krenten uit de pap te pikken door grote staatsbedrijven toe te eigenen voor een appel en een ei. Wij werden daarom ook nooit verteld door onze media hoezeer er enorme intimidaties plaatsvonden in plaatsen als Kiev en Lvov, waar leden van de Oranjerevolutie met de kiezers het stemhok binnengingen om te zien of ze wel voor de Oranjecoalitie zouden stemmen. Dit zelfs tot grote afkeer van de internationale monitoren ter plekke.

Het probleem met landen als Rusland, Wit-Rusland en de Oekraïne is de structuur van hun economie, welke betekent dat er te veel grote staatsbedrijven zijn en te weinig kleine ondernemingen. Dit is een erfenis van 80 jaar socialisme, iets dat bij ons bijvoorbeeld de SP zou willen invoeren.

Tevens zien we een prijsexplosie in de huizen- en aandelenmarkten die alleen maar op ellende kan uitdraaien als de geldhoeveelheid uiteindelijk moet worden beteugeld, op dit moment is de M1 dat zo’n 47% per jaar (2005) en grenzend aan hyperinflatie; nog zorgwekkender is trouwens de kredietexpanse van 54%. De Oekraïense Hrivna is gekoppeld aan de dollar, dus evenals Argentinië in 2001 zal dit land bij een breuk weer een diepe depressie moeten doormaken met alle gevolgen van dien.

Er zijn natuurlijk ook positieve elementen te noemen en dat is de liberalisering van de markt, de vlaktaks van 13%, de verkoop van voormalige staatsbedrijven en de toenemende autonomie van de regio’s (oblasts). Maar in ieder geval heeft dit land nog de nodige weg te gaan alvorens het voldoet aan het westers-liberaal ideaal.

www.bank.gov.ua/ENGL/Statis…
eng.maidanua.org/node/366
jamestown.org/edm/article.p…
www.chroniclesmagazine.org/…
www.bhhrg.org/LatestNews.as…
www.originaldissent.com/for…

3 REACTIES

  1. Zeer leerzaam. Hieruit blijkt weer eens dat een "revolutie" op zich niet werkt. Er moet voor succes een voldoend grote hoeveelheid mensen zijn die begrijpen wat vrijheid betekent. Zowel de vrije markt als de soevereiniteit van ieder individu. Als dat er niet is, verval je van de ene dictatuur in de andere.

    Gelukkig eindigt je artikel met een positieve noot. Er blijft nog hoop en werk(!) voor de lokale libertariers!

  2. "…M1 dat zo’n 47% per jaar (2005) en grenzend aan hyperinflatie; nog zorgwekkender is trouwens de kredietexpanse van 54%…"

    Mooi! Wanneer mogen we Oekraïne als nieuw lid van de EU verwelkomen? Aan de toelatingseisen voldoen ze al….

  3. "Prinses" Mabel weet daar vast veel meeer van …., want die heeft een prive lijntje naar George S.

Comments are closed.