Soms, heel soms, heel erg verborgen op een of ander achteraf linkje van Nu.nl, vindt je een heel klein nieuws artikeltje dat je weer wat hoop in deze maatschappij doet geven.

AMSTERDAM – De VVD heeft in één week tijd zo’n vijftig klachten verzameld over ongenuanceerde teksten in schoolboeken. De meldingen stroomden binnen bij het vorige week door de liberalen opgerichte Meldpunt Misleidende Schoolboeken.

Ruim dertig klachten gaan over politieke teksten. Andere klachten gaan over suggestieve teksten in schoolboeken van bijvoorbeeld aardrijkskunde of over het meldpunt zelf. De klachten zijn afkomstig van zowel ouders als leerlingen.

Tja, die demagogische tekstjes en plaatjes van aardrijkskunde kennen we natuurlijk allemaal. Paar onderwerpen uit mijn tijd: EU, verzuring van de regen, oil-peak, luchtvervuiling, etc. Ik weet wel zeker dat de hedendaagse schooljeugd, welke regelmatig de vrijspreker bezoekt, het aantal opgenoemde voorbeelden wellicht kan kwadrateren.

De VVD opende het meldpunt op haar website zodat ouders en scholieren teksten met vooroordelen over religie, politiek, levenshouding en etniciteit kunnen melden. De aanleiding daarvoor was de uitspraak van VVD-Kamerlid Eric Balemans, die de inhoud van schoolboeken vaak ongenuanceerd links noemde.

Werkelijk ongelooflijk. De VVD verraden hun eigen medekameraden.** Mijn gevoel zegt echter dat het een verkiezingsstunt is. Meestal laat mijn gevoel me niet in de steek, waarschijnlijk deze keer ook niet…

In een boek voor maatschappijleer zou staan dat rechtse partijen sociale ongelijkheid geen probleem vinden en dat de VVD een partij is die mensen aan hun lot overlaat. Balemans noemde dat te zot voor woorden.

Ik begrijp werkelijk niet wat er mis zou zijn met sociale ongelijkheid. Het mag toch geen probleem zijn wanneer iemand zich profileert tegenover anderen? Of is het doel van de VVD om een soort maatschappij te creëren waarbij iedereen hetzelfde uitziet, hetzelfde doet, hetzelfde woont, etc? Dit lijkt mij maar een vrij troosteloze boel…. Tevens is het ook een zeer immoreel gegeven om van iemand te verlangen precies zo te zijn en te gedragen als alle anderen.
Ook begrijp ik niet wat er mis mee is om mensen aan hun lot over te laten. Wat is er mis mee om mensen het recht in eigen handen te geven? Een bepaalde persoon mag toch zelf beslissen wat hij of zij met zijn leven wil doen? Of deze persoon nou verstandige of onverstandige keuzen tijdens zijn leven maakt, de VVD heeft er niets mee te bemoeien.

Ik zal die mensen bij de VVD wellicht nooit begrijpen. Ik moet echter wel eerlijk bekennen dat ze een beetje op de goede weg zijn. Wellicht kunnen we de VVD over 250 jaar verwelkomen als een echte libertarische partij. Geduld is dus ook weer hierbij een zeer schone zaak.

** Blijkbaar is Bill Gates het met mij eens. Bij het controleren op de spelling in Word stelde de spellingcontrole bij het woord “VVD-kamerlid” de suggestie “PvdA-kamerlid” voor. “VVD-kamerlid” werd namelijk fout gerekend.

3 REACTIES

 1. Laat de PvdA de HRA afschaffen en vervolgens doen wat Comrad Bob Mugabe in Zimbabwe deed: sloop alle vrijstaande woningen. Stop daklozen en eventuele oproerkraaiers in woonkazernes en legbatterijen in de Bijlmer. Dat zal ze leren.

 2. I am sorry to drop this mail in English, however I felt obliged to respond to your nonsense! Let me stress the following sentences:

  "Ik begrijp werkelijk niet wat er mis zou zijn met sociale ongelijkheid"

  Judging from the above quotation it seems that the author has never been to the United States. The country which most serves your quasi- intellectual A. Rand and also the country with one of the highest gini coefficients in the world.

  "Het mag toch geen probleem zijn wanneer iemand zich profileert tegenover anderen?"

  Rephrase: It should not be a problem to rape others (i.e. neo- liberalism) to gain more for yourself? Think again, ultra- capitalist monster!

  "Ook begrijp ik niet wat er mis mee is om mensen aan hun lot over te laten."

  You are promoting anarchy? Well, remember the riots in Northern England (i.e. Manchester, Liverpool) or maybe more recently in the suburbs of Paris? Is that what you want? We live in a era of GLOBALISATION, you cant avoid migration, you cant avoid poverty!!

  Moreover, judging from your simple words, I guess you dont mind that your son or daughter get raped/ killed when she walks in poor and dangerous areas?

  Let me imagine who you are:

  I imagine you are in your beginning 20s and studying in some low- level business school, HES? Maybe you succeeded in creating your own little web company, but still live at home.

  Let me suggest: Read, read, read, read, read, read, read and after you have written everything from Von Hayek to David Harvey and EVREYTHING IN BETWEEN, come back. But for now, keep your mouth closed!!!!!!!

Comments are closed.