Kandidaat: Jaap de Hoop Scheffer (CDA) Secretaris-Generaal van de NATO

Nominatie: “Er bestaat voor Afghanistan geen militaire oplossing. De NAVO partners moeten met spoed 1000 militairen meer sturen. Dat hebben wij met zijn allen beloofd”.
Toelichting: Jakob Gijsbert (Jaap) de Hoop Scheffer ontving reeds eerder de Politicus van de Week Award. *).

Doordat de “aanleiding” voor de opvallende en oneindige oorlog in Afghanistan, namelijk de terreuractie op het World Trade Center in New York vandaag 5 jaar geleden is, en de oorlog nu net weer aan het verhevigen is, kwam Jaap zoveel in het nieuws dat hem de Award nauwelijks kon ontgaan.

Gisteren, bij een uitzending van Buitenho, zei Jaap dat de NAVO de afgelopen jaren wel goed werk had geleverd maar dat de wereld er niet veiliger op was geworden.
Wij zouden er aan toe willen voegen:”In tegendeel”. Terwijl de burger bovendien een grotere prooi voor de eigen overheid geworden is.

Jaap kon niet ontkennen dat het verzet van de Taliban in Afghanistan veel sterker is dan de NAVO en de politici hadden gedacht (of gehoopt?). Dat betekent dat zij hun voorbereidend werk niet goed gedaan hebben, of dat ze het toen verdoezeld hebben om hun verlangen naar een missie er door te krijgen.

Jaap stelt dat ALLE 26 landen van de NAVO moeten zorgen voor meer troepen. “Wij” hebben met zijn allen beloofd om daar te gaan “wederopbouwen”. En daarom vraag ik solidariteit voor onze “gezamenlijke waarden”.
Deze week zal Jaap op een Top-NAVO bespreking dit dan ook hard spelen!

Nederland heeft al 1800+ militairen in Afghanistan. Het valt op dat om de elke paar weken daarvoor een hoger getal genoemd wordt!. Het begon met het uitzenden van 1100 militairen. Daar werd niet bij benadrukt dat er elders in Afghanistan een groot aantal ingezet was.

Omdat er geen militaire oplossing is, moet er meer gebeuren. Jaap zegt dat anders Afghanistan zal afglijden naar een “narco-staat”. Hij weet waarschijnlijk niet dat Afghanistan al lang een narco-staat is. Papaverteelt is de grootste bron van inkomsten.
Als de NAVO het volk echt op redelijke termijn vooruit zou willen helpen, dan hoeven ze de mensen daar alleen maar te helpen bij de papaverteelt. En de drugshandel legaliseren, of beter nog vrij te maken.

Maar voor alternatieve oplossingen verwijst Jaap dan naar het “democratisch gekozen” Afghaanse parlement en president. Om hen dit mogelijk te maken, moet de NAVO zorgen dat er eerst een stabiele situatie ontstaat. Hiermee tracht Jaap de aanwezigheid van de militairen te rechtvaardigen en tevens de deur voor een uitweg op een kier te zetten. Voor die uitweg is straks, na een waarschijnlijke mislukking, namelijk een goede smoes nodig.

De opmerking van Jaap dat de NAVO in Afghanistan “goed werk levert” en dat de Nederlandse troepen het erg goed doen, kunnen we niet in twijfel trekken. Dagelijks komen er berichten dat de NAVO weer enkele tientallen Talibans heeft afgeschoten. Gisteren zelf meer dan honderd.

Op een vraag of je in een oorlog mocht liegen, loog Jaap door te antwoorden:’In het algemeen niet”. Natuurlijk liegt iedereen in een oorlog. Zelfs ik lieg tegen een inbreker als hij me vraagt waar mijn geld ligt!
Tevens verduidelijkte Jaap, mede naar aanleiding van de poeha van de Nederlandse politici, inclusief zijn vriendje Jan Peter Balkenende, het gedoe over de leugens van George Bush betreffende de CIA gevangenissen. Hij gaf toe dat Bush het bestaan ervan nooit ontkend had; dus (in dit geval) niet had gelogen. Wel geeft Jaap toe dat uit deze affaire blijkt dat de NAVO deelnemers elkaar niet vertrouwen.

Ja, Jaap verdient de Politicus van de Week Award terecht voor de tweede keer.

——————————————–
*) Zie https://www.vrijspreker.nl/blog/?itemid=3401

8 REACTIES

 1. Meneer de Hoop-Scheffer, vertelde ook dat de Taliban de Afghanen, die 3 dollar per dag zouden verdienen, voor 10 dollar per dag inhuurden om voor hun te vechten. Ik vroeg me af, als wij nu onze militairen terugtrekken, en in plaats daarvan voor het geld dat we nu aan die oorlog uitgeven ook Afghanen inhuren, voor 20 dollar per dag? Je zou gelijk 7 klappen in 1 slaan:

  -Geen sneuvelende Nederlanders.
  -"Ontwikkelingshulp", doordat de Afghaanse huurlingen hun geld in hun eigen land zullen uitgeven. Dat is dan ook geld dat uitgegeven wordt volgens de behoeften van de plaatselijke bevolking i.t.t. de planeconomen in Kaboel, Den Haag, Brussel en Washington.
  -Groter numeriek overwicht over de Taliban.
  -Het verkleinen van de rekrutenmarkt van de Taliban.
  -Het verkleinen van de financiële armslag voor de Taliban omdat ze meer geld kwijt is aan personeel dan ze aan wapens kan besteden.
  -Een alternatief voor papaverteelt voor sommige boeren. Al zou ik daar ook liever legalisatie (vrijgeven) zien.
  -De formatie van een nationaal leger dat geleidelijk in steeds grotere mate gefinancierd kan worden door de Afghaanse overheden. Al vraag ik me wel af of een sterkere (centrale) overheid per se een zegening is.

 2. [1] Owl,
  Nee joh. Van mij geen cent naar Afghanistan. Waarom investeren de SAOEDISCHE vriendjes van Bush en Cheney "hun" petrodollars niet in de Afghaanse economie in plaats van in de Amerikaanse wapenindustrie en internationale wapenhandel, verenigd in de Carlyle Groep, waarvan de Bushfamilie "toevallig" ook grootaandeelhouder is ?

  Het is ongelooflijk te zien, hoe de Westerse bondgenoten o.l.v. types als Jaap zich voor de kar van dit Amerikaans-Saoedische wapenkartel laten spannen en welke funeste gevolgen dat heeft voor de internationale veiligheid en stabiliteit.

 3. [2]
  SpyNose,

  Het was ook strikt een voorstel dat ervan uitging dat het steunen van Afghanistan een voldongen feit is. Schadebeperking, zogezegd.

  Al denk ik ergens wel dat de NAVO een verantwoordelijkheid draagt om dit voor de bevolking van Afghanistan (en Irak, maar dan de VS i.p.v. de NATO) tot een goed einde te brengen, omdat ze het land nu eenmaal zijn binnengevallen.

  Helaas worden ze wel gefinancierd door de belastingbetaler (ze hoeven zelf het geld niet te geven) en de Afghaanse "vrijheid" die wij tegenover de Taliban verdedigen is vrij relatief.

  Maar toch ook niet zo relatief dat ik ze gelijk zou willen overleveren aan de Talibs. Vandaar mijn voorstel om een onafhankelijk, op termijn autonoom gefinancierd, Afghaanse leger op te richten met het geld dat nu slechts een beperkt aantal Westerlingen kan bewapenen. En dan zonder het risico op "onze" doden.

 4. Ik vind dat de Nato landen niets te zoeken hebben in Talibanstan; het ‘strategische’ belang lijkt mij ook twijfelachtig. Als het gaat om ‘democratie’ invoeren, denk ik dat ruim 1 miljard Chinezen reikhalzend uitkijken naar de ‘peace keepers’ van de Nato, maar waar blijven die? Gisteren zag ik schreeuwerige koppen in de krant staan over ‘miljoenen doden’ die in Afganistan dreigen vanwege vermeende hongersnood. Retorisch truukje van onze ‘codependent’ overheidskameraden? De papaveroogst is groter dan ooit daar, dus er is geld genoeg voor voedsel import.

 5. De Amerikanen en de Nato hebben meer dan 5 jaar lang de kans gehad OBL te pakken. Na de invasie in Irak verklaarde Bush zelfs niet meer in de arrestatie van die aartsvijand, die verdacht wordt van 9/11, geinteresseerd te zijn.

  De Amerikaanse regering gooit sinds Dubya Bush het hele Westerse ‘waardenstelsel’ te grabbel en heeft al zijn geloofwaardigheid verspeeld.

  De Amerikanen en de Nato hebben maar één verantwoordelijkheid: oprotten uit Afghanistan, NU.

 6. weet dat de dome ezels van de nederlandse leger en amerikaanse leger en de rest van de varkens zoals navo nato nooit de oorlog zullen winnen tegenover mijn broeders (besefen zij het niet of zo maar ik ben iemand die daar niet in trapt in die leugens van het varkenstelsel westen afganistan is en land waar de taliban mijn broeders iets te zegen heben en niet de varkens en of de kaas eters van holand ik heb niets tegen holanders of wat dan ook maar wel tegen de overheid en de policusen en het leger ik zelf zal mijn broeders niet in de steek laten wij zullen met nog duizenden niewe strijders toestromen net wat jullie doen toestromen met jullie legers verdoemd zijn jullie legers

 7. [7] Zonder enig sarcasme hoop (en verwacht) ik dat de moedige afghaanse strijders de westerlingen eruit donderen, net zoals ze altijd al de westerlingen eruit hebben gegooid. Afghanistan was een prachtig land voordat het werd gemolesteerd, eerst door de russen, toen door de westerlingen. Afghanistan voor de Afghanen! Ik moedig dan ook Strijder aan naar zijn eigen land terug te gaan om daar zoveel mogelijk nato-bots om te leggen zodat de resterende troepen met de staart tussen de benen huiswaarts keren.

  Keerzijde is natuurlijk wel dat jij, beste Strijder, na de overwinning in Afghanistan blijft. Want net als jij willen wij Nederlanders hier ook ‘iets te zeggen hebben’.

Comments are closed.