Het is elke keer opnieuw verbazingwekkend als je weer eens hoort of ziet waar je belastingcenten naar toe gaan.
Er bij stil blijven staan, is een soort masochisme!

Zo lezen we in de NRC dat het ministerie van Buitenlandse Zaken dit jaar al 630.000 euro belastinggeld heeft geschonken aan de Amerikaanse neoconservatieve organisatie “Freedom House”.
Deze organisatie steunde onder andere de Amerikaanse inval in Irak.
Waarmee de Nederlandse politici alle “Nederlanders” daarin betrekken

De Nederlandse overheid is zelf niet gediend van Iraanse staatssatellietzenders die de boodschap van het islamitische regime uitdragen. Een Iraans staatssatellietkanaal is vorig jaar verboden in Nederland wegens “het zaaien van haat”.

Maar het houdt niet op met die 630.000 euro belastinggeld. Dat is slechts een klein deel van het hele project waarvoor 15 miljoen euro belastinggeld is uitgetrokken na een wetsvoorstel, ingediend door Farah Karimi (GroenLinks) en Hans van Baalen (VVD).

Directeur Jennifer Windsor van Freedom House is tevreden met de Nederlandse steun. “We zijn Nederland erg dankbaar. Nederland speelt een voortrekkersrol in het bevorderen van de vrijheid van meningsuiting”.

Als zij vindt dat Nederland een voortrekkersrol speelt in de vrije meningsuiting, (zoals het verbieden van die Iraanse zenders) dan kun je je afvragen hoe het met de rest van de wereld gesteld is. Of zij weet helemaal niet hoe het echt in Nederland met die vrijheid gesteld is.

Volgens Kees-Jan Ouwerkerk, woordvoerder van Buitenlandse Zaken – dat het geld heeft verdeeld – kunnen de ontvangers van het geld niet bekendgemaakt worden. “Als Freedom House zegt dat het geld ontvangt van Nederland, dan is dat hun goed recht”, zegt hij. “Wij hebben afgesproken niet bekend te maken welke organisaties we precies ondersteunen. Dit om te voorkomen dat we die organisaties daarmee in gevaar brengen.”

Zou het ook kunnen dat hij door dit belastinggeld te besteden aan anti-Iran projecten ook de Nederlandse burgers in gevaar brengt? Zou Kees-Jan daar ook aan gedacht hebben?

15 REACTIES

 1. Is Jennifer een man, Hub? 😉

  Verder een goed artikel. Helemaal mee eens.

 2. [1]
  John,

  Die lijst geeft wel de indruk dat het aantal subsidies is verminderd. Of is dat maar PR?

 3. sinds wanneer moeten wij buitenlandse denk tanks gaan subsidieren? dan weet ik nog wel een (ook op buitenland georienteerde) blog die daar recht op heeft.
  Overigens, er zal toch geen verband zijn tussen de VS denktank en Hirsi Ali, die daar naar toe ging?

 4. Ik dacht dar we openbaarheid van bestuur hadden. Dus als belastingbetaler meen ik recht te hebben om te weten, wat er met mijn centen gebeurt.

 5. [3]

  Dit betreft alleen de subsidies voor maatschappelijke organisaties. (2.1 miljard voor 4 jaar).

 6. [5] Als je er naar zoekt, kun je wel heel veel vinden. Maar veel is zodanig moeilijk te vinden, dat het zoeken wordt ontmoedigd.
  Daarom is het nuttig om ontdekte absurditeiten aan iedereen duidelijk te maken.
  Meld ze op de vrijspreker!

  Wat denk je over het artikel ACTIE; zie:
  http://www.vrijspreker.nl/b

 7. [7]
  Hub,

  Ik weet dat ik waarschijnlijk als een ontzettende mierenneuker overkom, maarre…, Jennifer is nu nog een hermafrodiet… 😉

 8. [6]
  John,

  Helaas, daar gaat mijn positieve indruk. Weet je toevallig of er ergens een website is waar alle subsidies op staan? Een beetje zoals die Amerikaanse websites die alle "pork"-projecten van de federale overheid nazoeken en op hun site zetten. Ben alleen even de naam kwijt.

 9. Nederland … het land der beroepssinterklaasen enne verkapte korruptenaren. Want wat in dit geval als soepsidie is verleend is slechts een vijgeblaadje voor de vele honderden miljoenen dat de Nederlandse overheid sinds het einde van de Nederlandse koloniale tijdperk aan de spindoctors van Madison Avenue besteden om de wereld valselijk van te overtuigen dat het "parlementaire democracy" wat in feite op een MPP dictatoriale "democratie" neerkomt.

  Overigens ook onderkoning Kok liet zich zelfs PERSOONLIJK door de Amerikaanse reclamejomngens mondiaal promoten als "world class politician" …. Als dat geen KORRUPTIE is …

  En WEER maakt men ((ook) op dit forum zich druk om de verkeerde issues. Precies zoals dit regiem dat ook wenst … en loopt men achter de decoys aan te hijgen …

 10. Okay … Okaaay …. Hier dan nog zo.n niemendalletje … Edoch in Nederland hebben de Indologen het oor van de MPP …

  "" WaterAid currently has a five year grant from the Dutch Ministry for Foreign Affairs, running from 2003 through to 2007. Coming under the theme based co-financing budget line, the grant is for core activities enabling WaterAid to develop its programs in Africa and Asia. WaterAid has had regular meetings with the Dutch government and it is hoped that this partnership will continue beyond 2007 under a new budget line called SALIN. ""

  http://www.wateraid.org.uk/

  En zelf drinken wij water uit de Rijn …. How do ye like them rotten apples …

 11. 2 miljard aan organisaties als foster parents plan, en meer van zulk soort instanties die voor de arme kindertjes in de derde wereld werkelijk niets betekenen, maar wel veel betekenen voor de welgevulde portemonnee van hun medewerkers…. Laat ze dat soort subsidies eens stop zetten. Beetje gedwongen meebetalen aan een soortement van valse excuusgevoelens… Sowieso alle subsidies stopzetten.

 12. [9]
  http://www.porkbusters.org/
  is de US site.

  In Nederland is het niet gemakkelijk om een overzicht te krijgen van alle subsidies. Dit is natuurlijk niet zonder reden. De overheid wil geen pottenkijkers. Stel je voor dat je als belastingbetaler precies zou weten waar je geld naartoe zou gaan.

 13. [13]
  John,

  Bedankt voor de link. Ik ben ook bang dat als in Nederland een soortgelijke site zou worden opgezet, de gemiddelde burger het eerder een teken van "ons" geweldige "sociale gezicht" zou zien, i.p.v. een paternalistische uitzuigende manier om andermans bestedingsbeslissingen te maken.

 14. [14]

  Uiteindelijk is Nederland een monarchie. En de monarch kan via HAAR regering en bureaucraten doen wat zij wil … en zin in hebben, danwel (voor hun) nuttig vinden … ER zijn helemaal GEEN vergelijkingen te trekken …

  Dat schijnen de onderdanen niet eens te kunnen bevatten … En maar steeds gedwee voor SPEK en BONEN stemmen …

Comments are closed.