De volgende VVD-er die verdwijnt.

En wel omdat Kamerlid Anton van Schijndel in de Volkskrant gezegd heeft dat hij het niet eens is met het programma van de VVD. En dat neemt Mark Rutte niet!

Van Schijndel was al niet erg tevreden met zijn 35ste plaats op de verkiezingslijst. Dit hielp waarschijnlijk om niet aan de eis van Mark te voldoen om zijn kritiek te herroepen.

Hier zie je weer de macht van de partijtop. Die eist dat alle VVD-ers zich houden aan de collectivistische partijdiscipline. Eigen meningen worden niet op prijs gesteld.
Daarom maakt het niets uit op welke persoon van een partij je stemt. Je stemt op de “partij” en voorlopig op de “beloftes” die de partij in een verkiezingsprogramma heeft geformuleerd.

Bedenk eens, al die jongens en meisjes zitten daar al vier jaar (of langer) jou te vertegenwoordigen. En nu komen ze opeens, twee maanden voor dat ze graag weer jouw mandaat krijgen, met beloftes voor allerlei leuke dingen. Dat zijn dingen waar ze al vier jaar de tijd voor hebben gehad om ze te verwezenlijken, maar waaraan ze niets hebben gedaan, of die ze niet konden verwezenlijken. Geloof jij dan nu dat ze dat de volgende vier jaar wel zullen kunnen en doen? Vergeet het maar. Bovendien gaan die beloftes op 22 november toch de prullenbak in.

Anton van Schijndel hoeft zich echter geen zorgen te maken. Bij die andere 73 partijen die aan de komende verkiezingen mee willen doen, zijn nog plaatsen in overvloed.
Maar ook daar is het geen haar beter.
Wil je op 22 november nog aan iemand het mandaat geven dat hij of zij de komende vier jaar belangrijke beslissingen voor jou mag nemen?

16 REACTIES

 1. Anton van Schijndel gaat zich hoogstwaarschijnlijk aansluiten bij Eén NL of hij gaat verder als éénmansfractie.
  Zelf vind ik dat hij beter op zijn plaats is bij Geert Wilders.
  http://www.antonvanschijnde

 2. Volgens de VVD dient een goed kamerlid vier jaar lang zijn cognitieve vermogens uit te schakelen en het Partijstandpunt uit te kramen.

 3. Stevige gozer trouwens. Wilders zou ’n leuke groep mensen hebben met Agema en Van Schijndel erbij.

  Het is inderdaad wel frappant dat vooral ‘rechtsgeorienteerde mensen’ als knikkers hun partij uit rollen.

 4. [5]
  "rechtsgeorienteerde" mensen zijn waarschijnlijker ego’s met een hoger testosteron gehalte. vandaar het hele oerwoud aan "rechtsgeorienteerde" partijtjes. Echt samenwerken kunnen ze nu eenmaal niet.

  De VVD heeft nu enemaal een programma opgetseld, en als je niet achter dat programma staat dan moet je niet op die lijst gaan staan. Ook kun je proberen bij het partijcongres wijzigingen in het programma te krijgen.

 5. Ik stemde op Anton van Schijndel samen met 13000 anderen, ik ben een persoonlijke kennis van Anton en steunde zijn campagne eerder.
  Nu is ons VVD kamerlid weggezonden, hij gaat zelf wel verder, hij had zijn zaak moeten kunnen bepleiten op de VVD ledenvergadering, ze zijn bang voor hem dus, want hij mag dat niet doen als kandidaat op de lijst, nu zijn de leden die hem wel willen buiten spel gezet.
  Rijnaerd de Vos is de baas bij de VVD nu, er is een sluw spel gespeeld om van Schijndel onmogelijk te maken , verre van Liberaal wat hier gebeurd.
  http://forum.annozijlstra.n

 6. [7]
  13000 stemmen is te weinig voor een zetel, in die zin is hij dus gekozen in het kielzog van de VVD en niet op eigen kracht.

  Op zich is het vanuit de VVD gezien terecht dat hij de fractie is uitgezet. Als hij eerst gaat dreigen naar een andere partij te gaan moet hij niet jammeren als hem de wacht wordt aangezegd.

  Als iemand bij zijn werkgever gaat dreigen bij een concurrent aan de slag te gaan dan is de kans ook groot dat hij hem er uit gooit.

  Van Schijndel had een punt gehad als hij vrijwillig was opgestapt en zijn zetel ter beschikking had gesteld wegens te weinig voorkeurstemmen. Nu zit hij echter in het groepje zeteldieven met Lazrak en Wilders.

 7. [8] In de grondwet (niet dat die veel waard is) staan de woorden "fractie" en
  "partijleider" niet : een kamerlid heet niet de werknemer van een politieke partij te zijn maar een vertegenwoordiger van het Nederlandse volk.

  Mythologie uiteraard maar er volgt wel uit dat Van Schijndel geen zeteldief is als ie blijft zitten tegen de wens van een partijleider, fractie of partij in.

  Groetz,

  Cincinnatus

 8. [6] Die "klassiek-liberaal" zou zich beter "closet socialist" noemen.

 9. [10]
  valt me vban je tegen cincinattus. van Schijndel is lid geworden van een staatspartij en heeft zich vrijwillig geconformeerd aan die lijn. Omdat meneer nu niet de plaats krijgt waarop hij hoopte, en dus dreigt zijn donatie uit de belastinpot mis te lopen gaat meneer het elders proberen, bij een van die testosteron-mannetjes die zelf niets kunnen (anders hadden ze wel een echte baan) en met een populair dom-rechts praatje kiezers proberen te verleiden.

  Mar goed. De "libertariers" op deze lijst geilen wel op de rechtse testosteron mannetjes met hun eigen partijtjes. Stem maar op ze, dan kan ik lachen voor mijn belastinggeld. ze vechten elkaar toch de tent uit.

 10. [10] Want dan is er es een VVD-er die zich tegen de politiek correcte lijn van de salon-socialistische leiding verzet, komt "closet-socialist" jammeren over "zeteldiefstal"….

  Ondertussen steelt die VVD elke verkiezing weer tienduizenden stemmen door loze beloftes waarmee ze rechtse en liberale kiezers iedere keer weer zand in de ogen strooit.

  Wat het gebrek aan samenwerking betreft, zou ik zelf niet denken aan teveel testosteron bij rechtse lui maar aan….de AIVD…remember de "brugmangroep"…..

  Groetz,

  Cincinnatus

 11. [11] KL,

  Nou…men kan zich altijd bedenken en
  omkeren.

  Dat zo’n Van Schijndel zich los maakt van de VVD lijkt mij alleen maar positief.

  Groetz,

  Cincinnatus

 12. [14]
  Cincinnatus,
  Zijn het niet simpelweg "Dief en diefjesmaat" ?
  Daar kan ik me niet meer druk over maken.

Comments are closed.