Iedereen houdt van een democratie. Democratie is nodig. Om vrij te zijn moet je in een democratie leven.Aan deze stellingen zullen zeer weinig mensen twijfelen en niet zonder reden want vanaf jongs af aan is het zo dat we deze boodschap meekrijgen. Niet alleen is de overheid hiervoor schuldig, wereldwijd is men ervan overtuigd dat democratie gelijk staat aan échte vrijheid. En voor zoveel échte waarheden geldt dat hoe meer mensen iets herhalen (zowel de mensen als de boodschap) hoe meer waar het wordt. Deze herhalingen hoeven deze waarheid niet als direct onderwerp te hebben:

Neem nu bijvoorbeeld de site oneseat.eu (het .eu voorspelt al weinig goeds). Doel van deze site is om het Europees parlement in Brussel te krijgen, dit omdat het belasting betalers 200 millioen Pleuro per jaar kost voor de reiskosten die nu gemaakt worden om van Brussel naar Strasbourg te reizen. In de eerste instantie zal een ‘normaal/democratie liefhebbend’ mens denken dat dit inderdaad niet klopt en dus tekent deze de petitie. Wat hier gebeurt, is dat onbewust een stukje van je ziel aan het geloof van ‘de democratie’ verkoopt; je bent oneens met een klein aspect maar het probleem is niet ‘de democratie’ zelf.

Een ander voorbeeld is de stemwijzer. Deze neem je wanneer je niet zeker bent van wat je wilt gaan stemmen en dus lijkt een quizje op internet vrij onschuldig. Maar ook hier, afgezien van dat je misleid wordt door de quiz, wordt je weer sympathieker naar ‘de democratie’. Zelfs als je niks doet met de uitslag ben je het wel eens met het systeem want de test die je nam was slechts bepalend voor een klein aspect van ‘de democratie’, het systeem zelf wordt niet in twijfel gesteld en dus versterkt de sympathie naar het democratisch geloof.

Stem niet, stem niet, stem niet. Het laatste voorbeeld is het stemmen zelf. Je zegt niet ‘ik wil CDA/PVDA/VVD/WILDERS/WHATEVER’ maar eerder ‘ik ben voor de democratie’. Als je voor een democratie bent, thumbs up! Als je het helemaal te gek vindt dat de meerderheid, hoe groot of hoe klein dan ook, macht over jou en je bezittingen heeft dan moet je vooral gaan stemmen. Maar onthoud gerust het veel gebruikte gezegde op deze site: stemmen in Nederland is als 2 wolven en een schaap die stemmen over wat er op tafel staat vanavond.

12 REACTIES

 1. Karma Erbij – Erbij – Erbij !

  Dus: STEM NIET !!!

  (Dit is géén bevel, maar een dringend advies. 🙂 )

 2. Ben ik er toch weer ingetrapt…
  Ik zal de persoon die me tot dit stemmen heeft verleidt ff een linkje (naar hier) toesturen!
  shit….

 3. ’t is zo simpel:

  Als je vindt dat anderen niet het recht hebben jouw leven te bepalen,

  en jij dus niet het recht hebt het leven van anderen te bepalen,

  hoe kun je dan mensen afvaardigen om dat namens jou wel te doen??

 4. Als je wilt dat er iets verdwijnt, dan moet je aan de slag. Niet jezelf buitenspel zetten door het alleen maar aan anderen over te laten. Je moet kijken wat het best voor je is en op die manier het systeem zichzelf om zeep laten helpen.

 5. Er zijn twee opties voor verandering:

  1. Stemmen
  2. Coup d’état

  Vooralsnog hou ik niet van geweld en geef ik bovendien de eerste optie meer kans.

  Aangezien het systeem gebaseerd is op de korte termijn, is de volgende vraag:

  Eén overheid (Bea) of twee overheden (Bea + EU)?

  Ik ben van mening dat één overheid al meer dan genoeg is, dus stem ik op de partij voor de vrijheid.

 6. [5] Één overheid is er precies één teveel 🙂

  [4] Als je wilt dat er iets verdwijnt, dan moet je er in elk geval niet aan meedoen; niet mee instemmen, op welke wijze dan ook.
  En dat Frits, is de derde optie voor verandering.

 7. Albayrak genoemd als nummer twee PvdA

  Uitgegeven: 16 september 2006 11:18

  DEN HAAG – Het in Turkije geboren Tweede Kamerlid Nebahat Albayrak van de PvdA maakt een goede kans om als nummer twee op de kandidatenlijst voor de parlementsverkiezingen te komen.

  Bronnen binnen de partij bevestigen dat zij gezien wordt als een goede tweede achter Wouter Bos. Maar het is niet uitgesloten dat het partijbestuur donderdag besluit om haar toch lager te plaatsen op de concept-kandidatenlijst. Die lijst wordt vrijdag gepresenteerd.
  Eerder was al bekend dat de sociaaldemocraten graag een kandidaat uit de fractie op de tweede plaats wilden hebben, die eventueel ook als kandidaat-Kamervoorzitter naar voren geschoven kon worden. De in 1968 in het Turkse Sarkisla geboren juriste Albayrak is momenteel woordvoerder Justitie voor de Tweede Kamer. Daarvoor werkte zij onder meer voor het ministerie van Binnenlandse Zaken.
  Telegraaf

  Even afwachten of ze de no 2 ook wordt, maar stel dat en Bos valt om een om de een af andere reden uit en de PvdA levert de premier dan kan het zijn dat Nebahat Albayrak de eerste vrouwelijke NIET in Nederland geboren premier wordt.
  In de VS MOET de president in de VS geboren zijn althans de /een kandidaat , wij kennen die regel niet.

  (je kan ook niet gaan stemmen natuurlijk, dan wordt ze het ook)-:)

 8. [6] Eén overheid is inderdaad al veel, zeker één zoals de onze. Kan je nagaan wat voor gelazer je ontketend met een tweede erbij.

  De verandering die in werking wordt gezet door niet te stemmen tegen de EU, is minder lichaamsbeweging op 22 november en meer braakneigingen de ochtend erna.

 9. Er zijn een heleboel landen waar geen beter systeem dan democratie te bedenken valt, maar er zijn nog meer landen, waar democratie niet goed functioneert.Een van die landen is Indonesie. In Indonesie is dringend een nieuwe dictator nodig. De vacature is nog niet vervuld, maar de nostalgie naar het Suharto-tijdperk is duidelijk waarneembaar stijgende.
  Hugo van Reijen

Comments are closed.