Niet degene die hem moeten financieren: de belastingbetalers. Niet de vele burgers die gedood of gewond raken, of die hun eigendom vernietigd krijgen door die “collateral damage” waarover de politici zo gemakkelijk praten.
Ook niet de soldaten die echt vechten, sneuvelen en hun gezinnen. Zelfs al hebben ze dat beroep vrijwillig gekozen. Hooguit zou je kunnen zeggen dat het feest is voor de top militaire leiding die hun strategisch spel in de praktijk kunnen brengen.
Er zijn twee groepen die er wel aan verdienen.
Op de eerste plaats de politici. Oorlogen vergroten hun macht. Daarom verzinnen zij ook steeds nieuwe oorlogen, waaronder ook o.a. de “war on drugs”. “war on poverty”, “war on terrorism”.
Murray Rothbard zei het treffend: “The State thrives on war – unless, of course, it is defeated and crushed – expands on it, glories in it.”
De tweede groep bestaat uit de wapenindustrie.
En deze is twee handen op een buik met de staat. Staten, overheden, zijn de grootste wapenhandelaren op de wereld.
Bij een reactie op Vrijspreker stukje “Hoe verkoop ik een oorlog (213.132.171.27/~vrijspre/bl… ) verwees Anonymus naar een interessant artikel:
“Wereldwijde militaire uitgaven laten de kassa’s van de wapenhandelaars rinkelen” door Antoine Uytterhaeghe ”
( www.uitpers.be/artikel_view… )
Daaruit blijkt onder andere “De wereldwijde militaire uitgaven voor 2005 bedragen 950 miljard euro. Ze zijn goed voor 2,5% van het bruto wereldproduct. Ze stegen t.o.v. 2004 met 3,4% en met 34% in de periode van 11 jaar 1996 – 2005. Ze komen neer op 137 euro per hoofd van de wereldbevolking.”
Zeer interessant is daaruit te leren dat “Nederland” op de achtste plaats staat van grootste wapenhandelaren!
Na Rusland, USA, Frankrijk, Duitsland, UK, Oekraïne en Canada. En boven Italië en Zweden. België komt niet bij de belangrijkste tien.
Dit artikel in “Uitpers” zou “verplichte” literatuur moeten zijn!!! Het is verhelderend voor iedereen die ooit over oorlog praat of denkt.
Henk Kamp, de minister van oorlog, maakte onlangs de opmerking dat “Nederland” zich zoveel mogelijk op het internationale vlak moet vertonen. Wat heeft dat met deze handel te maken?
Ben Bot, minister van Buitenlandse Zaken, ging special naar de Libanon om te regelen dat “Nederland” mee mocht doen en een oorlogsschip mocht sturen.
Zelfs Theodore Roosevelt verklaarde dat het onthullen/verbreken van het verbond tussen corrupte bedrijven en corrupte politici de belangrijkste taak voor een staatsman is.*)
En dat natuurlijk niet alleen voor de band van politici met wapenhandelaren. Hun betrokkenheid met de hele economie moet verbroken worden.
Door op 22 november te stemmen, geef je weer meer macht aan de politici om al die oorlogen te gaan voeren. Hoe moreel ben je dan bezig?
Advies: STEMNIET!
P.S. Eveneens lezenswaardig is
“War is the health of the state” door Randolph Bourne
www.bigeye.com/warstate.htm
———————————————-
*) “…to befoul the unholy alliance between corrupt business and corrupt politics is the first task of the statesmanship of the day”. ~Theodore Roosevelt
De hier zo bejubelde Gouden Eeuw van de Republiek was voor een groot deel zo succesvol wegens de grootschalige wapenhandel. En als de staten verdwijnen zullen de grote corporations oorlogen tegen elkaar voeren. Gewoon omdat wapens zo verdomd effectief zijn om je zin door te drijven.
[1]
De grote coroporations weten drommels goed dat oorlog voeren veel kostbaarder is dan gewoon investeren en opkopen. Niemand zal dus vrijwillig een oorlog betalen. Aandeelhouders willen hun geld niet in een bodemloze put zien verdwijnen en zullen hun geld onmiddellijk terugtrekken als een corporation geld weggooit aan een peperduur leger.
Kapitalisten zijn dan ook vreedzame mensen. Niet omdat ze "soft" zijn, maar omdat ze geld willen verdienen. het crapuul dat zich tegenwoordig vaak ten onrechte "kapitalist" noemt zijn vaak profiteurs van staatslegers en staatssubsidies.
[2]
Niet noodzakelijkerwijs. De maffia is een uitstekend voorbeeld van hoe lucratief georganiseerd geweld is. Als je door je legertje in staat bent alle bedrijven in je domein 20% van hun omzet af te persen denk ik dat je aandeelhouders heel happy zijn. En zo niet, dan stuur je je leger op ze af 😀
Comments are closed.