Wanneer is iets “extreem”?


Bericht: “Bij de verkiezingen in de Duitse deelstaat Meckelenburg- Voor-Pommeren komt de extreem-rechtse partij NPD in het parlement. Die kreeg gisteren bij de deelstaatverkiezingen ruim zeven procent van de stemmen.

Mecklenburg-Voor-Pommeren is na Saksen de tweede Duitse deelstaat waarin de NPD in de regering komt.”

Voorop gesteld dat ik maar heel weinig weet over de NPD. Een blik op hun programma laat zien dat zij sterk milieubewust zijn en verder een soort “Deutschland über alles” nationalistisch programma hebben. Waarin dan ook goede punten zitten zoals uit de euro en terug naar de mark.

Praktisch alle partijen hebben wel een paar “goede” punten die werken in de richting van de soevereiniteit van ieder individu, naast veel punten die de persoonlijke vrijheid uithollen. Als zodanig is die NPD dan ook af te keuren.

Interessant is hier te zien hoe in de pers het woord “extreem” weer wordt toegepast. Extreem is iets dat “slecht” is.
Maar extreem betekent helemaal niets. Het geeft alleen maar een soort maat aan. Extreem eerlijk of extreem integer en dergelijke zeggen dat je niet eerlijker of meer integer kunt zijn. Rechts of links kun je altijd nog “meer” zijn.

Het libertarisme is ook extreem! Het wil de vrijheid van ieder individu, de vrijheid voor de kleinst mogelijke “groep”.

Wat er in de berichten doorklinkt is dat als je iets te ver uit het midden bent, dan ben je afkeurenswaardig.
Nederland is plat, en jij hoort ook plat te zijn!

6 REACTIES

 1. Op de vraag of het libertarisme niet erg ‘extreem’ is antwoord ik altijd: "De burgers twee derde van hun inkomen onder dwang afnemen en ze daar inferieure diensten voor leveren waar ze niet om gevraagd hebben. DAT is extreem"

 2. ‘Nederland is plat, en jij hoort ook plat te zijn!’

  Dat geldt ook binnen ‘de bedrijven’ toch, Hub?! 😀

 3. De NPD is al decennia intensief bezig in het voormalige Arbeidersparadijs. Ze hebben daar een complete infrastructuur opgezet en zijn enige jaren geleden ‘mainstream’ gegaan. Te vergelijken met het Front National in Frankrijk. Kansrijke personen ontvluchten dit deel van Duitsland en vinden elders werk. Wat overblijft, heeft een grondige hekel aan de gevestigde orde en is gevoelig voor ‘makkelijke’ oplossingen. Laat niet onverlet dat de media en politiek natuurlijk wel hel & verdoemenis over de NPD kiezers afroepen…

 4. Het hertogdom Mecklenburg is van nature extreem-rechts.In de jaren vanaf l900 tot opkomst Hitler was het hertogdom al nazi avant la lettre,onder leiding van hun hertog uit welke familie onze geliefde prins Hendrik afkomstig is.Voor de jonkies onder ons: Hendrik was de husband van Willemien en de vader van Juliana (en daarnaast nog vader van vele dochteren en zonen) Hij hield er complete gezinnen opna door de maitresse te laten huwen met een of andere luitenant die voor de bewezen dienst dan een riant inkomen van l000 gulden per maand ontving.Niet dat Hendrik dat kon betalen, het hertogdom waar zijn broer resideerde stond toen al op de rand van financiele afgrond.Maar de nederlandse staat (belastingbetaler) zorgde daarvoor.Lees het interessante boek "De zwarte schapen van oranje"door Hendrik Jan Korterink,uitg. Verba dat handelt over de familie Lier.
  De Mecklenburgs evenals de Lippes behoorden tot de families van adel die de meeste SS-officieren hebben geleverd.
  Dit even ter opfrissing van historische kennis die wellicht dreigt te verdwijnen.Er is dus niks nieuws onder de zon in mecklenburg,tenminste niet sinds l900.
  Gezellige prinsjesdag morgen, ten slotte zijn we kennelijk allemaal van "duitschen bloed.Anne

 5. Hetgeen natuurlijk opvalt, is dat in de mainstream-media gejammerd en geklaagd wordt over die "extreem-rechtse NPD" maar dat het blijkbaar doodnormaal wordt gevonden dat extreem-slinx (linx-partei) daar in de regering zat en mogelijk weer terug komt.

  Groetz,

  Cincinnatus

 6. Het laat ook zien hoe goed de "entnazifizierung" van de communisten heeft gewerkt.

Comments are closed.