Premier en CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende is teleurgesteld in intellectuelen, kunstenaars en schrijvers omdat zij zich niet laten horen in het publieke debat over de problemen in de Nederlandse samenleving.

” Waar is het maatschappelijke engagement van intellectuelen, schrijvers en kunstenaars gebleven? Waarom die bijna angstwekkende stilte?”, vraagt Jan Peter Balkenende in een brief aan schrijver Harry Mulisch. Volgens hem zou de Nederlandse intelligentsia de politiek, net zoals vroeger, steeds een spiegel moeten voorhouden.

“Voor ons, mensen van de alledaagse politiek, is het vaak ploeteren. Gevangen als wij zijn in cijfers, regels, beleid, vergrijzingsommen en rekenmodellen, worstelen we ons noodgedwongen van compromis naar compromis.”
Balkenende zou het “verfrissend, hoewel misschien niet altijd even aangenaam” vinden als de politiek geconfronteerd wordt met “een Grand Design, een brede visie, een ideaal”.
Dat scherpt de geest, schrijft hij.

Balkenende richt zich ook tot “Jan modaal” die volgens hem meer respect van politici zou moeten krijgen. “Mensen zoals u zijn voor mij de ruggengraat van ons land”, noteert Balkenende. “U verdient het dat Den Haag uw problemen en probleempjes serieuzer neemt.”

Harry Mulisch voelt zich zeer vereerd dat premier en CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende via een brief aan hem de Nederlandse intellectuelen heeft opgeroepen tot meer maatschappelijk engagement. Maar hij is het niet met Balkenende eens dat intellectuelen zich niets in het maatschappelijke debat zouden mengen. “De opiniepagina’s staan vol met bijdragen van intellectuelen.”
Volgens Mulisch heerst er overigens ook “veel angst” bij intellectuelen om zich over bepaalde onderwerpen te uiten. En daar is ook alle reden voor.
Hoewel ik geen bericht van Harry Mulisch heb ontvangen, reken ik (bij hoge uitzondering) mijzelf vandaag tot de Nederlandse intelligentsia.
Ik zal je de spiegel voorhouden die je zo hard nodig schijnt te hebben.
Dat ploeteren, Jan Peter Balkenende, is niet langer nodig. Het enige wat hoeft te gebeuren is dat jij en al je trawanten stoppen met het veroorzaken van alle problemen die door Den Haag en de EU ons dagelijks worden voorgeschoteld.
Stop met het willen ingrijpen in mijn leven. Stop met diefstal, geweld en het creëren van angst. Stop met de herverdeling van armoede, dit is geen taak van de overheid.
Je wilt een Grand Design, een brede visie, een ideaal? Hier komt het!
Creëer een minimale overheid.
Dus geen monarchie, Eerste en Tweede kamer, kabinet, bureaucratie enzovoort.
Beperk de taken van de overheid tot: justitie, politie en leger.
Laat de benodigde mensen voor die taken rechtstreeks kiezen, dus geen partijpolitiek, maar een openbare sollicitatie per functie.
Voor nadere uitleg en uitwerking kun je altijd contact met me opnemen.

13 REACTIES

 1. Ligt voor de hand dat intellectuelen zich niet laten horen en daar zijn het ook intellectuelen voor.
  Dat ze zich niet laten horen kan tot (hoofd)oorzaak hebben, dat JP een sterke gelijkenis vertoont met Harry Potter. Het schutterige en gemaakte imago van JP draagt ook niet echt bij aan zijn toch al hopeloze charisma.
  Gisteravond zei er een op het journaal iets in de trant van: ik laat me niet paaien om op hem(JP)te stemmen.
  Dat lijkt me duidelijk genoeg.
  Update van…
  http://www.wijvertrouwenste
  (maar op dit weblog schijnen ze die antieke bakken uit de vorige eeuw wel te vertrouwen, want nog steeds geen hoofdartikel over deze ontwikkeling die Nicolaï lekker laat doorsudderen!)

 2. Intellectuelen moeten zich laten horen maar dan moeten die wel bijdragen leveren die in de politieke kraam te pas komen. Rechtsom of linksom, dat boeit niet als het maar bijdraagt aan de macht- en invloedsvergroting van de staat.
  Iedere andere visie wordt beleefd doodgezwegen. Godzijdank is er internet waar alternatieve meningen wel een kans krijgen.

 3. Intellectuelen veel invloed geven is de grootste fout die de mensheid ooit gemaakt heeft. Het feit dat intellectuelen vaak hun eigen broek niet hoeven op te houden en maar al te veel tijd hebben om al pijprokende met hun soortgenoten leuke theorieën te bedenken heeft geleid tot cultuurrelativisme en socialisme

 4. JP praat poep. Mijn idee van intelectuele inmengingn in de politiek is als volgt:

  Er is een "probleem". 2 (of meer) intelectuelen wordt om een oplossing gevraagd en ze beweren exact het tegengestelde en de leek met bestuursfunctie mag uit de aangeboden voorstellen één oplossing kiezen.

  En over vier jaar mag de volgende leek het kapitaal van de burger weer vernietigen omdat deze onbenul de visie van de vorige onbenul niet deelt.

 5. [2] Het voorstel van Louis aan Jan Peter Balkenende kan een uitstekende hulp zijn voor Jan Peter.
  Daarom hebben we dit aan hem doorgestuurd via het officiele kanaal:
  "Uw gewenste Grand Design bestaat.
  Het gaat om vrije, soevereine mensen die het libertarisme wil bereiken. Een wereld van welvaart en vrede.
  Wij nodigen u uit om daar over van gedachten te wisselen.
  Als begin zie http://www.vrijspreker.nl en in het bijzonder de bijdrage van vandaag onder
  http://www.vrijspreker.nl/b…"

  Wij zijn benieuwd of dit Jan Peter ooit bereikt, en of hij reageert.

 6. [5] Hij zal niet reageren want dit artikel gaat zijn intellectuele pet al te boven.Jantje-trap-netjes wil alles weer zoals het al was, de notabelen in het dorp bepalen en Jan met de Pet op zondag met gepoetste schoenen en een pepermuntje in de kerk,zingen voor koningin en volk en vaderland. Houzee!

  Nina

 7. Het leeuwendeel van die mensen die door Potterbalk genoemd worden hebben nooit ook maar een rooie cent voor dit land en volk verdient en zij zijn NIET tegen het huidige staatsbestel.

  Zij zijn (of zij dat al dan niet weten) eenvoudig … beroepsparasieten … wat hun best bevalt, en dan is het immers niet meer dan fatsoenlijk dat zij de kaken stijf op elkaar houden …

  Waarom zouden zij enige veranderingen wensen. Terwijl zij maar al te goed weten wat een Fortuyn en Van Gogh overkwam …

 8. Er zijn in Rotterdam recentelijk voor zover ík weet 3 kunstwerken door de staat verboden omdat er in het kunstwerk verwezen werd naar een religie (islam). Dat mocht niet van de boven-ons-gestelde ambtenaren.

  Dit is alleen in Rotterdam, laat staan hoe de score ligt in heel Nederland.

  Dankzij ene Fatima Elatik van de PvdA is een aantal jaren geleden een toneelstuk verboden omdat ook dat toneelstuk verwees naar een religie (islam).

  En nu loopt Balkenende te zeuren dat wij ons te weinig bezig houden met de hedendaagse beslommeringen in Nederland!

  Nee J.P., als iemand het lef heeft de problemen bij de naam te noemen, wordt ie meteen door het staatsapparaat de mond gesnoert.

  Dus wat l*l je nou.

 9. even tussendoor:
  Is het ilegaal danwel anti-liberaal om een Ali B-opruimingsfront te willen hebben?

 10. Die omhooggevallen slimmerikken, zijn gewoon bang geworden, en daarnaast voegen ze niets toe aan het debat want ze zijn gewoon een spreekbuis van de gevestigde politici. Dat ze stil zijn geworden is gewoon ANGST om zo te eindigen als Theo van Gogh, na de politieke correctheid, waar de omhooggevallen slimmerikken zelf al niet meer in geloven en zich niet langer achter willen verschuilen (dat doen alleen politici) nog is de angst erin geslopen. En ze hebben gemerkt dat het niets uithaald omdat de politiek toch hun eigen zin doordrijft en niet naa rhet volk WIL luisteren. (ja, wel naar schreeuwende en met terreur dreigende minderheden)

 11. Tsja, die ouwe Janmaat zou zich in z’n graf omkeren na het horen van die uitspraak van JP.

Comments are closed.