Sinds bekend is dat Angelina Jolie definitief de rol van Dagny Taggart gaat spelen in de verfilming van ATLAS SHRUGGED van Ayn Rand vallen publicaties over haar steeds meer op. Terwijl berichten voor die bekendmaking nauwelijks opgemerkt werden!

Het boek ATLAS SHRUGGED werd voor het eerst gepubliceerd in 1957. Nu 49 jaar geleden. In dit werk legde Ayn Rand de grondslag voor de filosofie die zij het “objectivisme” noemde en die een belangrijke invloed heeft gekregen op de ontwikkeling van het libertarisme. Het libertarisme kun je beschouwen als de “politieke” afdeling van het objectivisme. Politiek dan niet in de zin van “partijpolitiek bedrijven”maar in de zin van “hoe zouden mensen met elkaar in vrede en welvaart moeten samenleven”.
Het is bekend dat deze roman een zeer positieve invloed heeft gehad en heeft op het leven van heel veel mensen. Het is een aanrader, ja zelfs een “must reading”!

Over de vorderingen met de film wordt regelmatig gepubliceerd door Robert Bidinotto op zijn blog:
bidinotto.journalspace.com/
Hij noemde daar ook de aardigheid dat er over Angelina al wordt geschreven als “Ayngelina”!
——————————————-
Er is net een nieuwe Nederlandse vertaling van ATLAS SHRUGGED verschenen.

IEDEREEN, DIE EEN NEDERLANDSE VERTALING VAN ATLAS SHRUGGED WENST TE ONTVANGEN
voor 39,95 Euro, incl. verzendkosten kan een email sturen met zijn adresgegevens naar:

hgpringoir@wanadoo.nl

31 REACTIES

  1. [30]
    Cincinnatus,

    Met die Sharon-statement kan ik het in grote lijnen, op enkele lichte nuance- of formuleringsverschillen ook best eens zijn. Ik zou bijvoorbeeld niet "God-given" zeggen, en waarschijnlijk eerder een isolationistische koers kiezen (op z’n hoogst alleen bescherming van bondgenoten die minstens even vrij zijn als het land waarin ik zou wonen) i.p.v. eentje gericht op "overwinning" van de machten van het "Kwaad". Inmiddels is immers gebleken dat zo’n kruistocht juist de ondergang betekent van de vrijheid in eigen land, vanwege de terreur die die bemoeizucht uitlokt, en de daarop volgende noodtoestand-wetgeving met haar onbeperkte financiering van de staatsmacht en verbreken van de beschermingen die de vrijheid nu juist nodig heeft.

    Nu is het nog wachten tot ook de term "libertariër" niet meer gebruikt kan worden wegens kaping en newspeak van de collectivisten. Het schijnt dat de Libertarian Party inmiddels ook een grondige pragmatische "opschoning" heeft doorgemaakt. Nu maar afwachten hoe dat uiteindelijk de inhoud van het etiket beïnvloedt.

Comments are closed.