- Vrijspreker.nl - https://www.vrijspreker.nl/wp -

De gigantische schelpen van Vanuatu

Toen ik enige tijd geleden bij de overheid van de Republiek Vanuatu een vergunning aanvroeg en kreeg voor de export van tien gigantische schelpen met een gewicht van circa 100 kilo per stuk, vertelde de betrokken ambtenaar mij dat het probleem niet gelegen is in de uitvoer maar in de invoer.

Een aantal landen ter wereld is zo bezorgd over de hoeveelheid oude schelpen in Vanuatu, dat deze schelpen niet ingevoerd mogen worden.
Vanuatu is vergeven van deze enorme schelpen, waarvan een helft gemakkelijk 100 kilo weegt. Ze kunnen overal uit de zandbodem opgegraven worden , maar doordat ze in vele landen tot beschermd product zijn verklaard, mogen ze op vele plaatsen niet ingevoerd worden.

Jammer voor de vinders van de schelpen in Vanuatu die ze daardoor niet kwijt kunnen!
Ik heb aan ambtenaren die over het afgeven van uitvoer- of invoervergunningen voor een dergelijk product gaan, wel eens de vraag gesteld, hoeveel stuks van het betreffende product naar hun mening dan wel in het land van oorsprong moesten blijven: tien stuks voor elk museum, voor elk gebouw of voor elk gezin?

Op deze vraag heb ik nog nooit een zinnig antwoord ontvangen.
Zo geldt er ook een uitvoerverbod voor tenminste 50 jaar oude munten uit Indonesie en oude munten uit landen zoals Griekenland, Turkije en Egypte. Deze landen zijn volop voorzien van allerlei oude spullen, maar zij mogen het land niet uit, om redenen die de grootste professor in de oudheidkunde volslagen onduidelijk zijn.
Hugo van Reijen