Gratis kinderopvang.

Het klinkt als prachtig cadeau dat ons zomaar in de schoot wordt geworpen. Maar in feite betekent het dat je wordt gedwongen om aan kinderopvang mee te betalen, ook als je je kinderen liever zelf wilt verzorgen. Bijvoorbeeld omdat je het niet breed hebt, en je geen gouvernante kunt permitteren.

Als er gratis kinderopvang komt kunnen straks alleen de zeer welgestelden zich nog veroorloven om hun eigen kinderen “op te vangen”. Want niet alleen houden ze dan minder tijd over om te werken, zodat ze inkomen derven; ze moeten ook nog betalen voor een kinderjuf, of ze willen of niet. Gratis, my ass. Het is gewoon gedwongen winkelnering, en een inbreuk op de persoonlijke vrijheid om je inkomen naar eigen goeddunken te besteden.

Merkwaardig, dat uitgerekend het opvoeden van kinderen, in deze doe-het-zelf maatschappij, massaal wordt uitbesteed. Ik vraag me wel eens af hoe sociologen later over dit tijdsgewricht zullen schrijven:
“Opvallend was, anno 2000, dat men geacht werd alles Zelf Te Doen. Dat gold, te oordelen naar oude jaargangen van Opzij, met name voor strijken. Onafgebroken duikt de vraag op of de man wel Zijn Eigen Overhemden strijkt. Juist de karweitjes die zich bij uitstek leenden om uit te besteden, omdat het niet uitmaakt wie ze doet als het maar gebeurt, die deed iedereen zelf: elk gezinshoofd had een Workmate, een vlakschuurmachine en een traploze dubbelkopsklopboor. Boekenkasten, bureau’s en bedden kon je haast nergens kant en klaar kopen; je moest ze zelf in elkaar zetten. Wat ook enorm populair was: het Zelf Maken Van Verse Pasta, Roomijs en Volkorenbrood.

Die mensen moeten wel zeeën van vrije tijd hebben gehad, zou men denken, maar dat was niet zo. Vaders en moeders hadden vaak beide een full-time baan. Toch kwam het blijkbaar niet bij ze op om dat verfoeide strijken, waarover zelfs ministers op hoge toon werden gekapitteld, tegen betaling door een ander te laten doen. Of om die vlakschuurmachine weg te mieteren, en voor die eens per tien jaar dat de vloer moet worden geschuurd een vakman te laten komen.
Was er dan helemaal niets dat men anno 2000 door anderen liet doen? O zeker: het opvoeden van kinderen werd stelselmatig aan beroepskrachten uitbesteed. Voor elk uur van de dag waren er crèches, speelzalen, of iets wat men toen “naschoolse opvang” noemde. Terwijl uitgerekend dat karwei zich niet leent voor outsourcing, omdat het een kwestie van liefde is. Je huurt toch ook niet iemand om voor 6 euro per uur met je vrijer in de maneschijn te gaan wandelen,als je zelf verhinderd bent? Dat kan toch helemaal niet?

Wij zouden nu zeggen: laat je spaghetti door anderen maken en voed je kinderen zoveel mogelijk zelf op. Maar daar dachten ze toen anders over. Als ze al professionele hulp inriepen, dan deden ze dat meestal voor kwesties waar eigenlijk niemand je bij kan helpen, zoals Gelukkig Worden, Rouw Verwerken, Vrienden Maken, Omgaan Met Stress,etc. Ze begrepen niet dat er maar één manier is om dat te leren, en die is onnavolgbaar onder woorden gebracht door Herman Finkers: Attentie! Hier volgt een mededeling voor de deelnemers aan de cursus “Omgaan Met Teleurstelling”. De cursus Omgaan met Teleurstelling is tot onze grote spijt afgelast.”

Column van Pamela Hemelrijk
———————————-
*) Tot ons genoegen kunnen we u meedelen dat we voortaan ook regelmatig de metro-column van Pamela Hemelrijk op de Vrijspreker kunnen publiceren.

20 REACTIES

 1. Joepie! Pamela is altijd al een favorietje van mij geweest en ik heb er heimelijk al eens van gedroomd om met haar te trouwen en samen naar de States te vluchten! 🙂

 2. Dankzij de overheid is er een bloeiende zwarte markt ontstaan voor allerhande klussen. Door betaalde arbeid af te straffen met torenhoge loonbelasting, sociale premies en allerhand regels, zijn uit te besteden klussen als kinderopvang, huisonderhoud en huishoudelijke taken voor een doorsnee verdiener niet op te brengen. De keus is dan of zelf doen of ‘een mannetje/vrouwtje’ in te huren. Geluk bij een ongeluk is dat ze de Belastingdienst gereorganiseerd hebben…;-)

 3. Jammer dat deze gedachtegang, waar ik het volledig mee eens ben, alleen terug te vinden is in het partijprogramma van Partij voor de vrijheid.

 4. Op zich een goed artikel en ik ben het er helemaal mee eens dat mensen zelf moeten kiezen waar ze hun geld aan besteden en door wie ze hun kinderen laten opvoeden.

  Maar is het niet een beetje overdreven dat het op laten vangen van je kinderen van 8 tot 18.00 een kwestie is van het uitbesteden van liefde? Mevrouw Hemelrijk wou me toch niet wijsmaken dat als zij kinderen heeft die ze thuis zou opvoeden, ze deze gedurende ieder moment van de dag "liefde" geeft? Krijgen ze elk uur een knuffel of zo? 😉

 5. [6] Owl,
  Ik wil er mijn kop onder verwedden dat jij geen kinderen hebt. Anders zou je weten dat kinderen van een jaar of twee/drie maar één ding willen: bij hun ouders zijn. Ze maken allemaal standaard een periode door waarin ze al panisch beginnen te huilen als hun mamma even naar de WC gaat. Verlatingsangst,heet dat in vakkringen. Nee,je maakt ze bepaald niet gelukkig door ze bij een oppas achter te laten, dat is een ding dat zeker is.

 6. Hedy d’Ancona heeft ooit nog eens voorgesteld om kinderen vanaf twee verplicht in staatscreches anti-racistisch door de staat op te voeden.

  Ken je nagaan wat voor levensgevaarlijke fascistoide zwakbegaafden hier de scepter zwaaien.

  Het is frappant dat een verzameling van 170 kamerleden + regering, bestaande uit volslagen idioten, gewetenloze witteboordencriminelen en wereldvreemde waanzinnigen volledig kunnen beschikken over wat de overige 16 miljoen doen. In een Kamerdebatje bijvoorbeeld wordt door deze kudde zomaar even beslist dat tweejarigen voortaan verplicht een taaltoets moeten doen en eventueel naar taalles moeten. Hier wordt zomaar van honderduizen kinderen een deel van hun kindertijd gestolen omdat zo’n imbeciel van een Rutte ook eens een beetje interessant wil doen op een namiddag.

 7. [8] Ja, dit is een bewijs dat het evengrote onzin is een volk te besturen door een absolute monarch als door de absolute stem van de "meerderheid" in een democratie.

 8. [7]
  Pamela Hemelrijk,

  Ik heb inderdaad geen kinderen, maar als een kind dat zelf "gedumpt" is bij de oppas vanaf een paar weken oud, en daarna ook, uiteraard, op de peuterspeelzaal de eerste keer hysterisch heeft zitten huilen tot z’n moeder weg was (welk kind doet dat niet?), kan ik u zeggen dat ik me nu niet bepaald liefdeloos of "verkeerd" vind opgevoed. Er komt toch een keer dat de kinderen los moeten komen van hun moeder. Dat blijft pijnlijk of het nu op je eerste, of je tiende of nog later gebeurt. Het zal best kunnen dat ik daardoor (verborgen) geestelijk trauma heb opgelopen, maar er komt dan ook een leeftijd waarop je toch zelf verantwoordelijkheid moet nemen voor je geestelijke baggage. Wat je verder ook "aangedaan" is. 😉

  En even voor de duidelijkheid: U wou het toch niet, in een soort omgekeerde visie van de gratis kinderopvang, verplicht stellen om peuters tot een bepaalde leeftijd bij de moeder (en vader?) te houden? En wie bepaalt dat dan weer? Dezelfde "orthopedagogen" die nu aansporen om kinderen op hun 2de te testen en in een speciale klas voor taalachterstand te stoppen?

 9. [5] Het is jammer dat opvoeding uberhaupt in enig verkiezingsprogramma staat. Waar bemoeien die knuppels in Den Haag zich mee !

 10. Socialisten pleiten altijd voor creches en andere gevangenissen. En als de overheid dit betaalt, meent de overheid hieraan het recht te kunnen ontlenen zich intensief te bemoeien met de opvoeding van die onderdaantjes. Door het stellen van allerlei eisen.
  En iedereen die het daar niet mee eens is, betaalt toch gewoon mee.
  Leuk dat Pamela hier gaat schrijven.
  Was een grote fan en heb ‘Niemands knecht’ minstens 10 keer gelezen, uit mede-woede over die paarse regering.
  Tot het moment aanbrak dat zij ‘Loose Change’ (met haar krantenkoppen uit een nazi-krant) aanbeval.
  Wat een enorme teleurstelling was dat.

 11. Leuk dat de columns nu ook hier te lezen zijn..

  Wat betreft stem wel/stem niet.. Mag er op Hemelrijk worden gestemd? nr. 12 Nederland Transparant?

 12. [15] Alles "mag" en het lijkt me leuk voor Pamela als ze stemmen krijgt.
  Bovendien zou Pamela als kamerlid verre te verkiezen zijn boven de meeste van de andere honderden kandidaten. (750??)
  Dat neemt echter nog niet weg dat democratie (Meerderheidscratie) een immoreel systeem blijft.
  Een duidelijk distancieren ervan, dus STEMNIET zal op de langere termijn betere resultaten opleveren.

 13. [15] Nee, dat mag niet.

  U wordt gerapporteerd bij de betreffende autoriteiten.

 14. [8] Beter had ik het niet kunnen zeggen, Wladimir.
  Goodgoan: Huuskesgait

Comments are closed.