Günter Verheugen, vice president
van de Europese Commissie, wil
de bureaucratische cultuur van
de EU veranderen. In een interview
met de Süddeutsche Zeitung
noemde hij de EU ambtenaren
’technocraten, arrogant en
minachtend’.

Verheugen, een Duits auteur en politicus, is een oude vriend van de EU dus zijn kritiek raakt een gevoelige snaar. Zijn doel in het bijzonder zijn de ambtenaren in het Generale Directoraat, een departement van ongeveer 24.000 medewerkers die zich met alles binnen de EU bezig houden, van belasting tot sport.
Zij worden gecontroleerd door de EU commissie die bestaat uit 25 gecommiteerden gekozen uit de EU lidstaten.

Volgens Verheugen hebben de ontwikkelingen in de EU van het laatste decennium ambtenaren zo’n machtspositie verschaft dat het inmiddels de belangrijkste politieke opdracht voor de 25 commissarissen is om het ambtenarenapparaat te controleren. ‘En vaak verliezen we die controle. Er is een continue machtsstrijd tussen commissarissen en hoge beambten gaande. De ambtenaren denken: de commissaris is na vijf jaar toch weg en is niet meer dan een tijdelijke bewoner vergeleken met mij.’

Als voorbeeld geeft Verheugen het pesticidendossier. Ambtenaren hebben volgens hem geprobeerd om dat onderling te regelen. De commissarissen kwamen daar pas achter toen de ambtenaren onderling ruzie kregen.

In de Commissie Barroso is Verheugen als vice-voorzitter belast met het verminderen van de bureaucratische lasten van EU-regelgeving voor Europese bedrijven. Hij plande om dit jaar 54 wetten te vereenvoudigen en de score tot nu toe is…..5.

Een administratieve verlichting van 25% zou 75 miljard euro vrijmaken voor de Europese economie, zo spreekt Verheugen die ook nog meldt dat ‘… sommige collega’s enorm verbaasd waren over de feiten toen hij de alarmbel luidde’.

En over dit EU apparaat moet de burger enthousiast worden, een in zichzelf gekeerde wetten- en regelgevingmachine waarin de politicus de ambtenaar niet vertrouwd en vice versa. Waar grote sommen belastinggeld rondgepompt en/of aan zinloze projecten uitgegeven worden.

Tenslotte over het terugdringen van de bureaucratie door politici: dit is even efficiënt als het aanreiken van een snoeimes aan een knotwilg onder het motto: hou jezelf in toom. Het enige wat de knotwilg kan, is groeien.

6 REACTIES

 1. Wat een verassing!
  Een mooier verjaardagsgeschenk voor mezelf had ik niet kunnen bedenken dan dat een der zwaargewichten als Verheugen, het licht lijkt te hebben gezien.

  Hopelijk komt hij volgend jaar met het inzicht wat het de burger zou schelen als niet voor 25% maar voor 100% in die organisatie gesneden zou worden 😉

 2. [1] Tja, wat ‘de liefde’ allemaal niet kan doen met een mens!

  EU-commissaris geeft maîtresse promotie

  De Europees Commissaris van Industrie, Günter Verheugen, bevindt zich in een lastig parket. Het Duitse weekblad Focus publiceerde een foto waarop de getrouwde Duitser hand in hand loopt met zijn kabinetschef, Petra Erler. De vrouw erkent in het weekblad dat ze samen met Verheugen twee weken op een privévakantie is geweest in Litouwen. Volgens haar gaat de relatie echter "niet verder dan vriendschap".

  De Duitse toppoliticus had de vrouw in april gepromoveerd naar de hoogste baan op zijn departement. Zij sloeg daarbij een rang over…

  De Duitse commissaris, vicevoorzitter van de Europese Commissie, ontkent tot dusver dat de promotie een privégunst was. De benoeming van de bevriende topambtenaar leidde eerder tot weerstand bij ambtenaren. Verheugen klaagde daarna in een interview dat de ambtenaren hem nog zo weinig betrekken bij besluiten.

  Een woordvoerder van de Europese Commissie zei dinsdag dat Verheugen "al eerder duidelijk heeft gemaakt dat de benoeming is gebaseerd op objectieve redenen". Voorzitter Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie liet eveneens weten dat "de regels zijn nageleefd."

  Socialist
  Verheugen (62) is sinds 1999 lid van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie. De socialist geldt daarbij als een politiek zwaargewicht. Hij was voordien woordvoerder, journalist en minister van Buitenlandse Zaken. Zijn topambtenaar Petra Erler (48) is econoom. (hln)

  😛

 3. [2] Oh, ja, de man is zeker niet fehlerfrei maar dat had ik van een politicus of ambtenaar ook niet verwacht.

  En dat hij socialist is, is in dit geval slechts een voordeel. Grappig genoeg zijn het vaak juist die die als het moet de meest rechtse/conservatieve maatregelen (kunnen) doorvoeren.

  De preciese verklaring daarvoor weet ik niet met zekerheid, maar ik denk dat dit komt omdat als een socialist wil bezuinigen, dit minder weerstand opwekt bij de betroffenen omdat het uit "onverdachte hoek" komt: zoiets van "rechtsen" willen g*dverd*mme altijd maar bezuinigen, maar als een socialist het nu ook al wil, tja, dan zal het wel ECHT nodig zijn.

  Verheugen zou dus wel eens effectiever kunnen blijken dan wanneer pakweg Bolkenstein dit zou willen aanpakken.

 4. [3] de man was eerst lid van FDP (liberalen, ter rechterzijde van de VVD zeg maar) en stapte toen over naar de SPD. Realpolitiker zeg maar, hoe kom ik het snelst in het centrum van de macht.

 5. [3] Zoals Roger Helmer eerder zei;
  "It’s time to recognize that the EU is beyond reform and deserves to be put out of its misery"

Comments are closed.