U kent allen het gezegde: er zijn kleine leugens, grote leugens en statistieken.
Ook weet u dat de gemiddelde Vrijspreker de politici niet vertrouwt.
Het zal u dan ook niet verbazen dat wanneer politici, statistieken gebruiken, de leugen in het kwadraat zegeviert.
Een mooi voorbeeld was hoe de Griekse minister van financiën, de statistieken misbruikt om aan te tonen dat Griekenland wél aan de EU Euro vereisten voldeed: even lachen. (nav FD artikel)

Vriend George Alogoskoufis wilde graag aantonen dat de Grieken niet met de statistieken hadden geknoeid om het begrotingstekort veel gunstiger te laten lijken, toen zij in 2004 bij de EU kwamen.
Het valt namelijk volgens opportunist Alogoskoufis enorm mee: het Bruto Binnenlands Product (BBP) van Griekenland ligt namelijk veel hoger dan waar steeds van is uitgegaan: wel 25% !! hoger.
En dus is het begrotings tekort als percentage van het BBP, ook veel lager dan de 3 % grens die de EU boterzacht stelde.
Welk konijn toverde hij uit de hoge politieke hoed?
Best wel aansprekelijk: door de zwarte economie bij het BBP mee te tellen, komt hij 25% hoger uit!
In Griekenland begint de victorie: eindelijk wordt de zwarte economie gewaardeerd voor wat die waard is: in andere landen door politici verguisd, hier op haar waarde gewaardeerd.
En wat het mooie is: niemand weet hoe groot die zwarte economie echt is, fantastisch dus om elk jaar de overheidsboekhouding kloppend mee te maken: niemand kan dat controleren.
Een fantastische vondst, het Eureka voor België en de nieuwe Oost-Europese toetreders.
Een groot virtueel feest, waarop staatsleningen natuurlijk ook gebaseerd kunnen worden.
De EU zou meer van dit soort toetreders moeten hebben en als er dan toch een EU minister van financiën moet komen, nomineer ik graag deze Alogoskoufis.

4 REACTIES

  1. Het is bekend dat ongeveer 10% van de Nederlandse economie zwart is. Italië en andere Zuid-Europese landen zitten ook aan het percentage van Griekenland. Het is juist zo dat de zwarte economie een zegen is voor kleine ondernemers, of mensen die niet voorbij de barrières komen van vestigingseisen, opleiding, diploma’s, lidmaatschappen, hoge belastingafdrachten, milieuverordeningen of veiligheidsverorderningen. Het enige wat kan zorgen voor een afname in de zwarte sector is een drastische verlaging van de belastingen en een versobering of afschaffing van de verzorgingstaat. Er blijven altijd mazen in het net, zelfs tijdens de Nazi-bezetting floreerde er een grote zwarte markt in het bezette gebied. Dit is een economische waarheid als een koe. Veel economen weten dit, alleen politici met hun heilloos beleid van Eurofilie en bemoeizucht moeten het nog leren.

  2. Nog grappiger wordt het, als Griekenland straks gedwongen wordt om meer geld af te dragen aan Brussel… eens kijken in hoeverre ze dan hun zwarte economie kunnen waarderen; dat is immers geld waar de overheid geen toegang tot heeft

  3. Staat het eerste deel van zijn naam voor "onlogisch"? Wat mag "koufis" dan wel betekenen? Nomen est omen. 😉

Comments are closed.