Hier en daar, af en toe, zie je nog eens sprankjes van gezond verstand in Nederland. Zolang die er nog zijn, is er hoop dat het ons nog eens zal lukken om een vrije wereld te bereiken.

Op een symposium over “heldenmoed” sprak Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie, vrijdag over heldenmoed. Van Vollenhoven betwijfelt volgens Trouw of de heldenmoed Nederlanders nog in het bloed zit.
Hij zei: “Burgers moeten niet meer lijdzaam toekijken als iemand in elkaar wordt geslagen. Mensen moeten voortaan hun verantwoordelijk nemen en ingrijpen”.
Van Vollenhoven betwijfelt volgens Trouw of de heldenmoed Nederlanders nog in het bloed zit.

Volgens de directeur van de stichting, Lodewijk Gunther Moor, schieten we in dit land niks op met campagnes van de overheid als ‘bel 112 en onthoud de kenmerken van de dader’. “Wij willen mensen stimuleren om zich actief tegen onrecht en geweld uit te spreken.”

Dit is natuurlijk tegen de algemene overheidstrend en de (on)gerechtigheid die er in dit land gegroeid is. Er is de burgers geleerd om meer medelijden met de dader dan met het slachtoffer te hebben. Als je ergens ingrijpt, en je doet de dader pijn, dan heb je kans dat je zelf de bak in gaat. Het gevolg is dat mensen vaak maar vlug de andere kant oplopen als ze ergens in de buurt van een overvaller of iets dergelijks komen.
Zo is de heldenmoed langzamerhand inderdaad uit het Nederlandse bloed gezogen.

Ook mag je jezelf niet verdedigen. Ja, op papier wel, maar als je een knuppel in je auto legt om je te kunnen verdedigen, wordt die (bij een controle) in beslag genomen. Om van andere zelfverdedigingswapens nog maar niet te spreken.

Ieder mens heeft het recht op zijn eigen leven en eigendom, en dus het recht om dat te verdedigen. De erkenning op dit fundamentele recht zal weer moeten terugkomen en in de praktijk worden gebracht.
Mogen we hopen dat dit symposium een aanzet wordt om het gezond verstand weer eens toe te passen?

6 REACTIES

 1. Lees de studie van Gary Kleck er maar op na. In Amerika meer dan 2 miljoen verijdelde misdrijven door het defensieve gebruik van vuurwapens. Per jaar!
  Maar dat soort geluiden hoor je hier niet in Nederland.
  Dan kan je wel een symposium houden. Maar door de haast dictatoriale controlenetwerken komen de gegevens toch niet bij het grote publiek.
  En dat moet juist als eerste veranderen.

 2. ik vraag mij toch af of ik om wijze levenslessen verlegen zit van iemand wiens enige wapenfeit in dit leven is dat hij een prinses van de tweede garnituur neukt

 3. Het is natuurlijk wel een gotspe: decennia lang is door het gedoogbeleid van de overheden ons straatbeeld veranderd in een riool waar tuig ongestraft de baas speelt en nu moeten wij voor held spelen??!!

 4. [2] Als zelfs zo’n ingenaaide mislukte jurist wakker wordt over wat er in Nederland aan de hand is dan zegt het wel wat over de erbarmelijke toestand waarin ons land zich bevindt.

 5. [2] Het gaat in dit geval niet WIE met die boodschap komt. Feit is toch dat hierdoor de idiote toestand in Nederland in de publiciteit komt.
  En daar kunnen we misschien gebruik van maken, en bvb wijzen op ons recht op zelfverdediging.

 6. [3] Tja, van de politieambtenaren hoef je niet veel te verwachten: die doen alleen maar stoer tegen weerloze belastingbetalende burgers tijdens een alcoholcontrole o.i.d.

Comments are closed.