Yes-minister Nicolai van Bestuurlijke Vernieuwing (en welke hersenbeschadigde comapatient heeft dit ooit bedacht ? ) heeft recentelijk de zogenaamde Kafka-teams uitgevonden. Dit zijn teams van doortastende ambtenaren (net zoiets als een vierkante cirkel) die inspringen als mensen, vooral ondernemers, door andere ambtenaren & instanties klem gezet worden met allerlei conflicterende regeltjes zodat ze of vroegtijdig afhaken of intussen failliet gaan.

Een van die Kafkateamers gaf op de radio als voorbeeld iemand die een broodjeszaak in Amsterdam wilde beginnen maar door het woud aan vergunningen en instanties na anderhalf jaar nog geen stap verder was gekomen.

Deze Kafkateamer meldde trots dat zijn Kafkateam daar was ingesprongen, de ambtenaren van de verschillende instanties bij elkaar had gesleurd en dat het een en ander uiteindelijk onder druk van de gemeentesecretaris voor elkaar was gekomen.

De bekende weg van de staat dus: bureaucratie met nog meer bureaucratie bestrijden. Bij ieder probleem nog weer een nieuwe instantie bedenken met nog meer ambtenaren die nog meer ellende voortbrengen.

De voor de hand liggende oplossing, minder overheid, wordt nooit in overweging genomen, omdat, zoals de Kafkaambtenaar stelde: “iedereen is het er wel over eens dat die vergunningen hard nodig zijn” maar dat vraag ik mij toch af: waarom mag iemand niet zomaar gewoon een broodjeswinkel beginnen, welke rampen zullen dan over ons komen ?

Ik smeer thuis dagelijks broodjes en boterhammen voor anderen (mijn kinderen), waarom mag dat wel zonder vergunningen ? Het lijkt mij dat als zo iemand verkeerde broodjes levert hij binnen de kortste keren zichzelf uit de markt zal werken en dat gaat echt helemaal vanzelf, zonder staatsbemoeienis.

Minister Nicolai bewijst weer eens dat wij door volslagen idioten worden geregeerd die Kafka op Kafka stapelen en dan echt geloven dat ze nuttig bezig te zijn.

14 REACTIES

 1. 1.000 Karma plus punten! Wellicht geef je hier ook de reden aan waarom een zelfstandig ondernemer die vanuit een loonbetrekking komende plots bemerkt dat hij veel meer voor zijn ziektekostenverzekering moet gaan betalen! Die gaan natuurlijk van de regelgeving, ambtenaar en ambtenaaroplosserstress 3 sloffen sigaretten op een dag wegpaffen! Die zorgverzekeraars schatten dat risico verdomt goed in. Maar het is natuurlijk de ultieme waanzin ten top. Wat een a-c-h-t-e-r-l-i-j-k land!

 2. Dat het hier bestuurlijk inmiddels preciec zo is als Wladimir het stelt betekend dat men geen enkele keuze rest dan dit land letterlijk, danwel figuurlijk, de rug toe te keren.

  Want tot daadwerkelijk en effectief volksverzet tegen de geteisemme majesteit en haar misdadige politieke pachters zal het wel nooit komen. Of wel soms?

 3. Wedden dat Nicolaï de ironie van het creëren van meer ambtenaren om "Kafkaëske" toestanden te bestrijden niet inziet?

 4. http://www.nieuws.nl/301993

  "In de Kafkabrigade werken de universiteit van Leiden, de stichting Kennisland en onderzoeksbureau Zenc samen.

  De tien medewerkers zoeken vervolgens precies uit wat er gebeurd is en confronteren alle instanties met de resultaten in de hoop dat er dan wat verandert.

  Minister voor Bestuurlijke Vernieuwing Atzo Nicolaï (VVD) kondigt maandag aan de oprichting van de Kafkabrigade te zullen steunen. Hij trekt 350.000 euro uit om het team tien zaken te laten onderzoeken."

  Let vooral op de regel: "… in de hoop dat er dan wat veranderd"! > Hilarische shit.
  De minister van niets tot nergens trekt dus 350.000 euri’s om 10 van zijn eigen zaken te laten onderzoeken (rara wat zou daar de uitkomst van kunnen zijn) door 10 mensen die op hun beurt weer slechts dat werk kunnen doen doordat de overheid ze betaald.
  Univ. van Leiden > door de overheid onderhouden.
  onderzoeks- en adviesbureau ZENC > van hun eigen website leren we:
  "Zenc is een toonaangevend onderzoeks- en adviesbureau op het gebied van Overheid, Innovatie en ICT. Onder onze opdrachtgevers bevinden zich ministeries, uitvoeringsorganisaties, gemeenten, semi-overheidsinstellingen, opleidingsinstituten en provincies." Ergo, door de overheid onderhouden.
  Stichting Kennisland > van hun eigen website:
  "KL is een stichting. Dat is een bewuste keuze. We richten ons op Nederland, en dat betekent dat het publiek belang altijd voorop staat. We werken daarvoor met overheden, maar ook met bedrijven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties die onze ambitie delen. We ontvangen geen structurele subsidies. Dat willen we ook niet. Per project zoeken we financiering en steun."
  Hmm, verdachte zin. Toch maar eens hun jaarverslag doorgekeken. Waaruit blijkt dat elk project op de een of andere manier met een overheidsinstelling te maken heeft. Ook door de overheid onderhouden dus.
  Toppertje onder de projecten van 2005 was natuurlijk de STUDIEREIS STEDENLINK (p.13 jaarverslag):
  "… Drie dagen gingen meer dan 30 wethouders, ambtenaren en genodigden op reis naar Stockholm om met eigen ogen te zien waarom de Zweden het zo goed doen. Het thema van dit jaar was: Koplopers ontmoeten elkaar. …"

  ‘Kafkateam’ wie zegt dat de overheid geen humor heeft.

 5. In één woord ongelooooooflijk hoe Nederland wordt bestuurd. Deze minister van administrative affairs (zie Jonathan Hacker in Yes Minister) ziet niet eens in dat hele departementen van ministeries moeten worden opgedoekt. Kijk, dat is pas bestuurlijke vernieuwing.

 6. Beste Vrijspreker(bezoeker)s

  Ik meen helemaal niet wat ik zeg. Eigenlijk ben ik compleet overbodig. Maar ik moet toch wat om m’n ministerssalaris te behouden?

  Met liberale groet,

  Atzo

 7. Ongeveer als dat een autoproducent wagens met 1 wiel gaat produceren, omdat iedereen echt wel begrjpt dat auto’s met 1 wiel veiliger zijn omdat deze nu eenmaal niet kunnen rijden. De autoproducent bedenkt echter een aftersalesorganisatie, die de kopers gaat begeleiden met het mogelijke ‘rijprobleem’ en monteren alsnog 3 extra wielen. Ondertussen is de auto wel 4 keer zo duur geworden.

  Maar goed, da’s dan nog de vrije keuze van deze producent. Anders wordt het natuurlijk als het koperpotentieel deze eenwielige auto verplicht(!) moet aanschaffen.

  Het imbecielgehalte van onze overheid valt niet meer in woorden te vangen. Maar goed, ik neem aan dat Bot het t.z.t. wel weer beter zal komen uitleggen.

 8. Nicolaï moet eens ophouden met verstoppertje spelen over die antieke stemcomputers van Nedap.
  Ik wil het rode potlood terug.

 9. In België bestaat Kafka ook, wellicht is het Nederlands initiatief hiervan afgeleid.

  http://www.kafka.be/

  Spijtig genoeg is het mooiste dat die al bereikt hebben het afschaffen van het betalen van verkeersboetes met fiscale zegels, die je op het postkantoor moest gaan kopen. Je kan nu gewóón met een overschrijving betalen! Goed zeg, als het gaat over hoe ze sneller geld kunnen incasseren dan weten ze wel van wanten. Doh.

 10. een politicus is een opportunist die in zijn eigen ongerijmdheden geloofd

Comments are closed.