Madonna ging naar Malawi voor de gelegenheid van het openen van een weeshuis waarvoor zij 3 miljoen euro financiering verzorgde. In het project moeten 4000 kinderen worden opgevangen en opgeleid.
Van die gelegenheid maakte zij gebruik om een jongetje van 13 maanden te adopteren.

Nu maken kinderrechten organisaties in Malawi daar bezwaar tegen.

De moeder van het jongetje, David Banda, was gestorven en zijn vader en verdere familie konden niet voor het kind zorgen. De vader ging akkoord met de adoptie, en de voorlopige gerechtelijke procedures verliepen heel vlot.
Madonna heeft twee andere kinderen.

Kinderrechten organisaties in Malawi maken bezwaar omdat het niet past om “even een kind te kopen”. Het kind kan niet zeggen wat het zelf wil. En het gaat om de toekomst van het kind!
Ook vinden ze de procedure veel te kort verlopen. Waarom moet een vrouw die al alles heeft even een zwart kindje kopen!

Madonna heeft Malawi verlaten zonder het kind omdat de “paspoortprocedures nog niet zijn afgehandeld. Het betreffende ministerie stelt dat alles conform de wet is verlopen. De regel dat adoptieouders eerst twee jaar in Malawi moeten wonen was niet zo belangrijk voor de unieke kans die David Band krijgt om een geweldige opvoeding te krijgen.
Als Madonna niet alle legale papieren rond krijgt, kan ze in Engeland een gevangenisstraf van 12 maanden krijgen

De vader, Yohane Banda, was akkoord omdat hij zelf te arm is om het kind op te voeden. Ook al heeft hij niet alle consequenties begrepen die de rechter in juridische taal voorlas.

Natuurlijk zou Madonna ook gewoon geld voor de opvoeding van David kunnen geven. Maar dat is niet de kwestie.
Het gaat er om of haar egoïstische wens om dat kind op te voeden door het mee te nemen, moreel verantwoord is. Het alternatief is, dat het kind anders in het weeshuis blijft.

Duidelijk is dat in de genoemde bezwaren een hoop jaloezie doorspeelt. Samen met de drang van overheden die alles willen regelen; uiteraard met het verhaal dat het om het belang van het kind gaat.
In onze maatschappij zouden veel kinderen veel beter terecht komen als de moeizame adoptie procedures in de wereld een stuk gemakkelijker waren.

26 REACTIES

 1. Men heeft toch wel een punt. Het adopteren van negerkindjes in een modeverschijnsel. Zie Angelina Jolie. Of het adoptiekind zijn van Madonna, een oudere vrouw een grotere kans op levensgeluk geeft dan opgroeien in een weeshuis in Malawi is een vraag die terecht gesteld wordt. Het antwoord zal ja zijn, maar de vooruitzichten zijn bij beide opties slecht. Hub, ben je voor het totaal vrijlaten van adoptie, ook van kindjes van verre?

 2. Het is m.i. geen modeverschijnsel: Josephine Baker(1906 – 1975 de danseres met het bananenrokje)adopteerde – o.a. als uiting tegen discriminatie – in haar leven 12 weeskinderen van alle soorten huidskleur. Zij was in de jaren 50 zeer actief tegen het rassisme. Zij was een Joodse negerin en vrijmetselaar. Zij trouwde o.a. met een Italiaanse aristocraat en was zodoende de eerste zwarte vrouw van adel. En dame die van confrontaties hield en die een hekel had aan "hokjes"-geest denken …en daar zie ik een parallel met Madonna…

 3. Het lijkt me niet zo verstandig om de overheid de macht te geven over kinderen en volwassenen, door te mogen bepalen wat de "optimale" keuzes voor ze zijn. Als je bij iedere keus waarbij een kind is betrokken (en dat geldt voor heel veel keuzes) gedwongen bent de "beste" optie te kiezen volgens de criteria gesteld door de overheid, heb je geen keus en geen vrijheid meer.

 4. Veel verantwoorder en meer in het belang van het kind is uiteraard om het bij de te arme single father achter te laten.

  Wat heeft de overheid toch mooie principes.

 5. Als de moeder overigens aan AIDS gestorven is (weet iemand dat?) hoeft Madonna niet lang te wachten tot de vader zijn kind aan haar, of het weeshuis, zal "overdragen". Maar goed, blijkbaar is het ook hier eigen volk eerst.

 6. [8]
  Tenzij ze zo genereus is om hem de noodzakelijke medische zorg te verstrekken uiteraard.

 7. [4]Beste Unox,
  Naast de loges alleen voor mannen zijn er gemengde loges en loges alleen voor vrouwen.

 8. Kinderen hebben ook in de libertarische filosofie een apparte plek. Zij hebben dezelfde rechten als ieder mens. Afzonderlijke "rechten van het kind" zijn dus overbodige onzin.
  Maar kinderen kunnen (geestelijk en lichamelijk) door gebrek aan ervaring en kennis niet hetzelfde als volwassenen. Totdat ze volwassen zijn, moet dus iemand anders voor hen zorgen en beslissen.
  Op de eerste plaats zijn daar de natuurlijke ouders voor verantwoordelijk. Die moeten ook beslissen waar het kind het beste opgevoed kan worden.

  In het geval David Banda had de vader eerst beslist dat hij het kind niet kon opvoeden en dus ondergebracht in het weeshuis. Toen hij de kans kreeg zijn kind een luxe opvoeding te geven, heeft hij daarvoor gekozen.

  Daarna zijn er allerlei lieden op hem gaan inwerken, waardoor natuurlijk een "vaderlijke twijfel" ontstaat.

  Getracht moet worden om in de samenleving de rechten van het kind (= zijn soevereiniteit) zoveel mogelijk te laten gelden.
  En vooral de overheid er buiten laten!
  Ook of het zwarte, witte of gele kindjes zijn, van dichtbij of veraf, maakt geen enkel verschil.

  P.S. Ik denk dat als ikzelf in de positie van David Banda zou zijn, en ik kon kiezen, dat ik dan de opvoeding door Madonna zou verkiezen boven de opvoeding in armoede in het weeshuis.
  Zie ook:
  http://www.dailymail.co.uk/

  en vooral over het weeshuis:
  http://www.timesonline.co.u
  Waaruit als illustratie over het alternatief voor Madonna:
  The buildings are cracked and withered. They sit on the face of a hill surrounded by mango trees from which all the fruit was eaten long ago. Last year’s drought hit the area hard, leaving the mission reliant on food aid. The grass on the village square has died and the orphans play in its barren soil.

  The place is home to more than 250 children. Its five dormitories barely sleep all its tiny souls and, despite the best efforts of the pastor who runs it, many of the orphans are malnourished. On Wednesday two young twins died of malaria. For the children of the Home for Hope hunger and sickness are a fact of life, as they are across much of Malawi.

 9. [12] Hub,

  Maak je geen illusies: gezien Madonna niet recentelijk gebaard heeft, zal ze het kind geen borstvoeding geven 😉

 10. [4] Nee, ze is dan een Weefster.

  Om deze actie als "even een kindje kopen" te bestempelen vind ik ronduit lomp.

 11. Een reuze kans voor dit kind om door de rijke Madonna geadopteerd te worden!Hoop dat de overheid de aoptie niet zal belemmeren.

 12. Volgens mij moet Madonna zelf maar geadopteerd worden want met haar ziekelijke hang naar aandacht begint ze op een steeds onvolwassener kind te lijken.

 13. Geval van jaloersheid en, nog belangrijker, het doorbreken van regels. In de meeste adoptielanden is het usance dat de toekomstige adoptieouders zo lang mogelijk in hotels aldaar verblijven, zoveel mogelijk formulieren invullen en, als het even kan, zoveel mogelijk ambtenaren betrekken (liefst financieel) bij hun streven een kind een betere toekomst te geven.
  Het is natuurlijk schandalig dat Madonna al deze regels aan haar cowboylaars lapt…

 14. [19] Michiel

  -Tngzoenen met Bintje Spiers bij uitreiking MTV-awards;
  -allerlei overdreven Bush-beledigingen zoals ‘Just go to Texas and suck George Bush’s d**k’;
  -vreemde nieuwe concertact waar ze aan een kruis hangt en ze allerlei geatoeëerde assistenten heeft.

  Het mens is 48, maar gedraagt zich als een achttienjarige

 15. [16] Het staat Madonna mijns inziens vrij om op de markt op al dan niet ziekelijke wijze de aandacht op zichzelf te vestigen.

 16. [21] Over ziekelijk de aandacht op zichzelf te willen vestigen gesproken : de tweede kamer heeft zowaar met de kwestie gemoeid waarbij (uiteraard) driftig met het vingertje werd gezwaaid :

  (begin citaat)

  DEN HAAG – VVD en CDA hebben woensdag felle kritiek geuit op de adoptie van een eenjarig jongetje uit Malawi door de Britse popster Madonna.

  Tijdens de behandeling van de begroting van Buitenlandse Zaken vroeg VVD-woordvoerder Zsolt Szabo minister Agnes van Ardenne voor Ontwikkelingssamenwerking haar gewicht in de strijd te werpen om dit soort adoptietoerisme een halt toe te roepen. Het liberale Kamerlid had vooral kritiek op de manier waarop de adoptie tot stand kwam.
  "Heel aaibaar en zielig en het doet het goed in de media, maar de gedachte erachter van ‘wij zijn rijk en jullie zijn arm’, deugt niet," aldus Szabo.

  Geboortedorp

  Madonna had er volgens hem beter aan gedaan haar rijkdom in te zetten om het geboortedorp van het halve weesjongetje David Banda te ondersteunen. Als de kinderen in Londen zijn, heeft Malawi er niets aan.

  De VVD’er werd op zijn beurt bekritiseerd door SP-Kamerlid Harry van Bommel. Hij verweet Szabo zelf makkelijk mee te liften op de aandacht van de media voor deze kwestie.

  (einde citaat)

  http://www.nu.nl/news.jsp?n

  Wat een Nederlandse tweede kamer te maken heeft met een in de UK wonend Amerikaans/Brits koppel dat in Malawi
  een kind wil adopteren, is me een raadsel.Voor zover er hier zich een
  government moet mee moeien , heeft men aan die van Malawi en Groot-Britannië al genoeg en zijn de vingerzwaaiende tweedekamer-piassen en harlekijns overbodig…zoals in nog wel meer dossiers.

  Groetz,

  Cincinnatus

 17. [21] En het staat mijns inziens anderen vrij om haar en haar daden te kritiseren.

  Groetz,

  Cincinnatus.

 18. [23] Zelfs tweedekamerleden maar dan
  in hun hoedanigheid van tooghanger of roddelpers-lezer…evenwel niet in funktie als parlementslid om de Nederlandse regering aan te zetten zich hier mee te moeien

 19. [22] "Madonna had er volgens hem beter aan gedaan haar rijkdom in te zetten om het geboortedorp van het halve weesjongetje David Banda te ondersteunen. Als de kinderen in Londen zijn, heeft Malawi er niets aan."

  Dit is een mooi voorbeeld van collectivisme:
  –Hij maakt uit wat een ander met haar eigendom maar moet doen!
  –Voor het nut (?) van de andere collectiviteit: Malawi.

 20. Het gaat de instantie’s lijkt wel meer om geld en financiele zaken dan om het welzijn van een kind, er zijn duizenden kinderen die een slecht bestaan leiden. Die heel graag in een gezin opgenomen willen worden, maar diverse gezinnen kunnen niet zomaar even 10 of zelfs 20.000 euro te voorschijn toveren om een kind te kopen. Absurd deze legale kinderhandel!!

  Als je geen kinderen zelf kunt krijgen is al een straf maar je moet wel rijk zijn om er een te adopteren.

Comments are closed.