Dreiging voor volgende wereldoorlog stijgt.

Ondank allerlei pogingen uit de hele wereld om die atoomproef te vermijden, heeft Noord Korea, waar de bevolking sterft van de honger, de atoombom die het ontwikkelde toch tot ontploffing gebracht. Zij zeggen dat ze die nodig hebben als zelfverdediging tegen Amerika!

Dit is niet een op zichzelf staand conflict. Het past in de strijd van de USA met Iran. Het past in het kader van de Palestijnse kwestie en het bestaan van de Joodse staat Israel. Het heeft te maken met de oliebelangen van de westerse wereld en de strijd van de Islam om de wereldheerschappij te bereiken.

De hoofdlijn is het conflict van Iran met de USA en daarmee toch ook met de hele westerse wereld. Een dergelijke oorlog begint meestal met allerlei “woorden”, en daarna met bedreigingen. De woordenspelletjes zijn we al lang voorbij; we zitten al duidelijk in het bedreigingen-stadium.
De recente toenemende schermutselingen in de Libanon waar Israel (USA) het opnam tegen Hezbollah (Iran) zijn duidelijk voorpostengevechten. Dit deel is duidelijk beslist in het voordeel van Hesbollah. Dit zou N-Korea wel eens de moed gegeven kunnen hebben, om in dit ongelukkige en verpauperde communistenland zijn ontwikkelde kernbom toch tot ontploffing te brengen.
Aldus verder provocerend optredend tegen het westen, vooral tegen Amerika.

N-Korea en Iran zijn zeer grote landen. Die “versla” je niet even zoals Irak. En in welke ellende Amerika en het westen al zitten in Irak en Afghanistan, is volop bekend. Het sturen van Nederlandse militairen heeft (en zal) daar niets aan veranderen. Oorlog beginnen tegen Iran of Noord Korea doe je niet zo eenvoudig.

Toch is het meer de vraag “wanneer” die oorlog komt, dan “of” die komt.
De Verenigde Naties praten nu over sancties tegen N-Korea en ook tegen Iran.
Of daar wat van terecht komt, betwijfelen we. Iran is een machtig olieland!

Maar een kleine aanleiding kan grote gevolgen hebben. Denk maar eens aan wat een paar cartoonprentjes al teweeg kunnen brengen!
Wel moeten we ons hart vasthouden en hopen dat er naast de fiasco’s in Afghanistan en Irak niet nog een derde ellende bij komt.

11 REACTIES

 1. Ik denk dat vele libertariers het met mee eens zullen zijn dat het bezit van atoomwapens immoreel is, ongeacht of dit een staat betreft, of een persoon. Ik denk dat als er er "anarchie" bestaat, uberhaupt er weinig interesse zal bestaan in het bezit van kernwapens, omdat er geen strategisch belang meer is (immers er zijn geen overheden meer waartegen je kernwapens kunt richten). Dat neemt niet weg dat de huidige situatie met Noord-Korea uitermatig penibel is. De VN, met China als vetohouder, heeft al tientallen jaren machteloos toegekeken. Als er sancties komen tegen NK, zal China toch nog wel noodhulp blijven sturen via onofficiele kanalen. Met de korte termijn-visie van vele politici in het westen, denk ik dat er voorlopig geen oorlog komt, maar ook geen oplossing. Zoals altijd zullen ze proberen een beetje aan te modderen, en hopen dat hun opvolgers er wat mee doen. Net als met Castro in Cuba, zal Kim Jong II een keer dood moeten gaan. Het is te hopen dat er op dat moment vrijheidsgezinde Koreanen klaar staan.

 2. Er gaan op dit moment verhalen dat de proef is mislukt en dat de Noord-Koreanen alleen met propaganda de wereld uit zijn tent hebben gelokt.

 3. Typisch staaltje van machtspolitiek. Aantonen dat je over nucleaire middelen beschikt, dat versterkt je onderhandelingspositie en waarborgt tegen een ‘spontane’ bevrijding/bezetting van je land. Hoe wanstaltig het Noord-Koreaanse regime verder ook is, dit hebben ze goed begrepen.

 4. Waarom hebben wij eigenlijk niet zo een ding? Ik wil ook zo een ding. Het klinkt namelijk errug stoer.

 5. Special Report: New North Korean Preparations Likely Just for Show
  Summary

  No sooner had the dust cleared from North Korea’s first nuclear test Oct. 9 than speculation emerged about a second test. Although the North Koreans probably are capable of carrying out another test, Pyongyang can get almost as much political mileage by merely faking preparations for a second test.

  Analysis

  Within hours of North Korea’s nuclear test Oct. 9, the head of Seoul’s National Intelligence Service, Kim Seung Gyu, told South Korea’s parliament that Pyongyang might be preparing a follow-on nuclear test at its Ponggye site in the country’s northeast. Kim said increased activity, vehicles and personnel have been observed at the site, which was originally believed to be where the first North Korean nuclear test would take place.

  The North’s Oct. 9 test, now believed to have taken place in the Hwadae area, was about a 4.2 on the Richter scale, which would be consistent with more than 1,000 tons of high explosives, or one kiloton. Other estimates have put the blast at around 550 tons of high explosives. In either case, the blast was very small compared to past and current nuclear weapons.

  A second nuclear test certainly is within North Korea’s capabilities. It is widely believed that Pyongyang possesses six to eight nuclear devices and material enough to produce a few more.

  The relatively small explosive yield of the test suggests that the North Korean device failed to function properly, though it could also mean that the North Koreans wanted to test their design on a smaller scale before conducting a full-scale test. If that is the case, Pyongyang, now confident in the effectiveness of its device, could be preparing a full-effect test.

  The preparations at Ponggye cited by Kim, however, could be just for show. North Korea might be seeking to capitalize politically on the first test by making the world think a second test is imminent. This would be useful for keeping those countries that are most concerned with its nuclear capabilities — the United States, Japan, South Korea and China — off balance. With elections set for 2007 in South Korea and U.S. midterm elections only weeks away, the political magnitude of the North’s test might exceed what was actually measured on the Richter scale.

  This behavior is consistent with Pyongyang’s strategy in dealing with the United States, Japan, South Korea and China, part of which is delaying a solution to the nuclear crisis for as long as possible. Keeping these countries off balance and jittery over the possibility of another test prevents them from acting decisively. The indecision keeps them from being unified in their response, and the resulting lack of unity gives North Korea time and leverage.

  North Korea’s intent with its first nuclear test was to shock the world and demonstrate that it has the will and capability to carry out its threats. That was accomplished. From Pyongyang’s perspective, there is little need for a second test. Just about the only reason the North Koreans would have for conducting a second test is that they have constructed two types of nuclear devices — plutonium and uranium — and want to test them both. Given their meager resources, the North Koreans are not likely to waste material to carry out two explosions of the same type.

  In this sense, the preparations at Ponggye are similar to the activity at North Korea’s missile test sites in the days and weeks following the July 4 test launch of the Taepodong-2 missile. After the test launch, a second Taepodong-2 was set up in plain view of U.S. reconnaissance satellites. The speculation about follow-on launches that followed caused the same kind of political tension that Pyongyang is hoping to foster now. About a month later, the North Koreans took the missile down.

 6. [1] Libertariërs vinden het niet immoreel om wat dan ook te bezitten. Het is zelfs heel nuttig om zo’n bom te bezitten als je heel gevaarlijke vijanden hebt. Libertariërs zijn immers geen pacifisten, ze zullen zich verdedigen met alle beschikbare wapens wanneer iemand ze aanvalt. Het is enkel het initiëren van geweld dat immoreel wordt geacht. Ook dringt in zulke randgevallen die je ideologie uitdagen, zich dikwijls een pragmatische aanpak op. Als Mijnheer Jung uit Pjongjang dreigt met atoombommen vind ik het een goed idee om ‘m nu al de mogelijkheid te ontnemen om zijn dreigementen uit te voeren en misschien is dat niet vlekkeloos libertarisch, maar het is dan weer bij uitstek libertarisch om je niet te laten kisten.

 7. De shit die eventueel uit deze atioomproef naar voren komt, is van te voren strak geregiseerd: m.a.w: wil je de uitkomst van een eventuele derde wereldoorlog bepalen – en dat is wat er momenteel gebeurt – dan dien je ‘beide partijen’ in de zak te hebben… Denkt U daar maar eens over na…

  groeten,

  merlin

 8. Ik zou zeggen: iedereen zo’n ding. Wel zo eerlijk en lekker rustig. Ik schrijf me in.

 9. Economisch gezien is deze atoombom voor Noord Korea een zeer lucratieve investering. Niet alleen zullen de Amerikanen het nu wel uit hun hoofd laten Noord-Korea aan te vallen. Ook kan Noord-Korea de buurlanden nu chanteren en honderden miljoenen aan steun afpersewn.

 10. Huub, Noord Korea is een klein land hoor, hooguit 4 x nederland.
  Wel hebben ze een leger van 1 miljoen soldaten en waarschijnlijk 10 a 11 kernbommen.
  Probleem met Noord-Korea is dat het geleid word door een totaal gestoorde gek, die als ze in het nou komen, zomaar een bom kunnen gooien.
  Maar het slkachtoffer zal waarschijnlijk alleen Zuid-Korea zijn of Japan.
  Wij merken er alleen op economisch gebied wat van, mocht het zover komen.
  Iran met kernbom is veel gevaarlijker voor Europa.
  Maar ik verwacht eigenlijk op de eerste plaats ellende van Rusland.
  Ik zou dat land goed in de gaten houden.
  groetjes

 11. [10] As things stand now, we do not need to fear al Qaeda, Iran, or North Korea near as much as we need to fear the abuse of power from within our own government. There is no question in my mind that we have the military power and strength to fight off any foreign enemy. The bigger question is, Do we have the moral power and strength to fight off those within our own country who would strip us of our freedoms?

  ( http://www.chuckbaldwinlive… )

  Groetz,

  Cincinnatus

Comments are closed.