Op vijf meter over de grens van Brazilie begint de kapitalistische oase in Paraguay : een winkelparadijs waar miljoenen Brazilianen die van verre, maar ook van heinde komen, jaarlijks hun inkopen doen tegen prijzen die een fractie bedragen van die aan gene zijde van de grens.

Mijn eersteklashotel hier kost 25 euro per nacht, een Casio twaalfcijferige calculator twee euro, de nieuwste IPOD 48 euro, electronische camera’s voorzien van de laatste snufjes, 60 procent van de prijs die zij elders kosten.
Men kan zich afvragen, waarom Brazilie aan de andere zijde van de brug die beide landen verbindt, niet een dergelijke zone opent. Het antwoord van mijn Braziliaanse taxichauffeur op deze vraag bestaat uit een woord en is niet zeer vleiend voor het intelligentieniveau van zijn regering.
Wie er voor mocht voelen, hier een winkeltje te gaan exploiteren dat belastingvrije goederen verkoopt, kan na het verrichten van enkele formaliteiten zijn gang gaan in een belastingvrije omgeving waar niemand vraagt naar de oorsprong of bestemming van het geld dat men op zijn rekening heeft staan. Tal van winkeliers zijn gearriveerd uit China, Libanon en andere landen: en ideale plaats voor de Nederlandse winkelier die het zat is zijn zaak te drijven in het communistische Koninkrijk der Nederlanden.

Misschien is zo’n zone tenslotte ook een idee voor Nederland : op Texel, Vlieland,Terschelling of op het drielanden punt ? Ongetwijfeld zijn alle politici het hier prive mee eens, maar zullen zij de eerste honderd jaar niet komen tot implementering van deze briljante gedachte.
Hugo van Reijen

8 REACTIES

 1. [1 Ja er zijn er wel meer :
  01.shoppıng paradijs Hongkong ( lage belastingen)
  02. Vanuatu ,tal van mogelijkheden, nul procent IB
  03. Batam eiland İndonesie, vrijhandelszone
  04. Turkse Republiek Noord Cyprus. Veel activiteit en handel. Lage of geen belastingen. Geen beschermıng van auteursrechten en vrije productıe van merklabels et cetera.
  05. Macau, tal van mogelijkheden, lage belastingen
  06.Guernsey, vanaf 2008 nul procent belasting voor bijna alle bedrijven.

 2. [6] Ben in Turkse Republiek Noord >Cyprus en begrijp niet hoe al die tekens tussen de tekst komen.

 3. 12 zeemijl = 23 km buiten de Nederlandse kust begint de internationale zone. Dus open een drijvende markt.

Comments are closed.