Sinds de invoering van het nieuwe rijbewijs vorige week zijn een flink aantal gemeenten weer duurder geworden. Wat mij daarbij pisnijdig maakt is dat ik in mijn eigen gemeente 60% meer betaal dan in mijn buurgemeente.
Door een beginnend autombilist

En door de gemeentelijke herindelingen, is mijn eigen gemeentehuis ook nog eens 20 km verderop!

Ik vind het nergens op slaan dat ik niet gewoon mijn rijbewijs bij mijn buurgemeente mag halen. Dat gemeentehuis staat namelijk maar op 5km afstand en het rijbewijs is daar goedkoper..

In totaal betaal ik in mijn eigen gemeente Neder-Betuwe nu 36 euro voor het rijbewijs PLUS 13,60 euro om 2 keer heen en weer naar het gemeentehuis te komen met het openbaar vervoer! We zitten nu dus al aan een bedrag van 49,60 euro! En de tijd die ik alleen al met reizen kwijt ben is 4 x 52 minuten en dan nog wachttijd op gemeentehuis en bij bus komt neer op zo’n 6 uur bezig!! Als ik die 6 uur tegen minimumloon zou werken á 3,75 euro had ik 22,50 euro verdiend! Dus in totaal kost dit nieuwe rijbewijs me in feite 72,10 euro!

Als we netjes appels met appels vergelijken en kijken wat ik betaald zou hebben als ik in mijn buurgemeente Tiel mijn rijbewijs had mogen halen dan kom ik op 45,50 euro uit. Het rijbewijs zelf kost daar 27 euro, ik ben in totaal 5,20 euro en 1 uur en 28 minuten kwijt aan openbaar vervoer. Weer 2 uur bij die anderhalve uur optellen en dat keer minimumloon had mij anders 13,10 euro opgeleverd.

Maar in werkelijkheid is het verschil nog veel groter. Naar Tiel kan ik namelijk gratis fietsen en uiteraard verdien ik meer dan het minimumloon!

Sowieso slaat het verschil tussen 27 euro en 36 euro al nergens op! Alle rijbewijzen worden namelijk bij SDU te Haarlem gemaakt en niet door de gemeente zelf, de kosten zijn dus voor iedere gemeente hetzelfde. Het slaat dus nergens op dat er verschillende prijzen gevraagd mogen worden en het slaat ook nergens op dat je je rijbewijs niet bij een andere gemeente mag halen, aangezien het toch op dezelfde plek wordt gefabriceerd.

9 REACTIES

 1. Staat er niet iets in de NL-grondwet over gelijke behandeling?
  Daarom de gemeente een proces aandoen?

 2. Weet iemand dat eigenlijk, ik meende dat er een wet was die gemeenten dwong om voor vergunningen e.d. niet meer dan de kostprijs te berekenen. Bestaat die?

 3. Zeg Overnight, kun je je niet voor een dagje of wat laten uitschrijven in je eigen gemeente en laten inschrijven in de gemeente met de voordeligste rijbewijsaanbieding? 8)

 4. [3] dat is waterdicht afgegrendeld, uitschrijven kost zoveel en inschrijven weer andere leges. Plus dat je dan nog twee keer naar elk gemeentehuis moet. [2] das dus de grap van dit artikel: blijkbaar is de ‘kots’ prijs niet in elke gemeente gelijk…

 5. Waarom niet het Rijbewijs uitgegeven door het CBR?
  Van hen krijg je toch een papiertje waarmee je weer naar het Stadhuis moet?
  Kunnen ze net zo goed direct het ‘echte’ pasje uitreiken.

 6. [5] Waarom het CBR niet privatiseren?
  Op dit moment worden aankomende automobilisten enorm op kosten gejaagd met vaak onnodige verbeteringen van de rijvaardigheid. Omdat er een of andere Oranje directeur van Veilig Verkeer is geweest heeft de obsessie voor verkeersveiligheid hier pathologische proporties aangenomen. De reden? Er zijn machtige lobbygroepen (CBR, rijscholen) in wiens belang het is het rijbewijs zo zwaar mogelijk te maken. Immers: hoe zwaarder, hoe meer rijscholen er nodig zijn en hoe meer CBR-rijexaminatoren. Omdat het CBR een monopoliepositie heeft en niet door de politiek of markt wordt gestuurd, zien we een enorme uitdijing van de regels.
  De slachtoffers, scholieren en studentjes, hebben weinig macht t.o.v. deze enorm machtige belangengroep.
  Mijn voorstel: laat de rijopleiding verzorgen door de autoverzekeraar. Een goedkope rijopleiding betekent een grotere kans op schade dus hogere verzekeringspremie.

 7. Beste Islamofoob,

  Ik vind het prima als er enige bekwaming en tests onder toezicht moeten worden afgelegd, voordat hormonaal op hun toppunt verkerende jongeren zich in het mobiele feestgedruis storten en zich met een 1500 kilo zwaar object in de zijkant van mijn autootje kunnen knallen.
  Je stelling van hogere verzekeringspremies zie ik niet.
  Als ik verzekeraar ben kijk ik naar het verschil tussen schade-uitkeringen en premie.
  Liever 100 euro premie en geen uitkeringen dan 1000 euro premie en 950 euro uitkeringen, lijkt mij.

 8. [5] Waarom ueberhaupt een rijbewijsmonopolie?
  Veplicht mensen wel zich casco te verzekeren (maar laat de keuze vrij waar) en laat de verzekeraars zelf bepalen wie ze tegen welke prijs welke verzekering willen verstrekken.

Comments are closed.