Vergeet Poetin als onderdrukker van
de vrije meningsuiting, als hebzuchtige
naaster van energie- en tal van andere
bedrijven, als verlicht Russisch
despoot in de beste tradities van
zijn voorgangers en als Georgië-aggressor.
Vladimir is slechts een instrument in
handen van de werkelijke machthebbers:
de bureaucratie.

De bureaucratie heeft zich ontwikkeld tot Rusland enige heersende klasse. Zij controleert het bedrijfsleven, regelt haar zaken in het Parlement en dicteert haar wil aan de rechterlijke macht.

In het oude systeem stond de ambtenarij onder constante controle van de Communistische Partij. Toen het communisme instortte en de President de bron van ultieme macht werd, zag de ambtenarij haar kans schoon en begon in de periode Jeltsin aan haar machtsovername.
Overheidsfunctionarissen verkochten staatsbedrijven aan het bedrijfsleven en staken het nodige in eigen zak. Poetin draait dit proces nu terug en weer profiteren ambtenaren volop.

Tot voor kort wilde elke jongeman het bedrijfsleven in. Daar lagen de beste kansen op een goede carrière en beloning. Nu is de meest gewilde baan ambtenaar, de snelste weg naar rijkdom en
onaantastbaarheid.
Onder Poetin is de bureaucratie geëxplodeerd. Er zijn nu achttien miljoen ambtenaren op een bevolking van 144 miljoen. Ter vergelijking: in Sowjettijd waren er 12 miljoen ambtenaren op 300 miljoen burgers.

Alom heersende corruptie, willekeur en bureaucratie heeft een verlammend effect op de Russische economie. Terwijl multinationals en grote bedrijven geleerd hebben om de hebzuchtige bureaucratische machine te olieën, lijden de middelgrote en kleine bedrijven het meest. Zij vrezen de bureaucratie meer dan de Russische maffia. Verstikkende bureaucratische druk is de grootste oorzaak van stagnatie in het midden- en kleinbedrijf.

Poetin belijdt met de mond de strijd tegen de bureaucratie. Hij benoemde tal van commissies die hiertegen de strijd moesten aangaan maar papieren tijgers bleken. Hij schrapte met veel bombarie 11 van de 24 ministeries dat naast veel verwarring alleen nog maar meer red tape opleverde.
Onder Poetin hebben de bureaucraten hun greep op de economie verder geconsolideerd. Via een semi-crimineel stelsel van faillisementen en zelfbepaalde regels harken zij steeds meer naar zich toe.
Leden van zijn kabinet zijn via familieleden openlijk ‘in zaken’. Zo is de vrouw van minister Mikhail Zurabov (Gezondheid en Sociale Zaken), eigenaresse van een keten van groothandels die medicijnen levert voor het programma van haar man’s ministerie. De enige Russin op Forbes lijst van miljonairs is Yelena Baturina, eigenaresse van een enorm bouwbedrijf én vrouw van de Moskouse burgemeester Yury Luzhkov.

De enige hoop is een sterke opkomst van de middenstand en een machtsfactor die de ambtenaren terug drijft. De vraag die dat weer oproept, is of het middel niet erger is dan de kwaal…

4 REACTIES

 1. Betekent dit dat de ambtenarij in Rusland nog sterker is dan in Nederland? (België?)

  Iedereen die hier maar iets wil, een zaak beginnen, keukenraam een centimeter groter maken, een paspoort hebben, ergens wonen, Nederlander worden, trouwen, enz. moet toch eerst toestemming van ambtenaren krijgen?

 2. [1]
  In Nederland zijn er 900.000 ambtenaren op 800.000 voltijdsfuncties [bron MinFin]. Dus qua percentage zijn het er in ieder geval wel minder dan in het verre Rusland. Of ze daarmee zwakker zijn dan die bende in Rusland … is een vraag die ik niet eens zou willen stellen. Voor je het weet sta je te verklaren dat onze ambtenaren veel effectiever zijn dan de hunne. En het woord effectief wil ik niet in verband brengen met het woord ambtenaar.

 3. Putin en de Siloviki (http://en.wikipedia.org/wik…)
  die hem omringen komen uit de KGB en GPOe en willen een zeer sterke staat.

  Dit behoeft geen verwondering.

  15 Jaar geleden zei Prof Malfliet me
  dat de KGB al in de jaren ’70 doorhad
  dat de USSR aan het vastlopen was
  (men leze maar es http://www.hedricksmith.com… om zich daar iets bij voor te stellen )en al volop bezig waren
  de transitie naar een post-communistische maatschappij voor te bereiden waarbij een aantal achterhaalde marxistisch-leninistische dogma’s (bijv centraal geleide planeconomie) overboord zouden worden gezet maar zonder dat het tot een bijltjesdag zou komen en meer nog : de rooie nomenklatura nog steeds de touwtjes in handen had.

  En zo is ook geschied.Al wie in Rusland, Oekraïne ,de Centraal-aziatische GOS-landen in regering of parlement komt,komt voort uit de CPSU, KGB of het Komsomol-kader.
  De privatiseringen van de jaren ’90 bestonden erin dat gladde jongens (met een uitgebreid netwerk)
  uit de CPSU voor een fraktie van de werkelijke waarde fabrieken, mijnen en olievelden konden opkopen.

  Groetz,

  Cincinnatus

Comments are closed.