Surinaamse organisaties hebben in Amsterdam gedemonstreerd tegen de uitspraak van premier Balkenende over de VOC-mentaliteit. Ze zijn boos omdat hij de VOC ten voorbeeld heeft gesteld aan de huidige generatie. Hij rakelde daarmee de slavernij op, zeggen ze.

Ik ben nog van de MULO-generatie, wij hadden nog gedegen geschiedenisles en volgens mij had de VOC weinig met de slavenhandel te maken, ze waren volledig op het Verre Oosten gericht, op de specerijhandel en dat de VOC niet altijd even aardig was voor de Indische inboorlingen staat hier even buiten.

De Hollandsche handel in negerts was in handen van de West Indische Compagnie, de WIC en feit is dat Hollanders daar niet goed in waren: daar is uiteindelijk helemaal niets aan verdiend zodat de WIC een enorme sof was. De Engelsen deden het wat dat betreft veel beter in de slavenhandel.

Maar goed, Balkenende had het over de VOC-mentaliteit, niet die van de WIC en het lijkt mij dat genoemde Surinaamse organisaties tegen de verkeerde boom staan te blaffen.

Verder is het wel een torenhoge gotspe van zo’n figuur als deze Balkenende om de VOC-mentaliteit te prediken: hij heeft nooit iets anders dan zwakzinnig gewauwel geproduceerd, nog nooit een echte baan gehad en altijd veilig bij de staat op anderen gaparasiteerd.

De echte anti-VOC mentaliteit dus.

42 REACTIES

 1. Goed gezien. Daar dacht ik ook al aan toen ik het hoorde. En ik ben gewoon van de post-Mammoet VWO-generatie. Al vond ik geschiedenis altijd wel interessant, en dan blijft het ook wat beter hangen.

 2. Blijft overigens overbodig gezeur van Balkenende met z’n VOC-verhaal, net als z’n "normen en waarden". En een kudde parttime zeerovers zie ik ook niet als lichtend voorbeeld van normen of waarden, laat staan van laissez-faire kapitalisme en liberalisme. Ik kan ook niet zeggen dat gewauwel van Balkenende echt opgemerkt te hebben. Meer de onzinnige "naweeën" zoals bovengenoemde. Maar goed, bleef het maar bij holle woorden… 🙁

 3. En al had de VOC genocide gepleegd op de voorouders van de huidige Surinamers… Waarom moet iemand die daar niets mee te maken heeft gehad excuses maken aan mensen die er ook niets mee te maken hebben gehad? Is schuld erfelijk? Is een trauma erfelijk? Volgens mij niet, en het ontgaat mij dan ook volledig waar die Surinamers zich gister zo kwaad over maakten.

 4. [3] de schuld van blanke westerlingen voor wat dan ook is altijd erfelijk tot in de eeuwigheid.

  Ik denk dat het doel wat aandachttrekken is en mogelijk ruiken ze een vette schadevergoeding.

 5. [3] Nee, schuld is niet erfelijk. Misschien hebben voorouders van die Surinamers wel mijn voorouders opgegeten. Daar kan ik de huidige generatie Surinamers toch niet de schuld van geven?

 6. [5] Het feit dat deze demonstratie een aantal weken ná de uitspraak van Balkenende plaats heeft gevonden, doet inderdaad vermoeden dat dit geen spontane woede-uibarsting is maar een opportunistisch spelletje.

 7. [7] Dat kan zo zijn, maar die is bij ons toch vlak na de geboorte weggespoeld? 🙂

 8. De protesteerders tegen die slavenhandel willen gewoon geld zien, als ‘genoegdoening’.
  Ze zouden, als zij eerlijk zijn, namelijk de complete generatie van die tijd moeten aanklagen: want ook in Afrika was er actieve en bereidwillige medewerking bij het gevangennemen en verkopen van slaven. Buitgemaakte lieden na een stammenoorlog werden b.v. verkocht.
  En waarom protesteren die lieden niet tegen de slavenhouders van vandaag de dag in Afrika. Veel zinvoller.

 9. [9] Luther zei daarvan : Ze hebben ‘m
  proberen te verdrinken maar de schurk kon goed zwemmen. 🙂

  Groetz,

  Cincinnatus

 10. [5] Wladimir,

  Schuld van Blanke westerlingen inderdaad.White guild.

  Want dat de Arabieren zouden moeten schadevergoeding betalen voor de rooftochten door Arabische slavenhandelaars , hoor je nooit claimen en dat Blanke Westerlingen recht hebben op compensatie omdat naar schatting een miljoen voorouders tot slaaf werden gemaakt door Arabieren of Ottomanen (waarbij ze bijv gedwongen werden in een harem of moesten gaan werken als roeier op de galleien ( nl.wikipedia.org/wiki/Barbarijse_zeerovers )is natuurlijk volstrekt onbespreekbaar (over zulke zaken lees je in de lnxe media ook nooit wat)….

  Overigens is het de boze westerse blanke man die voor het eerst in de geschiedenis (daar waar slavernij zo oud lijkt als de beschaving zelf)
  besloten heeft slavernij af te schaffen…Frankrijk kort na de Franse Revolutie, Engeland de handel in slaven in 1809 en slavernij in 1833 of 1834 (en nadien hebben Engelse eskaders zich grote moeite getroost om
  illegale slavenhandelaars hard aan te pakken)…..Het was de westerse, kapitalistische, verlichte beschaving waar "slavernij" niet langer werd gezien als "natuurlijk" of "door God nu éénmaal gewild".

  Misschien moet Balkellende volgende keer maar es in een speech de superieure westerse beschaving die als eerste slavernij heeft afgeschaft, aanprijzen ?

  Groetz,

  Cincinnatus

 11. Succesvolle negerts zijn over het algemeen nazaten van slaven en leven in het westen (al dan niet positief gediscrimineerd)
  Den niet succesvolle negerts zijn vooral in afrika te vinden waar ze leiden onder ziektes, slecht eten, geweld, religies en subsidieslavernij.

  Conclusie, de nazaten van de slaven mogen onze voorouders dankbaar zijn.

 12. [3] Relax man. Die Surinamers protesteerden niet tegen de Nederlanders, maar tegen het kritiekloos ophemelen van de VOC. De VOC is overigens een uitstekend voorbeeld van wat er gebeurt als libertarische fantasietjes over het afschaffen van de overheid uit worden gevoerd: een bedrijf dat fungeert als de factor overheid.
  Die slavernij was ook een schandalige zaak.
  Hopelijk komen er ook demonstraties die de Arabische slavenhalerij aan de kaak stellen.

 13. [12]
  Cincinnatus,

  Het witte gilde? What a difference a "d" makes… 😉

  Overigens verder weer een interessante historische omlijsting, zoals we van je gewend zijn. Tenminste, ik vind in vrijwel ieder geval geschiedenis bijna altijd wel leuk. Behalve als het me verplicht door een overheid of organisatie door de strot wordt geduwd, in hun "versie", natuurlijk.

 14. [4]
  Wladimir,

  Ik weet niet of ik me nu beledigd moet voelen, of instemmen, of beide… 😉

 15. [14] Ik heb niet gezegd dat de demonstratie tegen Nederlanders was. Op het staatsjournaal was te zien hoe deze mensen excuses eisten van Balkenende aan hen, omdat ze zich gekwetst voelen. Dit vind ik onzin, want zowel Balkenende als de demonstranten hebben niets te maken met het vermeende onrecht van 3 eeuwen geleden.

  Los daarvan vind ik dat je niet zomaar de huidige Zeitgeist kunt projecteren op de Gouden Eeuw. Zoals in andere berichtjes hierboven al is gezegd, zijn de West-Europese landen de eersten geweest in het afschaffen van slavernij.

 16. [18]
  Je reactie, "is schuld erfelijk", impliceerde een en ander wel. Ik heb je klarblijkelijk verkeerd begrepen, mijn excuses.

 17. [15]
  Dat bedoel ik.
  Maar het is nu eenmaal altijd gemakkelijker om met terugwerkende kracht verontwaardigd te zijn.

 18. [22]
  Ja, de geestelijek inertie is bij dit soort linkse axietijgers erg groot.
  Bijvoorbeeld de gedachte dat die zielige onderdrukte araps zelf de grootste slavenhalers ter wereld waren (de vrouwen gingen naar hen als seksslavin, de mannen naar de westerse slavenhalers) is waarschijnlijk teveel om in 30 jaar te grokken.

 19. Het lijkt mij juist goed dat de Suri’s protesteren.( wat het excuus ook mag zijn)
  Volgens mij liggen er nog wat bevroren (honderden) miljoenen op de plank voor Suriname.

  Als dit alles tegelijk wordt overgemaakt ontbrandt er natuurlijk een strijdje wie het meest weet te pakken en gaat het direct in de (zwitserse)zakken van de machthebberds.

  Dit voorkomt dat het land zich kan ontwikkelen en goede controle en belastingheffing op b.v. houtkap / gouddelving / drugsmokkel creeert en de prijzen van die produkten omhoog gaan.

  Hier zijn ‘wij’ weer bij gebaat, zou ik denken.

 20. Ik vind dat die Surinamers gelijk hebben. Laten we hen onze welgemeende excuses aan bieden en hen…, de nazaten die nog zo overduidelijk lijden aan het slavernij verleden, op onze kosten uiteraaaard, als wiedergutmachung weer terug sturen naar Afrika.
  Iedereen tevree!

 21. [14] hoe kun je libertaire mensen nu slavernij verwijten. Als er iemand voorstander van de vrijheid is, zijn het wel libertairen. Wat overheden gedaan hebben verlaat natuurlijk verder alle prive geweld. Belangrijkste oorzaken moord van de afgelopen 100 jaar zijn dan ook"
  1.Vermoord door je eigen overheid
  2.Vermoord worden door de overheid van de buren
  Afschaffen die club van afpersers dus. Alle gewenste functies worden wel overgenomen door organisaties die hun geld moeten verdienen

 22. Volgens mij was het de WIC die slavenhandel als handel deed; de VOC was wel netjes.

  En trouwens, what’s the difference? Toen gingen we al die buitenlanders halen; nu komen ze uit zichzelf naar dit land toe.

 23. VOC was netjes? 16 miljoen aan drugs per jaar naar Nederland verschepen noem je netjes? Zo netjes dat ze er een wet voor hebben gemaakt. De opiumwet…alleen het rijk mag verdienen.

Comments are closed.