Of weten ze niet wat ze doen?

“Verhaal Uruzgan klopt niet”


Deze kop staat vandaag op de voorpagina van BN/DeStem.
De Nederlandse Commando’s die in Uruzgan opereren delen mee dat zelfs de voorlichting die de tweede Kamer krijgt al niet klopt.

Het verhaal over de “wederopbouw” is een verkoopverhaal! Het is in feite gewoon een gevechtsoperatie! Waarbij dan ook nog de commando’s niet eens voldoende armslag krijgen door beperkende instructies. Van de gegevens die de elitetroepen naar Den Haag sturen, wordt een politiek verkoopbaar verhaal gemaakt alvorens het openbaar wordt.

De halfslachtige bevelvoering betekent ook dat de “Afghaanse bevolking de Nederlanders liever ziet gaan dan komen”.

Dat de Nederlanders zij aan zij opereren met Amerikanen is voor Den Haag een moeilijk punt. Daar zetten ze zich het liefst af tegen de Amerikanen. De verkiezingsperiode zal daar ook wel in meespelen. Want “Amerika-bashing” doet het bij veel kiezers nog goed.
——————————
Journalist Vic Franke heeft dit alles ook in een filmreportage vastgelegd. Die wordt maandag door de NCRV uitgezonden.

11 REACTIES

 1. Dat dit een ‘verkoopverhaal’ is kan iedereen die gekeken heeft naar de Uruzganhoorzitting – van begin 2006 – ook wel weten. Maar waar was de Nederlandse media toen? Ze hadden makkelijk die beelden voor een groter publiek kunnen uitzenden, en toen al erger laten voorkomen. Maar nee, de Nederlandse media is net zo compliciet als de Nederlandse politiek. Dat dan een journalist achteraf dezelfde vaststelling maakt, is slechts een kleine troost. Laten men hier niet vergeten dat oppositiepartij PvdA, net als het CDA en VVD, ook gewoon heeft ingestemd met de missie. Maar voor hun gaf juist die ‘humane missie’ de doorslag. Ik vraag me af hoe die partij dit probeert recht te trekken (spinnen) nog voor de verkiezingen, windvaandel Bos zal het vast wel proberen 🙂

 2. [1] "Doodzwijgen" met hulp van de "compliciete media" is altijd een goede techniek!
  Net zoals je op dit moment kunt zien hoe ze de EU doodzwijgen. Het gevaar dat ze daar een buil mee vallen is nu nog maar een paar dagen!

 3. Maar weten jullie dan nog niet dat politici corrupt en onbetrouwbaar zijn?

  Het lijkt soms wel alsof elke keer opnieuw met verbazing konde wordt gedaan van de onbetrouwbaarheid van politici!

  Geloof het nou maar, Den Haag is een verzameling van onbetrouwbare lieden!
  Hou je er verre van.

 4. [3] Indien politici niet zouden KUNNEN liegen, dan zou de democratie hoogstwaarschijnlijk morgen al ophouden te bestaan.

 5. [4] Dat vermoed ik ook. In ieder geval zou het allemaal een stuk aangenamer zijn.

  Alleen valt me wel op dat velen nog iedere keer weer verbaasd opmerken dat ze een politicus of een partij kunnen betrappen op leugens. Het is alsof men de hoop houdt dat het met de democratie ooit goed komt, of zoiets.

 6. [5] hetzelfde met de Tweede Kamer die met grote regelmaat ‘ernstig geschokt is’ over voor de hand liggende en vaak bekende feiten.
  Uruzgan is sowieso een verloren zaak. De Afghaanse bevolking, wel een en ander gewend, kiest de kant van de overwinnaars. Dat is de Taliban daar zij zich aan wet noch regel hoeven te houden.
  Er was afgelopen week een aardige docu op Canvas over een Nederlandse journalist die buiten het Nederlandse militaire apparaat daar eens ging kijken.

 7. [6]
  canvas dus. Is dat niet die ene staatszender waar de omroepsters allemaal naar dezelfde kapster gestuurd worden en waar die dikke, zichzelf liberaal noemende, dwerg de ene na de andere socialistische mening als feit zit te verpakken in de vraagstelling?

 8. Zonde van de mensenlevens die het kost en van de miljarden die de belastingbetalers beter voor iets anders hadden kunnen besteden.
  hugo van reijen

 9. [7] tsja, het blijft tobben op tv, enerzijds staatspropaganda, anderzijds hersen- en inhoudsloos vermaak. Goed dat er internet is!

 10. [8] Marijnissen wil het geld voor Defensie halveren en dit geld inzetten voor de mensen,die daardoor ongetwijfeld meer koopkracht krijgen,wat de economie ten goede zou komen.

  nina

 11. Als ik het voor het zeggen had, zou het leger afgeschaft mogen worden, soldaten met hersenen mogen agenten worden, heb je (hopelijk) opeeens wel genoeg blauw op straat + verandering prioriteiten politie kan NL eindelijk normaal worden.

  Mocht DU in de toekomst ons landje binnen vallen, hebben we toch niets aan de leger. Verzet is een veel krachtiger wapen dat een leger. Kijk maar naar Irak!

Comments are closed.