De “Verborgen verleiders” van Vance Packard.*)

Kijkend naar het NOS-journaal viel me ineens op dat er rechts in het beeld bijna continu een band draaide met de logo’s van de politieke partijen, overheerst door het woord “stem” in een rood vlak. En dat woordvlak knipperde om de x seconden. Af en toe wordt de band onderbroken en staat het rode vlak met “stem” elders in het beeld.

Dit deed heel sterk denken aan Vance Packard die in zijn boek “Verborgen Verleiders” ongeveer 50 jaar geleden al een aantal specifieke reclametechnieken bloot legde. Een van de ergste verleiders was de methode om in TV en film uitzendingen regelmatig heel korte (dus bewust onzichtbare) flitsen in het beeld te verwerken.
Bvb het merk van een tandpasta. En de bewering is dat in de weken daarna inderdaad meer producten van dat merk werden verkocht.

Zo stiekem zal de overheid het waarschijnlijk niet doen. Maar wel zijn nu die reclame flitsen bij de NOS zodanig op de achtergrond van het beeld, en versterkt met de periodieke “stem”-flits, dat er duidelijk van een poging tot beïnvloeding sprake is.

De overheid doet er alles aan en besteedt tonnen aan belastinggeld om u toch maar naar de stembus te krijgen. Met beloftes, met angsten, met eer- en plicht- en rechtnonsens. Als de opkomst maar groot is, want dat bepaalt toch de mate van legitimiteit.
Het is belangrijk dat u dat door hebt, en weet hoe het werkt; en dat meetelt in uw besluit.

En als u het niet eens bent met de absolute dictatuur van deze democratie, en u wilt niet dat hun legitimiteit versterkt wordt,
geef ze dan niet uw mandaat en STEM NIET!

—————————————–
Vance Packard: “The Hidden Persuaders” en de “The Status Seekers”.

7 REACTIES

 1. Als je hier goed naar kijkt blijkt repeterend de stembutton ingedrukt te worden bij EenNL en PVV.
  Zal niet de bedoeling zijn geweest bij het linkse NOS.

 2. [1] PvdA hoopt dat zoveel mogelijk mensen op die kleine partijen stemmen, want dit gaat vooral ten koste van CDA en VVD.

  🙂

 3. Bos bepleit stemmen vanaf 16e (
  http://www.telegraaf.nl/bin…)

  Het maakt niet uit, linksom of linksom, maar er MOET gestemd worden door zoveel mogelijk mensen.

  Ook (democratisch gezien) opmerkelijk: "Het verkiezingsprogramma van de Partij van de Arbeid bevat geen passage over verlaging van de stemgerechtigde leeftijd. Volgens de woordvoerder van Bos staat de PvdA-fractie achter de uitspraak van de fractieleider."

  Met z’n allen achter leider Bos aan! En dat wordt dan de baas van Nederland.
  STEM NIET!!! Geef ze niet hun zin. STEM NIET!!!

 4. Er is toch een soort spreekwoord over stemmen en leeftijd:

  Als je 18 bent en niet links heb je geen gevoel,
  Als je 25 bent en niet rechts heb je geen verstand,
  Als je 30 bent en nog steeds gaat stemmen heb je geen hart.

  🙂

 5. [3]
  Ha ha, dat kan ook.
  Heb ik niet aangedacht.
  Maarja, ik stem dan ook niet.

Comments are closed.