Dinsdag 7 november

Den Haag 20.00 uur


Landgoed Marlot, Leidsestraatweg 77A

“Keynes zat mis – de herinterpretatie van de Grote Depressie”

Inleiding door Peter van Maanen *)

In het begin van de jaren ’30 van de 20e eeuw werd de wereld getroffen door de ergste economische crisis uit haar geschiedenis:
de Grote Depressie.
Door velen werd deze crisis opgevat als het definitieve bewijs dat het kapitalisme van nature een instabiel systeem is dat regelmatig vervalt in economische depressies.
In 1936 gaf Keynes voor deze opvatting zijn populaire theoretische onderbouwing, die vandaag de dag nog altijd terug te vinden is in de schoolboekjes, de media, en de politiek.

In de economische wetenschap heeft Keynes’ economische theorie echter al geruime tijd afgedaan en is vervangen door een aantal andere theorieën. In deze presentatie zal Keynes’ verklaring van de Grote Depressie naast de belangrijkste alternatieve verklaring gelegd worden, die o.a. gebaseerd is op inzichten van Nobelprijswinnaars Friedrich Hayek en Milton Friedman. Daarbij komt tevens aan de orde hoe de beleidsaanbevelingen, die voortvloeien uit deze herinterpretatie van de Grote Depressie, verschillen met die van Keynes’ theorie.
——————————————

*) Bio: Peter R A van Maanen (1977) is econoom en werkt als onderzoeker bij het CBS. In 2004 was hij summer research fellow aan het libertarische Ludwig von Mises Institute in de VS. Zijn scriptie voor de post-doctorale lerarenopleiding economie, getiteld Keynes is dood – leve Keynes?!; over de achterhaalde en eenzijdige macro-economie op HAVO en VWO, was genomineerd voor de Nationale Scriptieprijs 2005.
———————————————-

Voor meer informatie over de Bijeenkomsten kunt u contact opnemen via de onderstaande communicatiemogelijkheden.
Toine Manders Voorzitter Libertarische Partij
Libertarische Partij p/a Haags Juristen College
Landgoed Marlot, Leidsestraatweg 77A
NL-2594 BB ‘s-Gravenhage
T 070-4262600
vrijh@wanadoo.nl

3 REACTIES

  1. Ik ben eigenlijk meer geïnteresseerd in de verschillen tussen Friedrich Hayek en Milton Friedman.

Comments are closed.