Ross Clark schreef onlangs een
boek over Britse bureaucratie:
‘How to label a goat: the silly
rules and regulations that are
strangling Britain.’
Een boek over overheidsbureau-
cratie en de symbolische strijd
van diezelfde overheid tegen
red tape.

Hilarische voorbeelden te over: een kippenslachterij die zijn heftruckchauffeurs verplicht
op cursus moet sturen a 250,- pound. Deze cursus moet iedere drie jaar vernieuwd worden. Waarom zou een heftruckchauffeur na drie jaar opeens vergeten hoe hij moet werken?

Of Ann Stephenson die een hotel runt in Blackpool. Bij het hotel is een kleine cocktailbar waar ze een marginale omzet van 90 pound per jaar draait, het is meer serviceverlening dan dat ze er wijzer van wordt. Twee jaar geleden moest ze iedere vier jaar een vergunning ophalen a 30,- pound. Nu moet ze vier formulieren invullen, een ervan is 21 bladzijden lang en moet een plattegrond op schaal met foto’s bevatten, opgemaakt door een notaris. Vervolgens is ze 190,- pound voor een lokale vergunning en 37,- pound voor een persoonlijke vergunning kwijt.

De overheid die keer op keer dapper belooft de bureaucratie terug te brengen, presteert het om in één jaar 98.600 bladzijden nieuwe wetgeving te introduceren. Dat is 70 x Oorlog en Vrede, helaas lang niet zo meeslepend…
De Britse belastingdienst heeft voor het bedrijfsleven een 279 formulieren klaarliggen waarin een totaal van 6.614 vragen. De Britse politie ontdekte op een rustige vrijdagmiddag dat ze een 1.150 formulieren hadden om misdaden te rapporteren.

Of de volgende zaken die in een lagere school verboden zijn: rijgen van madeliefjeskettingen (kan ziektebron zijn), haasje over spelen (verwondingsgevaar), iets van eierdozen maken (gevaar van salmonella infectie), hand opsteken (geeft diegenen die het antwoord niet weten een minderwaardigheidsgevoel) en het gooien van papieren vliegtuigjes (kan oogletsel veroorzaken).

Om red tape te bestrijden, meent de Britse overheid dat een stortvloed van nieuwe regels en wetten uitgevoerd door een groeiend leger van ambtenaren de oplossing is.
De situatie in Nederland en de uitspraken plus uiteindelijke resultaten van politici hier zullen niet
anders zijn dan bij onze buren over het Kanaal.
Om bureaucratie te verminderen moet u deze formulieren invullen…

1 REACTIE

  1. Was toch een paar maanden geleden ook al in het nieuws dat Labour de laatste vier jaar iets van GBP 50 miljard aan consultants uitgegeven had.

Comments are closed.