Mobieltjes irriteren niet alleen op
straat, in het openbaar vervoer of
tijdens een goed gesprek. Ze
hebben wereldwijd twee sterke
punten: stimuleren van de economie
en spreekbuis voor vrijheid.
Meer mobiel bellen in arme landen betekent een snellere economische ontwikkeling. Een studie hiernaar ontdekte dat in landen met laag inkomen, een extra 10 mobieltjes per 100 mensen een Bruto Nationaal Produkt stijging van 0,6% betekende.
Dit komt omdat bijvoorbeeld boeren, vissers en marktkooplui hun telefoon gebruiken om klanten te vinden, prijzen te bepalen, rekeningen te betalen en transactiekosten te verminderen.
Voor de wat rijkere landen helpt de mobiele telefoon het midden- en kleinbedrijf en o.a. de financiële en medische sector.
In 2015 zal Afrika meer gebruikers van mobiele telefoons hebben dan de Verenigde Staten. Het continent had een miljoen gebruikers in 1995 en heeft er nu 135 miljoen. Terwijl de kosten voor mobieltjes en abonnementen dalen, groeit het aantal Afrikanen met mobieltjes naar 265 miljoen in de komende zes jaar.
Ter vergelijking; de VS heeft er 195 miljoen en zal er in die periode nog 66 miljoen bijkrijgen waarna de groei er uit is.
China, India en Brazilië zijn ook landen waar mobiele telefonie een hoge vlucht neemt.
Naast het economische aspect, draagt het mobieltje ook bij aan de vrijheid. Zelfs in de armste en meest corrupte landen is het gebruik van de telefoon voor het verspreiden van ideeën en informatie booming. Ongehinderd door overheidspropaganda verenigen mensen zich in Wit-Rusland, Ghana en Kenya.
Via de kracht van het mobiele netwerk waren er twee opzienbarende gebeurtenissen in de wereldpolitiek: president Joseph Estrada van de Filippijnen die ten val gebracht werd en de presidentiële verkiezingen in Zuid Korea een jaar later waar Roh Moohyun via sms’jes
massale steun kreeg.
Pogingen van overheden om mobiele telefonie te controleren, mislukken veelal. Tijdens de SARS epidemie in China probeerden de authoriteiten vergeefs om het mobiele verkeer stil te leggen. Ook in Congo deed de geheime dienst een mislukte poging om in te grijpen.
Het gebruik van mobieltjes als vrijheidsmiddel ontwikkelt zich sneller dan de overheidspogingen om dit te regisseren. Binnenkort komt er een boek uit van de Californische Annenberg School of Communication gebaseerd op een studie van 2 jaar naar mobiele telefonie en de samenleving.
De conclusie?
Wanneer de dominante krachten in een samenleving niet langer hun monopoliepositie hebben op de massacommunicatiemiddelen dan is de machtsverhouding voor altijd verschoven.
Zie ook : http://arnic.info/index.php
"Zelfs in de armste en meest corrupte landen is het gebruik van de telefoon voor het verspreiden van ideeën en informatie booming."
Ja, ook wij zouden wegen moeten vinden om daar meer gebruik van te maken om Vrijheidsideeen in Nederland/België nog meer te verbreiden.
Wie heeft ideeen daarvoor?
De Vrijspreker is ook op uw mobiele telefoon* of PDA te bekijken. Surf hiervoor naar:
http://www.vrijspreker.nl/m…
* Vereist een recent toestel met WAP2 / xHTML browser.
In het verleden deed de wap-pagina het bij mij nog wel, maar tegenwoordig krijg ik alleen nog maar het overzicht van artikelen te zien, maar kan ik de artikelen niet selecteren om te lezen.
Ligt dat aan mijn instellingen of hoe zit dat?
Comments are closed.