ANP: “Strategisch stemmen kost kleine partijen 15 zetels”

Uit een onderzoek van de Universiteit Twente, politicoloog Martin Rosema, blijkt dat steeds meer kiezers hun stemgedrag laten leiden door hun voorkeur voor een bepaalde coalitie. Dat ‘strategische’ stemgedrag heeft de kleinere partijen bij vorige verkiezingen zeker tien tot vijftien zetels gekost.

Kiezers blijken steeds minder trouw aan een bepaalde partij.
Wel, die trouw lijkt ons ook bijna onmogelijk. Welke partij is er nu nog die zelf trouw is aan haar eigen principes? Zeker de drie grote partijen zijn steeds meer op elkaar gaan lijken om toch maar zoveel mogelijk kiezers aan te trekken. Zij zijn alle drie een variatie van een soort socialistische partij, alle drie schreeuwen ze om het hardst wat ze allemaal voor de kiezer zullen gaan doen. Alle drie, en min of meer geldt hetzelfde voor de andere partijen, zwalken ze naar het middenveld waar de meeste kiezers zitten.

Ook blijkt uit de toename van het strategisch kiezen dat de kiezers zelf ook steeds minder handelen volgens principes. Logisch, omdat partijen in hun programma, en daden, zo verwaterd zijn, is er al geen enkele partij meer waar de meeste mensen voor 100 % achter staan. Als ze tenminste hun eigen partijprogramma eens zouden lezen! Vandaar dat je ook steeds meer hoort dat men maar de “minst slechte” moet nemen.

Woensdag, een week voor het drukken op de knopjes of het kleuren van een vakje, blijkt uit enquêtes dat ongeveer 50 % nu nog niet weet op wie te stemmen. Zes miljoen mensen weten niet wat er op het spel staat maar bepalen wel straks 75 kamerzetels.
Uit deze loterij wordt bepaald wie straks over ons leven, vrijheid en eigendom gaat beslissen. Te gek voor woorden.

Partijen, overheid en media halen nu de gekste capriolen uit en geven tonnen uit om u maar te overtuigen om te stemmen. Liefst op hen, maar desnoods op de tegenstander. Als je maar stemt! Opkomst is belangrijk voor hen. Dat sanctioneert hun verdere doen en laten. Het lijkt één grote Carnaval.

Zelfs alle stemwijzers en dergelijke verleiders geven altijd als uitkomst DAT je WEL moet stemmen.
Er is op dit moment, woensdagavond, een grote show met de stemwijzer aan de gang. Dit is een overheidsmanipulatie instrument van de eerste orde. Er kan nooit uit komen dat je NIET moet stemmen, of zelfs dat je maar BLANCO moet stemmen. Neen, alleen maar uitkomsten binnen het gevestigde kader.

Een Poll betreffende de cyclus van de democratie geeft dan ook de indruk dat de meeste lezers (80+ %) van de Vrijspreker het idee hebben dat het land onderweg is van zelfingenomenheid naar apathie naar afhankelijkheid naar slavernij.*)
Natuurlijk is deze momentopname niet nog niet echt onderbouwd met deze kleine aantallen, maar het is wel het gevoel dat er nu heerst. “Ach ja, je kunt er toch niets aan doen, of je nu door de hond of de kat gebeten wordt, “ze” doen toch wat ze zelf willen!”
Waar blijven de mensen met zelfrespect die de waarde van hun persoonlijke vrijheid hoog waarderen en die er waarde aan hechten om daar fier voor te staan?

Het blijft een raadsel waarom zoveel mensen de show nog niet door hebben en toch nog gaan stemmen.
We kunnen iedereen die stemmen nog overweegt, aanraden om de Vrijspreker Stemwijzer maar eens te doen.
Zie daarvoor www.vrijspreker.nl/blog/?it…

———————–
*) Zie daarvoor www.vrijspreker.nl/blog/?it…

5 REACTIES

 1. Weet je, het lijkt wel alsof vele mensen de verkiezingen gaan zien als bijvoorbeeld een stemronde van Big Brother oid.

  Daarom is er meer animo denk ik voor de verkiezingen.

 2. [1] Ja, goede opmerking. Dit is waarschijnlijk door de verkiezings-strategen al onderkend en daarom maken ze er hoe langer hoe meer een soort kermis van. Iets dat leuk is voor de mensen en dat de ernstige gevolgen verborgen houdt.
  Ook gepaard gaande met wedstrijdjes. Wie wint er vandaag. Veel mensen houden van wedstrijden.
  En een puntentelling, zodat je de in de scores kunt bijhouden wie er voor ligt!
  Stof voor een artikel. 😉

 3. [3] Verbaasd mij NIKS … De redactie van HP/DT, Elsevier, de Groene en zelfs Hans Laroes d hoofdleugenaar van de NOS, NRC, Telegraaf en de andere hoernalisten snuffelen steeds op het net rond. Dat waren eerder vooral De De Fortuynistische disccussie sites zoals; Puynhopen,Gunzilla, de originele DDR en nu ook Vrijspreker. Vraag het Pam Hemelrijk maar …

  Waarom het zo treurig gesteld is met het Nederlandse kiezersvolk is al vele jaren studie-object-numero-uno op het Wiardi Gekman Gesticht. En aldoende heeft men dunktme de sleutel om eeuwig aan de macht te blijven wel gevonden:

  1. Handhaaf vooral het (regenteske) machtcircuit van Monarchie en Politieke Pachters Partijen. Voorkom consekwent elke opkomst van echte poltieke oppositie, door het radicaal de kop in te drukken (zoals een Fortuyn), of door het als paardenserum zelf aan te kweken ( de splinterpartijtjes van bijv. de, Wilders, Pastors, Nawijns e.a.).

  2. Destabiliseer opzettelijk het land op permanente basis door introdutie van de multikul en parallel culturen, En laat vooral NIET zorgvuldig het maatschappelijk doorsnee binnen zoals de immigratielanden dat doen, maar juist het maatschappelijk drek waar de onderklassen zich niet door begdreigt voelen en men iedereen de baas blijft ( net als in de voormalige kolonien, tot de Jappen roet in het eten gooiden).

  Een soort doortlopende maatschappelijke koorts en infectie (zoals een moeder in Florida die tot gevangenisstraf werdt veroordeelt om dat zij letterlijk steeds haar dochtertje ziek hield … door regelmatig faeces in het eten te doen, zodat de moeder voor haar dochter kon gaan zorgen en daar steeds over klagen)

  3. Biedt het kiezersvolk zowel echte als nep-xekerheden "zekerheden". Het was immers niet voor niets dat Melkert uit de school klapte … en uit desperatie aan de vooravond van de "Fortuyn Verkiezingen riep dat de PvdA uiteindelijk gaat winnen omdat de mensen boven alles, en koste wat kost, ZEKERHEDEN wensen.

  Ziedaar hoe de machthebbers dit land en kiezersvolkje VOLLEDIG hebben ingepakt. En de mensen geloven in letterlijk alles … waarin men hun wenst te doen geloven.

  Zelfs zeer intelligente mensen als (sorry Pam) een Hemelrijk en Boon doen dat, anders zouden zij NIET aan de poppenkast willen mee doen.

  Voor degenen die hun bewustzijn echter nog niet helemaal hebben verloren … geldt het devies … STEM NIET … enwel om bovenstaande redenen. Laat je je niet voor het bokkekarretje spannen!

 4. PS: En natuuuurlijk hebben alle politieke "partijen" beroeps internet-afstruiners in hun "wetenschappelijke" burelen … die ook Vrijspreker in hun vizier hebben.

  En voor hun is het van levensbelang om de LEUGEN is stand te houden … Zij hebben echter NIETS te vrezen. Slechts maximaal 15% – 20% van de bevolking heeft hun min of meer door …. En hier heerst de "parlementaire" democratie , dat vele malen erger is … en ZIJ hebben immers het "parlement" geheel in hun macht.

  Waarom nog de moeite genomen te stemmen>

Comments are closed.