De rechtbank in Den Haag heeft bepaald dat de gijzeling niet met twaalf dagen mag worden verlengd.


De journalisten van de Telegraaf werden vastgezet omdat ze niet wilden vertellen hoe ze aan geheime AIVD stukken waren gekomen. Stukken met gegevens over de crimineel Mink K.

Met deze gijzeling is weer eens aangetoond in welk vrij land we nog leven. Beroepsgeheimen en bankgeheimen bestaan praktisch niet meer.

Het is positief dat er (vooral door journalisten) een flink protest kwam tegen deze gang van zaken. Maar eigenlijk was dit protest niet breed genoeg en niet hard genoeg in verhouding tot het belang wat hier speelt.

Ook is weer duidelijk dat Lord Acton gelijk heeft met zijn bekende uitspraak:
“Power corrupts and absolute power corrupts absolutely”

De overheid heeft haar macht weer eens getoond. Dat de rechter na drie dagen de journalisten weer vrij laat, is natuurlijk prachtig. Maar het is te weinig, te laat. En de schade is geschied.
De persoonlijke vrijheid is weer verder in het gedrang gekomen.
——————————————-
Zie ook voorgaande artikelen over dit geval:
www.vrijspreker.nl/blog/?it…
www.vrijspreker.nl/blog/?it…

3 REACTIES

  1. Moet ik nou blij zijn omdat de journalisten eindelijk vrij zijn gelaten of treurug zijn omdat journalisten schijnbaar meer burgerrechten hebben dan "normale burgers"? Ik bedoel, zou Hub ook zijn vrijgelaten als jij een vergelijkbaar artikel als de twee journalisten opdit weblog had gepost, maar zijn bronnen niet zou willen onthullen?

  2. ik denk dat het aan de publiciteit lag die het met zich meebracht. niet zozeer aan hun status.

Comments are closed.