Opgenomen in Leeuwarden

30 REACTIES

 1. Goed gemaakt filmpje, maar je wordt wel zwaar depressief als je bedenkt dat dit is wat de gemiddelde Nederlander van het kapitalisme en het belang daarvan voor vrijheid en welvaart begrijpt. Als ze nu alleen voor inkomensnivellering waren kon ik me er nog iets bij voorstellen, maar die mensen lijken gewoonweg de voorkeur te hebben voor een commanderende planeconomie. Het beste waren nog de figuren die stemden op de partijen die hen persoonlijk het minste zouden kosten en het meeste opleveren. In ieder geval hebben die nog een soort concept van individualisme en eigenbelang, zonder een "beredeneerde" keuze voor (zelf)destructieve ideologie.

  Je zou er spontaan je koffers van gaan pakken om naar Nieuw-Zeeland of zo te verhuizen. Ware het niet dat het daar ook weer zo kan verkeren, als je aanneemt dat het IQ en begripsvermogen overal ongeveer op hetzelfde niveau ligt, en men ook daar een heerlijke democratie heeft, ongebreideld door enige kennis van zaken, liberale grondrechten, moreel besef, of zelfs maar gezond verstand.

 2. Wat een teletubbie zwakzinnigen bende daar in Leeuwarden. Triest. Friesland mag van mij z.s.m. onafhankelijk worden, dat scheelt weer een boel SPvdA stemmen. Mooie actie!

 3. Samuel, knap werk.

  Wat mij weer eens opvalt is dat het opportunisme er dik bovenop ligt.
  SP stemmen voor meer belasting maar zelf die gelukkig niet hoeven betalen.
  Het willen beslissen over andermans portemonnee is toch een soort behoefte van veel mensen.

  Wat ook opvalt is dat de SP stemmers nogal dom ogen. De marokkaan die even spuugt voor de camera!
  Het bevestigt ieder vooroordeel.

 4. Waar is die +Karma knop als je hem nodig hebt?

  Goede productie Samuel, goede vraagstelling ook!

 5. Karma +++, Samuel!
  En dat voor iets waar ik niet echt vrolijk van werd !

 6. Goed werk Samuel!

  Ik ben misschien geen libertarier, maar heb als conservatief liberaal wel heel wat overeenkomsten.

  Ik was hier al bang voor. Wat duidelijk is, is dat bij het neerzetten van bepaalde normen en waarden er nog veel werk gedaan moet worden, om mensen out-of-the-box te krijgen. Ik denk dat polarisatie tussen links en rechts de enige oplossing is voor de korte termijn.

 7. Bravo, wat een goed idee dit, en wat een goede uitvoering!

  De verhalen zijn heel herkenbaar, dezelfde immorele flut-argumenten waar ik dagelijks in discussies tegenaan loop.

 8. Well done, Samuel! We kunnen je wel benoemen tot opper-Vrijspreker-interviewer!
  Je geeft hier een heel goed beeld over hoe de regering wordt samengesteld die straks over deze personen (en over ons) gaat beslissen.
  Er zit ook nog stof in voor heel wat artikelen.

 9. [11] Anno,
  Ik ben nog steeds vrij om te wonen waar ik wil en kritiek te hebben op de kwaliteit en de betrouwbaarheid van de woning. Ik hoef niet te verhuizen om kritiek op de woning te mogen hebben, vriend.

 10. Chruchill zei het al: "laat een burger aan het woord en je krijgt gelijk een hekel aan democratie.."

 11. [10] Grappig is toch wel dat de meeste geïnterviewde mensen de gehele outsourcing van hun sociaal-economische denken aan de staat zien als een ethische verantwoorde keuze.
  Gelukkig dat je zo op het oog een groep van bovengemiddelde intelligentie hebt benaderd…

 12. [14] Die laatste is overigens van een dusdanig hoog niveau, die gaat he nog ver schoppen. Kan gelijk solliciteren bij EZ.. 🙂

 13. [12] ja maar dat jij daar gaat zitten waar ze ongeveer krankzinnig zijn geworden met elkaar is toch jouw keuze verder, ………..hoezo vriend, weet ik niets van ?!

 14. Goede film Samuel, mijn complimenten. Je ziet ook duidelijk de effecten van 100 jaar collectivisme, deze onbenullen zien meer marktwerking als een gevaar, terwijl het echte gevaar in de overheid zit. Prima en onthullend.

 15. ‘Het beste waren nog de figuren die stemden op de partijen die hen persoonlijk het minste zouden kosten en het meeste opleveren. In ieder geval hebben die nog een soort concept van individualisme en eigenbelang, zonder een "beredeneerde" keuze voor (zelf)destructieve ideologie.’

  En ik denk nu net dat daar veel winst van de SP zit. Het hoeraa verhaal van het huidig ‘rechts’ is een verhaal dat velen niet voor waarheidsgetrouw aannemen. Dat ze dat in elk geval doorprikken zou als een klein lichtpuntje opgepakt kunnen worden. Maar goed, het is dan wel een heel klein lichtpuntje…

  Goed verslag!

 16. [17] Albert S.
  Ja, wat het collectivisme met het type mens doet, vind ik te deprimerend om mee te maken. Ik persoonlijk zie liever positievere filmpjes.

 17. Op 10:57: "De afgelopen tien jaar of zo is er alleen maar gezorgd dat alles zo efficient mogelijk en zo goedkoop mogelijk kan, en dat is niet de bedoeling volgens mij."

  Nee, dat kunnen we niet hebben! Stel je voor dat mensen goedkopen en efficiente goederen en diensten krijgen. Vreselijk!

  "En waar stemt u op?"

  "PvdA"

 18. [21] Ik vond de vragen juist goed. Als die te confronterend worden, gaan mensen alleen maar defensief reageren. Een beetje meegaan in hun wereld en dan gewoon ‘lastige’ vragen stellen zet ze in elk geval aan het denken (is mijn eigen ervaring). Mensen willen niet weten dat ze in de ‘verkeerde god’ geloven. Dan gaat de discussie om ego’s en niet meer om argumenten. Ooit geloofde de meerderheid dat de Aarde plat was en onweer een daad van een god.

 19. Heel goed idee deze film en heel interessant om te zien, maar de film is te lang.Twee derde had er uit gesneden kunnen worden.
  Overigens is het woord sociaal een leeg begrip geworden.
  Sociale rechtvaardigheid bestaat niet. Iets is rechtvaardig of het is niet rechtvaardig.
  Met sociale zekerheid wordt bedoeld dwangzekerheid, met andere woorden verplichte zekerheid met het mes op de keel. Wie er niet aan mee doet, verdwijnt in het cachot.
  Er zijn nu de volgende klassen in Nederland:
  01.minimumlijders en uitkeringstrekkers
  02.permanent zieken en langdurig werklozen
  03.minder begaafden en debielen
  04. verzenders van blauwe enveloppen……………………….
  ……………………….
  10.helemaal aan het eind komen de belastingbetalers en uitgezogenen. Zij mogen morgen weer aan het werk en vinden als zij thuiskomen, de blauwe envelop op de deurmat.
  Hugo van Reijen

 20. De zoon van Wladimir!! Want zo blijf ik hem effe lekker noemen..!!

  Na hah!!?

  ..raakt de juiste steen!!

  toont derhalve door zijn Video aan dat het meerendeel van deze bevolking (overwegend!! Kuch!) bestaat uit Absolute Mongeaulen!!

  Democracy Sucks!! Deze immens Mongeaule bevolking (toont aan!! Dat deze Mongeaule bevolking)zich zelf nooit & te nimmer mag besturen!!

  E.e.a. eindigt gewoonweg in: Gekkenhuis-zelfbestuur!! De vervanger van: arbeiders-zelfbestuur!! En het voormalige Yougoslavie heeft ooit eens aangetoond…; dat iets dergelijks gewoonweg..NIET werkt!!!

  Dus: terug naar de Drawing-boards!

  terug naar een Elite!!

 21. [18]
  Sander,

  Inderdaad. Maar ik vrees dat ondanks dat lichtpuntje dit het soort mensen zijn die tegen liberale waarden zijn, omdat het mogelijk zou zijn dat ze in een liberale samenleving minder geld zullen hebben. Zelfs al weten ze dat het stelen van anderen in feite niet echt juist is, zullen ze nog steeds daarmee doorgaan. We hebben immers niet voor niets een "overheid" nodig, handhavers van het recht, ook in een libertarische maatschappij. Als je de criminelen mee laat stemmen over wat het recht moet zijn en wie het moet handhaven, en die criminelen weten of denken dat ze in een rechtvaardige, vrije maatschappij het minder zullen hebben, kun je wel raden wat er gebeurt.

 22. Leuk, origineel en goed uitgevoerd idee! Die laatste man is trouwens helemaal hilarisch/dieptriest.

  Een klein kritiekpunt: soms tutoyeer je waar je ook zou kuneen vousvoyeren.

 23. [29] Nou heb ik zelf eens in Heiloo gewoond, en toch heb ik die gewoonte niet 😀

  Soms komt het onbeleefd over.

  Maar verder alle lof voor het originele idee hoor!

Comments are closed.