Dit lees ik in de consumentengids van november 2006.
Juffermans is adviseur duurzame ontwikkeling. Hij consumeert “matig en gezond” uit hoofde van mensenrechten.
Juffermans heeft ” de mondiale voetafdruk” als rekeneenheid geïntroduceerd. Ieder mens heeft recht op 1,8 hectare, Als we meer consumeren gaat het onherroepelijk mis. Zijn droom is ” dat jong en oud straks vooral praten over voetafdrukken.”
Zijn idee is verder uitgewerkt in ” Nut en noodzaak van de mondiale Voetafdruk” ( Lemniscaat, ISBN 56378392)

Via www.voetenbank.nl kan iedereen zijn voetafdruk berekenen. Er wordt een onderscheidt gemaakt tussen www.voedselafdruk.nl en www.vacantieafdruk.nl
Voor de aardigheid heb ik mijn gegevens ingevoerd op de site vacantie.nl. Met schaamrood op mijn kaken moet ik bekennnen dat mijn vacantieafdruk per jaar de volgens Juffermans maximaal geoorloofde met tenminste 5000 percent overtreft.
Mijn hoop is nu dat aanhangers van Juffermans niet overal in de regering komen, want dan zal het vermoedelijk snel afgelopen zijn met de al sterk ingesnoerde consumentensoevereiniteit!
Hugo van Reijen

13 REACTIES

 1. Yaaa … yaaa … mensen zijn al net als kippen en kalkoenen. Als er niet genoeg ruimte is dan loopt men elkaar onder de voet.

  Overigens kunnen verschillende (en vooral tegengestelde) culturen ook niet zonder gewelddadig conflict op gelijke basis op een en de zelfde stukje territorium existeren.

 2. Laat Janneman dan maar Lebensraum scheppen voor zijn medemens en naar Mars emigreren. Nog hectares zat daar, voor hem, Jan en alleman op Mars. En hier is dan ook een beetje meer ruimte voor iedereen zonder Jan.

 3. Gelukkig heb ik pas een paar bomen in mijn tuin geplant. Heb ik in elk geval mijn prive lucht. En als ik er achterkom dat iemand die gaat bevuilen, stap ik naar de rechter!

 4. Al Gore heeft een enorme voetafdruk. Vliegtuigreisjes, promotielimousine’s, grote baas uithangen, …

 5. Doet me denken aan de idiote sabbatwetten van de Joden, die maar 5000 stappen mochten zetten op een Sabbat.

 6. "Ontwikkeld door de Stichting Boog in Den Haag, het Van Hall Instituut in Leeuwarden en De Kleine Aarde in Boxtel en financieel gesteund door het Ministerie van VROM, NCDO Duurzame wereld, de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland en de betrokken gemeenten."

  Fleur, ik zie hier onrechtmatige subsidie, gaarne aanpakken na 22 nov…

 7. Maar we moeten er niet al te dunnetjes over doen, die idioten bepalen ECHT het beleid mee en dwingen iedereen om te leven volgens hun voorschriften. Ik vrees echt voor de ecofascistische plak in de 21ste eeuw, meer dan voor de socialistische.

 8. eeh ja want die hectare waar "mijn" graan op groeit is natuurlijk alleen voor mij bruikbaar, productie wordt echt niet efficienter bij grotere afname…

  Slaap lekker, lutser!

  Zo kan ik ook theorietjes bedenken:
  Als iedereen zoveel gebakken lucht verkoopt als Jan Juffermans (what’s in a name), dan smelten de ijskappen binnen 5 minuten.
  Als iedereen zo’n grote zak was als Jan Juffermans, dan was er geen plaats meer voor de vogeltjes.
  Als iedereen zoveel subsidie zou krijgen als Jan Juffermans, dan was er te weinig geld op de wereld. (Bijdrukken dan maar…)

 9. Tjonge, wat een gescheld. Nota bene tegen een boek dat door iedere wereldwijze wordt geprezen.
  Waar gaat het nou allemaal om, jongens? Om geluk toch?
  Als je gaat voor het onmiddellijke hier-en-nu-geluk, neem dan een overdosis. Ga je voor wat duurzamer geluk, dan hoort daar onvermijdelijk matigheid bij: genotmiddelen breken het eigen vermogen tot geluk af en maken meer kapot dan je lief is. En voor het échte duurzame geluk, dat je ook voor je kinderen wilt weggelegd zien, daarvoor moet je … het boek van Jan Juffermans lézen in plaats van uitkafferen.

 10. Beste mensen,
  Fijn dat Frans nuchter reageert. Het gaat hier om een relatief nieuw model uit Canada, dat juist iedereen optimale vrijheid biedt, maar wel binnen de beperkte mondiale gebruiksruimte. Sterke groei van de consumptie EN van de wereldbevolking maken dit model erg nuttig en noodzakelijk.
  Helaas staat er een foute link hierboven: het moet zijn http://www.vakantievoetafdr… Nieuw per 1.3.07 is http://www.klimaatvoetafdru… en dan kun je een compleet zonne-systeem winnen!
  En het footprintboek kun je gratis downloaden op http://www.janjuffermans.nl .

 11. [12] Mijn voetafdruk op je kont kun je krijgen, verarmer.
  Je bent letterlijk een armoezaaier. Je zaait armoede. Ik hoop dat jij en je misantrope (mensenhatend betekent dat) ideologietje door onze bevolking worden uitgespuugd zoals de partij Agalev in Belgie in 2004, toen ze van 11% naar minder dan 5% zakten in de verkiezingen. Dat zegt toch genoeg? Vele mensen vinden jullie boodschap sympathiek, tot jullie het écht voor het zeggen hebben, dan spugen ze jullie uit, en dat verdienen jullie met je bespuuglijke armoedeboodschap. Richt een klooster op en doe je ding met mensen die je vervoegen uit vrije wil en dring niets op. Ga uit de politiek.

Comments are closed.