De Europese Unie heeft de Amerikaanse software gigant Microsoft een ultimatum gesteld. Voor volgende week donderdag moet het concern alle geheime protocollen over zijn Windows besturingssysteem aan zijn concurrenten hebben overhandigd.
Als Microsoft niet op de eis ingaat, dan riskeert het bedrijf nog meer boetes.
Daarmee dreigt de Europees commissaris Neelie Kroes (mededinging) in de woensdageditie van de Britse krant The Guardian.

“Ik heb niet het eeuwige leven”, aldus Kroes over de opgevoerde druk.
(Het is voor elk weldenkend mens niet te hopen, dat zij wel het eeuwige leven zou hebben.)
Volgens haar gaf Microsoft nog steeds niet alle verlangde informatie. Ze vergeleek het met een puzzel waarvan stukjes ontbreken.
In maart 2004 legde de Europese commissie Microsoft al een boete op van ¤ 497.000.000,00 wegens misbruik van de dominerende marktpositie. In juli kwam dan nog een boete bovenop te kunnen oplopen tot ¤ 281.000.000,00.
Op deze site is over deze soapserie al vaker geschreven.
Maar dit is een prachtig voorbeeld hoe collectivisme (socialisme) werkt.
Zo gauw als een bedrijf of persoon het beter doet dan de rest, voelt de overheid zich geroepen om onder de mom van gerechtigheid, of rechtvaardigheid, in te grijpen.
Het schijnt niet rechtvaardig te zijn dat de een meer verdient dan de ander. Er wordt niet gekeken naar de inspanningen, de intellectuele vermogens, de investeringen en alle andere hulpmiddelen die Microsoft (of wie dan ook) zo groot gemaakt hebben. Nee, de politiek (overheid) kijkt alleen naar het resultaat van al deze inspanningen en vindt dat ze ook haar deel moet hebben.
Dit is ook wat de meeste partijen in de huidige kiesstrijd constant naar voren brengen.
Wouter Bos die het maar heeft over de kloof tussen arm en rijk die alsmaar groter wordt, zonder te definiëren wat hij onder rijk verstaat. In zijn ogen is een AOW-er die een extra pensioentje van 15.000 Euro per jaar gespaard heeft, al rijk. Maar ja, zo iemand is natuurlijk minder afhankelijk van de overheid, en dat kan niet in het socialisme.
Of ene Jan Marijnissen die nog steeds vindt, dat bedrijven haar arbeiders uit zuigt en daarom vindt dat die bedrijven volgens hem, als hij het voor het zeggen krijgt, een extra ¤ 5.000.000.000,00 aan belasting kunnen betalen.
Het onnozele volk vindt dit prachtig, als je de uitslagen van de opiniepeilingen moet geloven.
Wat politici niet begrijpen, of niet willen begrijpen, is dat uiteindelijk de consument (dus ook de armen) al deze boetes en belastingen zelf betaalt. (In de kostprijs van het product.)
Als de politici de armen echt willen helpen, dan is de echte vrije marktfilosofie ( dit is iets anders dan marktwerking) de enige oplossing om tot rechtvaardigheid, welvaart en welzijn voor allen te komen.
Maar zoals al gememoreerd is, is dit niet in hun belang.
Want u kunt mij niet wijsmaken, dat Neelie Kroes (en het merendeel van alle politici) zonder inzet van haar netwerk en subsidies instaat zou zijn om zelfs maar een snoepwinkeltje te kunnen runnen.
Wilt u hun onbekwaamheid legaliseren, stem dan op 22 november.
Wilt u dit niet, stem dan niet.

PS. Als u naar het plaatje kijkt ziet u een grafiek die waarschijnlijk geproduceerd is met een programma van Microsoft.
Wat zou er gebeuren als Microsoft besluit niet meer aan Europa te leveren? Juist ja, alles plat.

9 REACTIES

 1. Goed artikel. Ik zag gisteravond het eerste stukje van dat Stemwijzer-programma op Nederland 1. Natuurlijk was bij één van de eerste stellingen, of de ziektekostenpremie inkomensafhankelijk moest worden, 75% het ermee eens.

  M.a.w.: Als jij 2 keer meer verdient, moet je voor alles 2 keer meer betalen. Je verdient dus nooit meer dan een ander. Maar ja, je kunt je meer verdiende geld natuurlijk wel besteden aan zaken die niet "essentieel" en inkomensafhankelijk zijn. En wat essentiëel is, dat bepaalt de meerderheid of overheid.

  Waarom zou je op laatst nog harder of meer werken, of een baan zoeken waar veel vraag naar is, als het geld wat je verdient alleen aan luxe-producten, maar nooit aan werkelijk nuttige zaken mag worden besteed? Al die "essentiële" zaken worden verdeeld per loterij. Dat rijkdom op zich al een loterij kan zijn, en dat het wel een beetje kinderachtig is om de uitkomst daarvan net zo lang over te doen tot je zelf wint, dat vergeet men even. Dat het laten opbieden van rijke mensen om een schaars of gewild product te krijgen, ervoor zorgt dat er meer in geïnvesteerd wordt en zo mogelijk meer van geproduceerd wordt, wil men ook niets van weten. En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat rijkdom vaak meer dan een loterij is. Namelijk ook een indicatie van maatschappelijke waardering en nut. Zie dat maar eens aan die 75% duidelijk te maken. Afgezien van het feit dat het niet echt netjes is om andermans bezit te stelen, of anderen als slaaf te gebruiken voor eigen doeleinden, hoe "nobel" ook.

 2. Ik zou het een prachtige stunt vinden als Microsoft weigert Vista uit te brengen in de EU en dat een jaar of 5 volhoudt. Hoe groot zou de paniek bij de (overheids)Windows junkies wel niet worden? Er zijn immers alternatieven voor Microsoft. Dat MS zo groot en rijk is komt door de vrije keuze van consument, bedrijven en overheid. Dat er zo weinig verschillende besturingssystemen zijn voor computers is omdat het relatief onaantrekkelijk is om te maken. Op Office e.a. software worden pas de echt grote winsten gemaakt.

 3. [2] Ik weet niet of dat zo werkt..het diabolische van zo’n Kroes is dat zij precies weet dat ze heel ver kan gaan met die boetes, omdat MicroSoft nog steeds meer baat heeft bij het betalen van de boete dan bij het principieel opgeven van de Europese markt.

  Wat ik niet snap is dat deze actie van Kroes legaal kan zijn.

 4. [2] Dan schakelt Europa massaal over op Linux, zoals China. Dat kan overigens wel eens een "gewenst" bijeffect zijn omdat het de band met het typische Amerika weer ietsjes meer doorsnijdt.

 5. [4] zo gemakkelijk gaat dat niet, het complete bedrijfleven draait op applictaies die op de een of andere manier, direct of indirect op of met een WINDOWS systeem moeten draaien en dat zou beteken dat al die dingen overnieuw moeten worden opgezet voor linux. Leuk voor ons freelance ICT-ers maar dat zal honderden miljarden gaan kosten terwijl we in de tussentijd weer naar kladblokjes en kaartenbakken terug zullen moeten.

 6. Juist ja

  Waarom haalt Microsoft hun producten niet van de Europese markt. wellicht kunnen ze eea dan via direct sales online verkopen.

  ’s kijken hoe Europa daar op zal reageren. Europa zal nog verder achterop raken en wellicht leren Microsoft’s producten op waarde (voor de economie) weten te schatten. Linux is wellicht een alternatief maar een overgang zal Europa Miljarden gaan kosten. (go for it Microsoft)

  Heel triest dat een politica (en de ex koningin van Rotterdam) als Kroes zou laag kan vallen.

 7. 1. ALLLLE "boetes" dat Micosoft door de EU ogelegd krijgt moet worden opgebracht door de EU consumenten. Kroes treed zuiver neo-marxistisch op en kan slechts ee gat in eigen hoofd schieten.

  2. Een Microsoft laat zich door niemand black mailen, en al zeker NIET om hun "trade secrets" prijs te geven. Zo probeerden ook de Indiasche sjitsjialisten om een CocCola haar geheime recepten prijs te doen geven, zogenaamd omwille van "eerlijke" concurrentie …

  3. Voor de EU, een brizende markt gebied van 2,5 miljard in China en het Indiase continent. Nu al als men Symnatec belt krijgt men iemand in Bombay of Madras aan de lijn.

  4 Kroes weet ondanks haar "loopbaan" absoluut niks van laizes faire en vrije marktwerking …

 8. [4] MIcrosoft heeft in China juist een zeer gote markt ondekt en is daar bizonder actief. Idem ditto op het Indiase continent.

  Makkelijk loelen … dat "overschakelen" … Eerst was het Uniks en nu een silly Peanuts kararakter … vooral als die zeggen NIET op winst uit te zijn …. Forget it …

 9. ER zijn duidelijk partijen die graag van Kroes-Smit-Peper (het corps onderleggertje) … af willen.

Comments are closed.