LUXEMBURG (ANP-AFX) – Nederland is in de fout gegaan met het luchtvaartverdrag met de Verenigde Staten. Dat zegt advocaat-generaal Paolo Mengozzi van het Europees Hof van Justitie in Luxemburg.

Dit verdrag bepaalt dat Nederlandse luchtvaartmaatschappijen op alle luchthavens in de VS mogen vliegen. Omgekeerd mogen Amerikaanse vervoerders alle Nederlandse vliegvelden aandoen. De advocaat-generaal adviseert de rechters dat Nederland niet het recht heeft om verdragen over een vrij vliegverkeer te sluiten, maar dat moet overlaten aan de Europese Unie.

Nederland heeft de VS het recht gegeven om landingsrechten in te trekken als luchtvaartmaatschappijen niet meer in handen zijn van de Nederlandse staat of onderdanen. De advocaat-generaal vindt dit discriminerend: het mag geen verschil maken of een maatschappij in handen is van Nederlanders of van andere EU-inwoners.

Nederland verwacht in een onmogelijke positie terecht te komen als het luchtvaartverdrag wordt geschrapt. Als er tegen die tijd geen vervangende overeenkomst bestaat tussen de Europese Unie en de VS, ontstaat er een rechtsvacuüm.
Het Europees Hof van Justitie doet over enkele maanden uitspraak.

Commentaar: EU: vlieg er eens uit!

2 REACTIES

  1. VOLGENDE stap … benoeming van een Quisling en een Heydrich voor het Neder-Neder Saxse Rijn delta gebied dat ooit Nederland was … Of niet soms?

    En misschien worden der meatkopf Wilhelm Alexander Von Lippe Biesterfield und Obergruppenführer Bot dat wel … Ook "toevallig" dan. Of niet soms?

  2. Dat demonstranten-plaatje met dat mooie, rooie spandoek rechts boven laat goed zien dat een grote SP (ten koste van een grote PvdA) Alleen maar in ons voordeel kan werken, wat betreft de EU. Zo is het anti-superstaat geluid een stuk moeilijker te smoren. Wie weet een opstapje naar een algemenere anti-staatse opvatting.

Comments are closed.