Privaat onderwijs wordt doorgaans geassocieerd met rijke mensen. Voor Jan Modaal zou een privé-school niet te betalen zijn, en daarom is er door de staat verzorgd onderwijs nodig.

In de Nederlandse praktijk zijn privé-scholen inderdaad behoorlijk duur. Dat komt mede doordat de klanten van de privé-school ook de kosten moeten dragen voor de staatsscholen.

Ook zijn privé-scholen zeldzaam, aangezien ze moeten concureren met het ‘gratis’ staatsonderwijs. Het is dus logisch dat privé-scholen zich richten op het marktsegment waar niet op een dubbeltje meer of minder gekeken wordt, en dus aardig aan de prijs zijn.

Maar zou Jan Modaal scholing voor z’n kinderen kunnen betalen als er geen staatsonderwijs zou zijn? Vast wel, want voor een groot gedeelte doet hij dat nu al. Ik heb ‘gratis’ hierboven niet voor niets tussen aanhalingstekens gezet, de kosten voor het staatsonderwijs worden natuurlijk opgebracht door de belastingbetaler. Ok, mensen zonder kinderen betalen ook mee, maar toch.

En wat blijkt? Zelfs de allerarmsten kunnen – en willen – particulier onderwijs betalen. David Friedman, zoon van, meldt op zijn blog, dat in sloppenwijken van landen zoals Nigeria de meerderheid van de kinderen privaat onderwijs genieten.

Wat in Nigeria kan zou in Nederland toch ook moeten kunnen…

5 REACTIES

 1. Overigens: "Tooley tested a random sample of both private and public school children, and confirmed that opinion; the children going to the (inexpensive, slum) private schools consistently tested higher than the children going to the public schools."

  Zou het niet zo kunnen zijn dat intelligentere ouders, die dus intelligentere kinderen krijgen, eerder geneigd zijn hun kinderen naar prive onderwijs te sturen omdat ze het belang inzien van onderwijs en denken dat het prive onderwijs beter is?

 2. Gezien de deplorabele staat van het onderwijs in Nederland én het inzicht van een groeiende massa mensen hierin, lijkt mij grootschalig particulier onderwijs een kwestie van tijd.
  Het enige struikelblok is de enorme hap die de overheid uit de portemonnee van de burger neemt waardoor die openbaar én particulier onderwijs mag bekostigen als hierboven treffend beschreven.
  Zodra het mes hier in gaat, zullen particuliere scholen een bloeiperiode als nooit tevoren meemaken.

 3. [2]"Zou het niet zo kunnen zijn dat intelligentere ouders, die dus intelligentere kinderen krijgen, eerder geneigd zijn hun kinderen naar prive onderwijs te sturen omdat ze het belang inzien van onderwijs en denken dat het prive onderwijs beter is?"

  Ze zijn wél zo slim om het belang in te zien van onderwijs, maar niet slim genoeg om dan de beste school uit te kiezen…

  Het zou op zich kunnen.

Comments are closed.