Dagelijks zien we diverse voorbeelden van het sjoemelen en gedraai van politici. Let maar eens op hoe vaak er beweringen of beloftes worden gedaan, die de volgende dag door de persoon zelf of door een partijgenoot anders worden uitgelegd.

Zo ontkende lijsttrekker Rutte dat de VVD de vrijheid van onderwijs loslaat en blanke kinderen naar zwarte scholen dwingt als integratiemaatregel. Dit is echter wel duidelijk als plan door Rita Verdonk naar voren gebracht. Maar Mark Rutte beweert nu dat dit een misverstand was! Het is te verwachten dat ook Rita er wel een draai aan zal geven.
Zeker nu André Rouvoet daar fel tegen reageert en deze inbreuk op de vrijheid van onderwijs als een “breekpunt” ziet om met de VVD samen te regeren.

Dat samen regeren is voor alle partijen een noodzaak. Geen enkele partij zal, met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, een absolute meerderheid behalen. Dus moeten ze wel met een ander samenwerken. De truc is nu met wie. Omdat dat ook afhankelijk is van de verkiezingsuitslag, moet je nu niet te vlug je troeven uitspelen of je te vroeg blokkeren door bepaalde partijen bij voorbaat uit te sluiten. Tenzij je daar weer stemmen door denkt te krijgen.

Zo heeft de SP van Jan Marijnissen al in haar programma aanpassingen gedaan om toch makkelijker met andere partijen samen in de regering te kunnen zitten.
Ook zien we dat er tegengestelde uitspraken over belangrijke onderwerpen binnen partijen gedaan worden.
Bij voorbeeld over de hypotheekrente aftrek. In het CDA beweert Jan Peter Balkenende dat dit nooit zal gebeuren in een kabinet waarin hij zit, terwijl praktisch op dezelfde dag Onno Ruding zegt dat er wel aan die aftrekbaarheid gesleuteld moet worden. Dito bij de VVD waar Mark Rutte duidelijk stelt dat die aftrek bij hen veilig is, komt Pieter Winsemius even later met het betoog dat die aftrek moet verdwijnen.

Iedereen die een klein beetje oplet en zich herinnert wat politici de vorige dag gezegd hebben, ziet nog veel meer van deze gevallen. Allemaal bewijzen dat je helemaal niets hebt aan de beloften van politici.

Is er bij al die kandidaten nu iemand te vinden die waar gaat maken wat hij belooft? En als hij of zij het nu al meent, dat ook waar kan maken?
Het blijft straks allemaal een beetje plus of een beetje min. Principiële veranderingen zullen er in dit systeem niet komen. Veranderingen moeten op andere wijze.
Op de eerste plaats zal duidelijk het ongenoegen van de burgers met het politiek gedoe moeten blijken. Daarvoor is op dit moment de voor de hand liggende actie: STEMNIET!

———————————————-
P.S. Tekent u ook de STEMNIET petitie?
http://www.petitiononline.com/stemniet/petition.html

2 REACTIES

Comments are closed.