zaterdag, 11 november 2006
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Solidariteit en de verkiezingen

het zou een spreuk van Flibje geweest kunnen zijn, maar deze komt van Henriette Maassen van den Brink, hoogleraar arbeidseconomie:
Solidariteit is een waardevol goed, vooral als het over anderen gaat

In een artikel in het FD veegt ze de vloer aan met hypotheekrenteaftrek beperkingen zoals door Wouter Bos gesteld. Want het is natuurlijk niet erg solidair dat de starters zonder hypotheekaftrek, mee mogen betalen aan degenen met wel hypotheekaftrek.

Het deed mij als libertariër denken aan mijn eigen socialistische denkpogingen: ik wil met iedereen delen, die meer heeft als ik.Ook het gemak waarmee ‘we’ vinden dat de overheid meer centen van onze buurman aan goede doelen moet uitgeven, natuurlijk onder verlaging van onze eigen belastingdruk.
Net als die advocaat die wegliep van een strafproces omdat hij en zijn client door het OM werden beduveld en benadeeld: ik wil niet de schijn wekken dat ik aan de legitimiteit van dit proces meewerk.Dat is precies waarom ik ook niet ga stemmen.

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Politiek
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. McC schreef op : 1

  Weer een goeie kolom op vrijspreker alleen de laatste regel gaat er bij mij niet in. Ik ga wel degelijk stemmen. VVD is altijd nog minder rampzalig dan de PvdA.

 2. marc schreef op : 2

  weg met hypotheekaftrek en de huursubsidie, niet vergeten de ambtenaren te ontslaan die werkzaam zijn in het stelen van geld, herverdeling van het gestolen geld en het controleren van bestolene en ontvangende en natuurlijk niet vergeten de belasting evenredig te verlagen, niet vergeten de wachtgeldregeling op te schaffen succes bij de sociale dienst socialist.

 3. mrXL schreef op : 3
  mrXL

  Ahum, voor de 100ste keer: hypotheekrenteaftrek en subsidie zijn NIET hetzelfde.

  HRA is een belastingverlaging, het voordeel hiervan is beperkt tot wat je zelf verdient, subsidie kun je ook krijgen zonder wat te verdienen.

  HRA is wel libertarisch (is immers belastingverlaging), subsidie is dit niet.

  Wil men gelijk trekken, dan is de enige libertarisch oplossing: afschaffen/verlagen van de belastingdruk middels een (lage) vlaktax.

 4. Jozef schreef op : 4

  [4] Mee eens. De politieke retoriek omtrent HRA is zeer misleidend. De verminderde inkomsten worden gepresenteerd als een kostenpost. Als ik dat voor mijn bedrijf ook zou doen, zouden diezelfde politici mij beboeten.

 5. ACP schreef op : 5

  [1] Yaaa … yaaa … de VVD … letterlijk de groootste verraderspartij oooit. Toe maar … de partij waar de intellectueel meest ACHTERLIJKE figuren … prominente partijleiders zijn. En waar een Maorijnissen letterlijk een genie bij vergeleken is …

 6. Islamofoob schreef op : 6

  [4]
  Beter wordt die hele hypotheekaftrek afgeschaft en het vrijgekomen geld besteed aan algehele belastingverlaging.

 7. Hub schreef op : 7
  Hub Jongen

  [7] Ik weet niet al te veel over dit onderwerp.
  Maar kun/wil je mij eens uitleggen WELK GELD KOMR VRIJ? Waar komt het vandaan?

 8. CoJo schreef op : 8

  Afschaffing van de HRA verandert niets wezenlijks. Aangezien de huizenmarkt gewoon drijft op vraag en aanbod, is het volgende scenario het meest voor de hand liggend: HRA wordt afgeschaft, huizenprijzen dalen want minder vraag naar dure huizen, stabilisatie van het prijsnivo, plas, glas, was.
  Voor institutionele beleggers blijft de financieringsrente gewoon aftrekbaar, dus je hebt te maken met een zeer beperkte kapitaalvernietiging. Omdat de WOZ waarde ook zal moeten dalen, krijgen de gemeentes minder geld binnen, hetgeen bijgefinancierd zal moeten worden door de overheid.
  Vette pech dus alleen voor mensen die net een huis gekocht hebben en nog geen overwaarde in de hut hebben zitten. Die moeten namelijk blijven zitten waar ze zitten, of een fors stuk hypotheek aflossen bij de verstrekker.