Volgens EU-Mediacommissaris Viviane Reding bedraagt de hoeveelheid spam in de EU tussen de 50 en 80 procent van alle mails. Als we bekijken hoeveel spam er bij de Vrijspreker binnenkomt, zal dit getal wel kloppen!

De vraag is dan wat daar tegen te doen is?
De overheid ziet kansen haar macht te vergroten!

Viviane heeft de regeringen van de EU-landen opgeroepen om meer te doen tegen spam, spyware en andere illegale internet-activiteiten om de Internetveiligheid te verbeteren. In het EU-rapport wordt gezegd dat de hoeveelheid spam wereldwijd een kostenpost van 39 miljard euro bedraagt.
Tot nu toe zijn er slechts de regeringen van Nederland en Finland die enige voortgang bereikt hebben met de EU-regel van 2002 om spam neer te slaan.

EU-woordvoerder Martin Selmayer zegt dat de Nederlandse autoriteiten in staat geweest zijn om 85 % spam te reduceren door het opleggen van boetes. De Communicatiewaakhond OPSTA heeft wel 60.000 euro aan boetes uitgedeeld bij drie bedrijven! De EU zal het volgend jaar weer nieuwe wetten maken om het voor de regeringen nog makkelijker te maken om in te grijpen in het Internet

Natuurlijk is spam vervelend. Maar toch schrikken we weer van dergelijke mededelingen vanuit Brussel. Nieuwe wetten, meer betutteling, en daardoor meer prikkelen van de ziekelijke spamstuurders om het te blijven proberen.

We kunnen ons best voorstellen dat bedrijven en organisaties hun producten of diensten via het Internet willen aanbieden. Net zoals men het via folders en advertenties doet. Zelfs de politici hebben de afgelopen weken voor miljoenen aan hinderlijke folders verspreid!
Ik begrijp echter helemaal niet welke lol er is aan het sturen van honderden berichten met alleen maar wat flauwe onsamenhangende kul er op. Dat is weliswaar irritant voor de ontvanger, maar de zender ziet daar toch niets van? Dan kan hij niet eens van die irritatie genieten! Ze moeten er wel eentje op de loop hebben om dat te blijven doen.

Ondanks (grote) irritatie pleiten wij er toch voor om de overheid buiten de oplossing te houden. Commerciële spamfilters worden steeds beter en betaalbaarder. Oplossingen blijven dan in eigen handen en iedereen kan kiezen wat hij wel of niet toepast. Die 39 miljard is een enorme uitdaging voor de vrije markt.
Meer overheidsbemoeienis betekent meer controle op alles wat wij doen of schrijven. Eenmaal binnen in het systeem is de overheid niet meer weg te branden en Big Brother is weer sterker.
Ontsnappen wordt dan steeds moeilijker.

5 REACTIES

 1. En aan het einde is het doel van spam ‘bestrijden’: boetes heffen. Struikroven op de digitale snelweg.

  Daarnaast is de definitie van ongewenste reclame nogal subjectief. Als het je goed uitkomt is het email, zo niet is het spam. Is dat verschil meetbaar? De overheid zal het ‘oplossen’ met boetes en omgekeerde bewijslast. De vrije markt komt met gratis spamfilters in programma’s als "Thunderbird" en IP-bans voor providers die spammers helpen.

 2. [2] Zeker weten. Voor mailings en zo gebruik ik een speciaal email adres.

  Straks komt er ook een ‘autoriteit’ op het gebied van pop-up vensters en banners. Als ik last heb van dat soort dingen installeer ik wel een nieuwe plug-in op mijn browser. Heb ik geen smurfen van de staat voor nodig.

 3. Hebben jullie er nu wel eens bij stilgestaan dat spam juist ontwikkeld is door de overheid, om juist een reden te hebben om een machtspositie in te brengen op het net zodat beetje bij beetje de vrijheid verdwijnt zonder dat we het doorhebben.
  Je moet eens weten hoe diep het konijnenhol is.
  Het net is tot nu toe de enige bron waar mensen info verdaan kunnen halen waarbij je ziet dat we voorgelogen worden, maar dat zal langzaam verdwijnen als het aan hun ligt.

 4. ‘Justice’ heeft het in de gaten: Problem – Reaction – Solution. Ofwel, voor je je oplossing aan het publiek voorsteld dien je eerst een probleem te creeeren…

Comments are closed.