Premier Jan Peter Balkenende wil voor kinderen vanaf drie jaar “speelplicht” invoeren.
In dit jaar zou de kinderen met elkaar moeten spelen, leren geven, om zo te leren fatsoenlijk met elkaar om te gaan en voor zichzelf op te komen.
“Misschien moeten we het dan speelplicht noemen”, zei Balkenende in een toespraak, waarvan een ingekorte versie in het Nederlands dagblad staat.

“Spelenderwijs krijgen ze allerlei sociale vaardigheden mee die essentieel zijn in een later leven”, aldus de premier.
Hij neemt woensdag het rapport “koersen op het kind, kompas voor het nieuwe kabinet” in ontvangst van Steven van Eijck, commissaris jeugd- en jongerenbeleid die leiding geeft aan de Operatie Jong.
Wat willen politici eigenlijk met “onze” jeugd?
Rutte wilde ook al de jeugd met drie jaar op school hebben, om een eventuele taalachterstand in te halen.
Om op Balkenende terug te komen, wat bedoelt hij met leren geven?
Bedoelt hij dat ze al vroeg moeten leren hun identiteit op te geven? Met andere woorden hun eigen ik onschadelijk maken. Alles ten behoeve van het collectief?
Of moeten ze nog vroeger leren, dat degenen met de grootste bek, of die het hardste huilt de zin krijgt.
Of moeten ze nog vroeger leren, dat ze de macht van de autoriteit (leraar of lerares) kunnen gebruiken om de zin te krijgen.
Spelenderwijs zegt hij: krijgen ze allerlei sociale vaardigheden mee die essentieel zijn in een later leven. Wat zijn in zijn ogen sociale vaardigheden?
Zijn sociale vaardigheden, zoals alle politici, kennen we al. Deze bestaan uit; inperking van mijn vrijheid om zelf te beslissen, het verdraaien van de waarheid, oftewel liegen, het creëren van angst, het plegen van diefstal (belasting) enzovoort.
Een van de belangrijkste sociale vaardigheden wordt de jeugd en op school niet geleerd.
Namelijk de vrijwillige overeenkomst. (Overeenstemming.)
Het hele politiek maatschappelijk handelen is gebaseerd op het feit dat als men iets nodig heeft, men dat neemt van anderen, zonder dat die anderen de keus hebben om ja of nee te zeggen.
Ach ja, ik was het bijna vergeten het is ten slotte verkiezingstijd, dus speeltijd voor de politici, vandaar deze bizarre proefballonnetjes.
Op 22 november heeft u de kans om eens nee te zeggen! Stem niet!

18 REACTIES

 1. Het valt mij nog meer dat Balkieboy zichzelf niet tot voorbeeld verheven heeft voor wat er kan gebeuren wanneer je niet zo jong ‘sociale vaardigheden’ leert…

  Het verhaal doet mij denken aan jammer-verhalen over leraressen (naar het schijnt meer dan 80% van het lerarenbestand op lagere school niveau) die de jongetjes zo lastig vinden. Die willen (in tegenstelling tot meisjes volgens hetzelfde verhaal) namelijk grenzen verkennen, ontdekken en regels breken. En dat past zo slecht bij het gezellige theekransje op school. De remedie was uiteraard het ‘wangedrag’ hard aanpakken met anti-ADHD medicatie. De samelenving lijkt steeds meer op een mierenkolonie in het groot.

 2. Die tikfouten toch…

  "De samelenving lijkt steeds meer op een mierenkolonie in het groot." moet zijn:

  De samenleving lijkt steeds meer op een mierenkolonie in het groot.

 3. ik blijf zeggen dat Balkende een wauwelende volslagen idioot is en het CDA een zuiver fascistische partij die maximale staatsdwang natreeft. CDA-kamerlid Astma wil tv-programma’s gaan censureren, ook om de tere kinderzieltjes te beschermen.

 4. Wat een schande!
  Pas op drie jaar onder staatscontrole! Dan kunnen kinderen al behoorlijk verpest zijn.
  Daarom beter om onmiddellijk na het zwangerschapsverlof de kinderen te pakken.
  Kan best in het kader van de kinderopvang; die is immers gratis!

  En [4] censuur is dan ook niet nodig want de kindertjes krijgen dan toch alleen maar staats-verantwoorde programmas te zien.

 5. Kinderen die MOETEN spelen, omdat de minister dat zegt?
  De pure lol van spelen is de vrijheid en het niet plichtmatig karakter.
  Die eindeloze bemoeizucht van politici: zien zij zelf nu niet hoe belachelijk en weerzinwekkend die is?
  Maar waren het niet de socialisten die zeiden dat alles politiek is?
  Ze hebben werkelijk overal hun paladijnen.

 6. [1] "…"wangedrag" hard aanpakken met anti-ADHD medicatie":
  Balkellende (èn zijn makkers) vertonen ernstige verschijnselen van hyper-activiteit. Maar wat Ritalin toedienen? Dan krijgen we misschien eindelijk eens wat rust en kunnen we ons weer eens concentreren op de dingen die we zelf in het leven belangrijk vinden.

  Op dergelijke onzinnige lieden gaat toch zeker niemand stemmen?!

 7. "Nederland is ziek!" sprak Lubbers het Nederlandse volk enige decennia terug toe. Ik maak me sterk dat een jonge Balkenende (toen nog in korte speelbroek op de step) eerder die dag aan hem is voorgesteld als zijnde zijn beoogde opvolger in het nieuwe millenium… En Lubbers was al terminaal! Brinkman bleek terminaal, Jaap de Hoop… pffffft…

 8. [9] Zou een goudvis (zoetwatervis) in een kom water de afgelopen jaren onze minister president zijn geweest, dan zou er nu geen enkel verschil merkbaar zijn geweest. Was wel goedkoper!

 9. He… psssst!
  Bedankt Balkenende! Maar wordt ‘t niet te dol?’
  Vandaag Volkskrant

  DEN HAAG РZe behoren Рwat inkomen betreft Рtot de gelukkigste 10 procent van Nederland, en willen m̩̩r belasting betalen. Schrijver Geert Mak, voetballer Khalid Boulahrouz, sidekick Jan Mulder, mediaondernemer Harry de Winter en anderen doen vandaag in de Volkskrant een oproep aan premier Balkenende om meer belastinggeld ten goede te laten komen aan Nederlanders die het echt nodig hebben.

  In een ingezonden brief bedanken zij de premier dat hij de afgelopen jaren zo goed voor de rijke Nederlanders heeft gezorgd. ‘U hebt de hypotheekrenteaftrek in stand gehouden, evenals onze koopkracht. Bedankt Balkenende! Maar wordt het niet wat te dol?’
  De zestien ondertekenaars van het manifest leveren graag hun kinderbijslag in, hun hypotheekrenteaftrek, betalen graag een hogere ziektekostenpremie. En als ze 65 zijn, betalen ze met alle liefde en plezier mee aan de AOW.

  Allemaal om de arme kant van Nederland meer kansen te geven: gratis kinderopvang, meer woningen voor starters, betere zorg voor chronisch zieken, gehandicapten en minima, een hogere AOW-uitkering voor degenen die alleen daarvan rond moeten komen. ‘Wij hoeven niet rijker te worden ten koste van medeburgers die het een stuk minder hebben. Dit gaat om rechtvaardigheid, om het behoud van een zeker evenwicht.’ Ze vinden het niet te verkroppen dat de verschillen tussen arm en rijk in de afgelopen kabinetsperiode zijn toegenomen.
  Khalid Boulahrouz? ‘Khalid is heel sociaal begaan’, laat zijn woordvoerder desgevraagd weten. De voetballer is bovendien bevriend met Tofik Dibi, kandidaat-Kamerlid voor GroenLinks.
  De zestien namen, onder wie ook directeur Bas Vos van de Taxi Centrale Amsterdam (TCA), voetbalanalist Youri Mulder en mode-ontwerper Aziz, zijn inderdaad door GroenLinks bij elkaar gebeld. Het is de aftrap van de campagne die voor de Groenen vandaag officieel begint.
  Maar waarom dan toch Harry de Winter, prominent SP-lid, en andere niet-GroenLinksers? ‘We hebben in alle gelederen gezocht’, laat GroenLinks weten. ‘Des te sterker is de boodschap.’

 10. [11]
  Van mij mogen ze meer belasting betalen.
  Maar waarom wij daar dan ook verplicht aan mee moeten doen???
  Dat is sociaal natuurlijk: zij hebben een plan, en verplichten alle anderen daaraan mee te doen.

 11. Morgen Ned2: programma over NIET-stemmers! Ik wist niet dat Hub ook contacten had met de correcte media.

 12. [13] Dit komt niet van ons!
  Maar ben toch benieuwd.
  Ik vrees dat het programma bedoeld is om NietStemmers als asocialen neer te zetten.
  Ik hoop dat ik me vergis.

 13. [11] Wie kan me de e-mail-adressen van die 16 weldoeners bezorgen?
  Dan kunnen we hen helpen "hun doel" te bereiken, en de hulp aan de medemens te versnellen.

 14. [11] Men kan gewoon een tax me more-account instellen, zoals Craig Benson dat in New Hampshire deed.

 15. [5] Hub,
  Men kan er niet vroeg genoeg mee beginnen. Waarom men niet hoogzwangeren meteen op kosten van jeugdzorg in de gratis kresj verplicht laat bevallen, gaat mijn verstand te boven. Kunnen de a.s. moeders daar ook nog wat soosjaale vaardigheden aanleren. Anders loopt de samenleving nog het risico, dat er jonge crimineeltjes geboren worden. En dat mag natuurlijk nooit gebeuren !
  Of moeten "we" alle meisjes die voor het eerst menstrueren meteen laten opnemen ?
  SpyNose

Comments are closed.