Er waren eens drie rijke mannen die in gewetensnood verkeerden, omdat ze zich in weelde wentelden, terwijl anderen in de rij stonden voor de voedselbank.
De eerste was een zakenman, de tweede was een schrijver van bestsellers, en de derde was miljonair geworden door met twee vrienden aan tafel te zitten, liters wijn te drinken, af en toe deel te nemen aan de conversaatsie, en te flirten met alles wat tieten heeft.

(“Gut”, zult u misschien zeggen, “dat heb ik nooit geweten, dat aan tafel zitten, dronken worden, prietpraat verkopen en flirten zo goed betaalt. Misschien moet ik me daar ook maar op gaan toeleggen.” Maar het schuift helaas alleen als je dat op de televisie mag doen.)

Op een dag werd het die drie rijke mannen teveel. Ze deden geen oog meer dicht, zo schuldig voelden ze zich als ze in hun BMW stapten om te gaan winkelen op de miljonairsbeurs. “We moeten nou eindelijk eens een DAAD stellen”, zeiden ze tot elkaar. “Wij hebben zoveel en anderen hebben zo weinig. Wat kunnen we daaraan DOEN?”
Dat viel om de drommel niet mede; ze pijnigden hun hersens, maar ze konden niks bedenken.
Toen kreeg er eentje een brainwave. “Ik heb het!” riep hij uit. “Weet je wat? We schrijven een brief aan de regering! Met het dringend verzoek om de belastingdruk te verhogen! Zo slaan we drie vliegen in één klap: ten eerste kunnen we er nog eens nadrukkelijk de aandacht op vestigen wat voor een geslaagde en succesvolle hotshots wij zijn, voor het geval de kijkers het nog niet wisten; ten tweede zullen we dan alom worden bewierookt vanwege onze menslievendheid en onbaatzuchtigheid; en het allermooiste van dit plan: HET KOST ONS GEEN ROOIE CENT!”

Zo gezegd zo gedaan. De petitie ging de deur uit, en de drie filantropen verschenen op de tv.
Even deed zich een pijnlijk momentje voor, toen iemand in de studio vroeg waarom die drie filantropen niet gewoon elk jaar een ton wegschenken aan een zelfgekozen Goed Doel, als ze het zo te kwaad hebben met de kloof tussen arm en rijk. Maar daar konden die filantropen niet aan beginnen. Zelf geld weggeven, helemaal vrijwillig? Zodat je er zelf op kunt toezien dat het ook daadwerkelijk terechtkomt bij een arme weduwe, en niet bij Ferdi E? Zelf geld weggeven, zonder dat een kwart van dat geld opgaat aan de jaarsalarissen van de ambtenaren die het incasseren en vervolgens op hoogst onrechtvaardige wijze weer verdelen? Dat nooit! Ze waren wel goed, maar niet gek!

Beste Jan Mulder, als je werkelijk liefdadigheid wilt bedrijven, dan is de staat wel de aller- allerlaatste aan wie je je centen moet toevertrouwen. Want die koopt er, zoals bekend, Joint Strike Fighters mee. Die gebruikt jouw geld om deel te nemen aan oorlogen in zes landen, die ons nooit hebben aangevallen. Die gebruikt het om peperdure deelraadkantoren van te bouwen die we niet nodig hebben. Die schenkt het weg aan Jasser Arafat, die als ik het wel heb 1,2 miljard op zijn privérekening had staan toen hij stierf. Die pompt het in verwende huisvrouwen, die zonodig moeten kutjekleien met asielzoekers. Tegen de tijd dat jouw centen bij die arme weduwe zijn aangeland is er geen spat meer van over.
Wat een hartverwarmende gedachte moet dat zijn, voor een groot filantroop als jij.
——————————————————–
Van Pamela Hemelrijk

13 REACTIES

 1. Zoals steeds karma ++.
  Behalve natuurlijk als je bedenkt dat die filantropen wellicht de ambtenaren viseerden: dat zijn de echt zielige minkunkels, de achtergestelden en (qua talenten) minder bedeelden die het in het bedrijfsleven nooit zouden kunnen rooien.
  Dus hen steunen is nou net het doel.
  Bovendien zijn deze maloten ook in sociaal opzicht zielig want iedereen beschouwt deze zwakkeren als uitschot en profiteurs (getuige o.m. deze webstek).
  Dus tot het ambtenarendom veroordeelde stakkers helpen is toch de ultieme nobele daad? 😉

 2. [1] Een aantal van deze ‘stakkers’ verdient anders vorstelijke salarissen, hoewel zij op de vrije markt niet veel meer waard zijn dan een schop tegen hun luie reet. Ik denk aan Paul Rosenvuller, die vieze boekjesschrijver van de Autoriteit Financiele Markten, Boris en Gonnie de wachtgeld-trollen enzovoorts.

  Alle tekenen zijn daar (naar mijn onbescheiden mening) dat wij leven in een eindtijd van een tijdperk dat sinds enige tijd ernstig in verval is. Dit is maar een van de symptomen. En laat zuurbekje Jan Mulder zijn overtollige centen maar schenken aan het ‘Zielige Kindjes en Asielzoekers Fonds’ van de Azijnbode. Als dat fonds nog niet bestaat richt Jantje toch fijn zelf een stichting op?

 3. Uitstekende column.

  Ik bespeur ACP-invloeden met haar ‘conversaatsie’ en het OVERBODIG gebruik van hoofdletters.

 4. Goed verhaal van Pamela.
  Zo’n Jan Mulder, daar is toch geen peil op te trekken? Eerst roepen dat je meer belasting wil betalen, daarna roepen dat ze dat geld verkeerd uitgeven. Geef het dan meteen aan die doelen die je wél goed vind…

 5. [4] De dominees in Groningen tieren van de kansel dat het er erbarmelijk voorstaat in de krottenwijken van Groningen-stad en dat kinderen daar gewoon zonder eten naar school gaan.
  Ik adviseer bezwaarde Jan om de daad bij het woord te voegen en op zijn eigen geliefde geboortegrond de JAN MULDER VOEDSELBANK op te richten.

  Dan komt je geld ten goede aan de armsten, kun je ook je rijke connecties nog eens om hulp vragen en wordt er later, lang na je dood, nog een pleintje naar je genoemd ïn dankbare herinnering"
  En het kost onze Jan bijna niets,want hij heeft er een mooie aftrekpost bij.

  Toe Jan, laat de leeuw niet in zijn hempie staan……

  nina

 6. [5] Kun je aan zijn e-mail adres komen?
  Dan stuur ik hem deze (en het eerdere stuk over de "goede Nederlanders) wel toe.
  Hetzelfde met de adressen van die andere 15 "goede mensen"

 7. nee hub, ik heb gehoord dat hij een villa heeft in midwolda (gr.) maar het juiste adres weet ik niet. Maar er is vast wel een lezer van Vrijspreker die dat weet.
  En ik weet niet wie die andere "goede"nederlanders zijn.

  nina [6]

 8. Effe terzijde. Ik vind het een beetje denigrerend dat er in de colum word geschreven dat Jan Mulder rijk is geworden met een beetje wijn drinken op TV. Jan Mulder was een verekt goede voetballer en heeft diverse interlands gespeeld dus iets meer respect mag wel.

 9. Ik begrijp dat Pamela voor brood op de plank moet zorgen, en dan moet je het o zoooo gevoelige publiek wel tot in het diepste van hun ziel kunnen roeren. In dit gevals, zijn zij effe dolblij geen Jan Mulder te zijn … centen en al.

  Iedereen blijft (uit zuiver onvermogen) immers liever zichzelf … of niet soms? En zeker als de wereld vol stumperds zit die het allemaal minder hebben, en dan de enkele rijken die nergens voor deugen …

  Ik voel mij ook al een heeeel stuk beter … Pam.

 10. [9] Bastiaan,
  Mulder is niet rijk geworden met voetballen. Dat doet ie al een slordige 20 jaar niet meer, en bovendien: zo goed was ie daar nou ook weer niet in. Hij behoorde tot de subtop, voor zover ik weet. Hij heeft zijn fortuin verdiend met aan tafel zitten en drinken, iets anders kan ik er niet van maken. Groeten Pamela.

 11. [11] Goed zo Pam … een aantal ver boven modale a-sjosjialen zijn nodig ter voortdurende lering ende vermaak … Gaat er ook steeds in als koek.

  Hoe zou het met die Edwin de Roy zijn, die op de parasiten probeert te parasiteren? (En met de vuile was gaat leuren omdat tie de wind van voren kreeg). Of is dat too hot..?

  Rosenmuiltje dan?

Comments are closed.