Jong geleerd is oud gedaan. In Turkije hebben nieuwe schoolboeken hun intrede gedaan, waarbij de macht van de islam zich laat zien en hiermee groter wil worden. Het is een actie die niet in een zogenaamde seculiere staat thuishoort.

By Tom Heneghan, Religion Editor

ISTANBUL (Reuters) – Een rijkelijk geillustreerde “Atlas of Creation” is op mysterieuze wijze opgedoken in scholen en bibliotheken in Turkije, waarin wordt beweerd dat de evolutietheorie van Darwin de oorzaak van het terrorisme is.

Nadat het ongevraagd per post arriveerde stond in het groot formaat met 768 glossy pagina’s en makkelijk te lezen text dat de wereld door God gemaakt was evenals alle soorten.

Op het eerste gezicht ziet het eruit alsof het het werk is van de creationisten in de US, christelijke fundamentalisten die geloven dat de wereld in 6 dagen is geschapen zoals verteld in de bijbel.

Maar de naam van de auteur, Harun Yahya, onthult een verrassing. Het gaat hier om islamitisch creationisme, een goed gefundeerde beweging welke in voornamelijk moslim Turkije actief is, welke een invloed hebben waarvan de US creationisten alleen maar kunnen dromen.

Het creationisme is zo algemeen geaccepteerd dat Turkije laatste werd in een recent onderzoek mbt publieke acceptatie van de evolutie in 34 landen, net achter de US.

“Het Darwinisme is dood”, zei Kerim Balci van het Fethullah Gulen netwerk, een moderne islamitische beweging met veel publicaties en scholen maar niet verbonden aan de creationisten die de atlas gemaakt hadden.

Wetenschappers zeggen dat moslims in de overheid, die nauw verbonden is met de politieke islam, proberen het Turkse onderwijs een andere koers te laten varen dan de traditionele seculiere benadering.

Aykut Kence, een biologie professor aan de Middle East Technical University in Ankara, zei dat er geen tijd meer werd ingeroosterd voor discussies omtrent de evolutie.


Turkije is officieel sinds 1921 een seculiere staat, opgericht door Kemal Ataturk. Ataturk vergelijk de islam met een “rottend lichaam”, en gaf het leger de bevoegdheid een staatsgreep uit te mogen voeren als de inmening van de islam in het politieke debat te groot dreigde te worden. De laatste staatsgreep vond plaats in de jaren ’90.

Hoewel in de US dus ook veel mensen zijn die geloven in het creationisme (c.a. 50 miljoen op 270 miljoen), zijn deze verhoudingen in Turkije dus nog slechter.

Al geloven deze mensen in de smurfen, het zal mij ’n zorg zijn. Wat wel jammer is is dat de wetenschap in Turkije op ’n laag pitje staat. Dit heeft weer gevolgen voor de levensstandaarden in Turkije.

Alhoewel Turkije Westers en modern aandoet in de steden, ligt de productie van het land flink op z’n gat en is ronduit arm te noemen.

Bron: wikipedia
BNP: 510 miljard US$ (5008$ p.p.)
Groei BNP: 7,6% (2005)
werkloosheid: 11,3% (2005)

Wel groeit de economie hard, maar veel is ook te danken aan het ontluikende toerisme.

Ik geloof niet echt dat een dergelijk land de EU vooruit kan helpen, laat staan de inwoners.

bron:
http://today.reuters.co.uk/news/articlenews.aspx?type=scienceNews&storyid=2006-11-22T141111Z_01_L09265541_RTRIDST_0_SCIENCE-RELIGION-TURKEY-EVOLUTION-DC.XML

17 REACTIES

 1. "Ik geloof niet echt dat een dergelijk land de EU vooruit kan helpen, laat staan de inwoners"

  En toch wringen de Brusselse EU-leiders zich in allerlei bochten om de toelating van Turkije tot de EU te verwezenlijken.
  Trucs daarbij: we zullen het zeer streng bekijken, het duurt toch nog wel 10 jaar eer het zover is.
  Maar ondertussen!

 2. Zo ongeveer om de tien jaar doet het turkse leger een staatsgreep. De volgende zou er dus alweer bijna aan moeten komen. Maarja, de EU hè. De EU wil de macht van het turkse leger teruggedrongen zien. Wat weer betekend dat het islamisme vrij spel krijgt in Turkije.

 3. Goed stuk, mrXL.
  [1] Hub,
  [2] Marcellus,
  Als het aan de EU ligt, zal niet alleen Turkije, maar heel Europa islamitisch worden. Waren tentijde van de 80-jarige oorlog de Geuzen liever Turks dan Paaps, tegenwoordig hebben we de sjoosjaalisjtiesjih kammeraadih erbij waar de oemma op kan rekenen.

 4. WAT is daar nu zo vreemds aan. Turkije is en BLIJFT een moslemland, en die lopen LETTERLIJK een zeshonderd jaar achter.

  Alleen de Pechtholds, die zelf OOK zeshonderd jaar achterloopt, vindt van niet …

 5. [4]ACP,
  Pardon ? 14 eeuwen lopen ze in de mossellanden achter. Er vindt sinds de profeet geen enkele culturele ontwikkeling meer plaats daaro: zie de dagelijkse slachtpartijen en moordaanslagen in de bakermat van die islamitische "cultuur".

 6. Wordt hoog tijd dat er een universeel gevoel voor humor ‘evolueert’. Wat een onzinnig gesodemieter.

 7. [4] Wie zoals ik geregeld Turkije bezoekt, zal kunnen beamen dat Turkije geen 600 jaar achterloopt. Wel wat, maar zeker geen 600 jaar. Wie dat uit eigen waarneming opmaakt, gelieve mij eens te vertellen op grond waarvan hij of zij tot deze conclusie is gekomen.
  Nederland loopt vergeleken bij een aantal andere landen eveneens achter. Men kan ook niet verwachten, dat in ieder land het tempo op alle gebieden precies herzelfde is.
  hugo van reijen

 8. Ey mense onderzoek, en zijt kritisch voordat ge iets zegt;) en gelooft, zo gewoon praten is ook maar gemakkelijk. Vat da nie slecht op, ik zeg da gewoon maar. Veel mensen weten niet eens wat er gaande is en praten alleen maar wat er op tv, radio, ….. gezegt wordt. Das nie genoeg;)

 9. [7]
  Ook al is de Refah-partij verboden, de politieke islam loopt 14 eeuwen achter (Fazilet). Hij bedient zich, al naar gelang het uitkomt, van elke opportunistische fundamentalistische methode, die maar beschikbaar is.
  En ofschoon bijv. eerwraak niet is toegestaan, de wet wordt lang niet overal gehandhaafd.

  Je zou kunnen zeggen, dat de Turkse Staat een corpus alienum is in een islamitische maatschappij. Er is dus ook geen vrijheid van "godsdienst", want die "godsdienst" is in strijd met de heersende seculiere militaire dictatuur.

 10. [9] Gij weet niet eens wat de Islam inhoud, gij zit daar niet in en leeft dat niet mee. Ook zijn er veel moslims in turkije dat betekent niet dat Turkije volgens de wetten van Islam worden geleid. Dat is een land die zich op het westen richt en zo probeert te worden. ik noem dit geen islamitische land. Dus hou moslims en alles wat daarmee te maken heeft hierbuiten. Enige probleem van de Eu is, dat wanneer Turkije in de EU gaat komen, de macht van Turkije groter gaat worden;;;;)

  Aeo

 11. [10] MM-girLL,
  "Ook zijn er veel moslims in turkije (…)"
  "(…)Dus hou moslims en alles wat daarmee te maken heeft hierbuiten."

  Dat zal lastig worden in een discussie over een land vol moslims.

  "(…)dat betekent niet dat Turkije volgens de wetten van Islam worden geleid."

  Wat ik al zei: Turkije is een militaire dictatuur.

  "Enige probleem van de Eu is, dat wanneer Turkije in de EU gaat komen, de macht van Turkije groter gaat worden;"

  Dacht het niet: als de EU eist, dat de dictatuur wordt afgeschaft, WORDT het land fundamentalistisch. De Refah-partij (die ca. 60% van de stemmen kreeg) is destijds verboden, omdat het een gevaar vormde voor de democratie.

 12. Ik hoorde laatst een gerucht dat in Oezbeekse schoolboeken staat dat als de dinosauriers zich hadden bekeerd tot de islam, ze nog steeds zouden hebben geleefd en er vandaag geen terrorisme zou zijn geweest. Echt waar. En die Armeniers hadden gewoon te veel paddo’s gegeten. Alloewahakbar…

 13. Als Turk zijnde, Turkije komt nooit in de EU en heeft geen plaats in de EU. Als de EU Turkije echt wilt hebben, had EU zuid Cyprus niet eens EU lid gemaakt. Turkije wordt gewoon gebruikt alleen om macht te hebben over Turkije wegens zijn strategische ligging, verbinding met de Caucassus en midden oosten, Cyprus kwestie en de soevereiniteit van Turkije wordt ook niet gerespecteerd door Europa. Waarom nog lid worden???

  En over Fethullah Gulen, hij word gezocht door de Turkse geheime dienst omdat hij extreme leuzen uitriep. Fetullah is geen vriend van Turkije dus klopt dit verhaal helemaal niet. Hij is dus anti-Turk en vertegenwoordigd niet het land.

  Ook is de laatste staatsgreep niet in ‘de jaren 90’. Hoe kan je niet weten in welk datum het precies een staatsgreep was? Leugen dus! Wel was er in de jaren 1997 geloof ik een machtvertoning van de Turkse leger omdat de regereing van Erbakan anti-Joods en Kemalistische acties voerden in Sincan met een moskee vormig tent waar een Israelische vlag werd verbrand en een intifada toneel werd gespeeld. Het was wel beina raak maar Erbakan voorkwam dit door de regeringte laten vallen in 1998.

  Laatste staatsgreep was in 1980 en niet door extreem religieuze redenen maar om corruptie.

  Turkije is seculier en modern. Sommige inwoners zijn westers en een klein deel ook erg conservatief. De extreme Turken zijn vooral in Nederland en Duitsland te vinden (uitschot). Omdat Turkije beina westers is, betekend niet dat Turkije lid moet worden van de EU.

 14. [11] Wie ben jij? Wat weet jij van de Turkse regering en regime? Turkije is een modern democratisch land die 99,5% moslim inwoners heeft. Refah Partij is geen Turkije, alleen hebben die idioten wel zakken mogen vullen om aan de macht komen. Bedenk goed wat je zegt ouwe want je lult wel droog uit je nek en wissel van bier want die je nu drinkt is slecht voor jou!

 15. turkije een modern democratisch land? nou het vernislaagje wellicht…
  Maar zolang ze genocide ontkennen en de meerderheid van vrouwen aldaar het normaal vinden geslagen te worden als ze het eten laten aanbranden ,beetje kritische schrijvers en intellectuelen die gebruik maken van hun hersencellen vervolgt worden en 99,5% moslim is kan je niet werkelijk spreken van een modern democratisch land…

 16. Whahaah wat moet ik enorm lachen om jullie wie van jullie is er nu Turks en weet wat er in de Turkije aan de hand is, volgens mij bijna niemand dus hou jullie mnd maar of leer wat over Turkije en praat dan. En wat is er slecht aan die atlas als vele microbio wetenschappers, scheikundegin en paleontologen zijn het ermee eens dat de evolutie de grotset fout van de wetenschap is omdat het gewoon niet bewezen is en alles er naar duit dat het gewoon niet mogelijk is dat levende organismen ontsaan uit gewonene atomene.
  de kans dat er een levende cel ontstaat is 10^1000000000 (en 1 met 10 nullen der achter) volgensde wiskunde is een waarschijnlijkheid bovende 10^50 onmogelijk statistisch gezien. Evolutietheorie en de zoek naar de bewijzen bewijzen juist dat de evolutietheorie nep is waarom mensen in de evolutie theorie geoven is komt doordat er maar 2 keuzes zijn of leven is geschapen of het komt door evolutie en mensen willen scheping niet acceteren dus moeten ze de evolutie aanhagen. Dus ik snap nie wat het robleem is. EN NOG BELANGRIJKER, MENSEN JULLIE MOETEN NIET BANG VAN DE ISLAM ZIJN DOOR BINLADEN EN ANDERE KUT GASTJES IDE IN DE NAAMN VAN ISLAM DINGEN DOEN LEES MAAR IS EEN KEER DE KORAAN(JE HEBT NEDERLANDSE VERTALINGEN) EN DE OVELEVERINGEN VAN MOHAMMED DAN ZUL JE DE ECHTE ISLAM ZIEN.

 17. sorry ik neem n het terug van net er is wel iemand die wat over turkije werd broeder Soner Gulal goed werk

Comments are closed.