Triomfantelijk presenteerde het kabinet zijn laatste Rijksbegroting.
Een groeiende economie. Lastenverlichting voor iedereen. Eindelijk weer uit de rode cijfers. Je zou haast denken: het gaat zo goed met Nederland, we kunnen ons nu wel weer een links kabinet veroorloven.

En dat is precies wat de peilingen voorspellen. Een meerderheid van links en extreem-links die de bloemetjes weer gaan buiten zetten. Want de politiek is net een vrouw op dieet: nauwelijks heeft ze de broekriem aangehaald of ze trekt de vleespotten weer open.
Een begrotingsoverschot van 700 miljoen? Gefeliciteerd. Met rentekosten van 14 miljard op een staatsschuld van 221 miljard voorwaar een hele prestatie. Een lastenverlichting van 1 miljard? Gefeliciteerd. Op een begroting van 157 miljard hakt dat er lekker in. En dan hebben we het nog niet over gemeentelijke en andere decentrale lasten. De totale belastingdruk op inkomen, winst, dividend, vermogen, consumptie, vererving en andere zonden blijft ruim 70%.

In het Haagse grootboek voor 2007 gaan de Vennootschapsbelastingtarieven dan wel omlaag, maar de grondslag wordt verbreed. Bijvoorbeeld door de verrekening van verliezen te beperken, zodat deze na één jaar verdampen. Verlies blijkt dus een privé-probleem, winst een collectief goed om te nationaliseren. Zo wil de fiscus wel de lusten maar niet de lasten. De lastenverlichting die het bedrijfsleven is toebedeeld is budgetair grotendeels neutraal en cosmetisch bedoeld. Buitenlandse investeerders kijken vooral naar nominale tarieven als ze een vestigingsplaats kiezen. De effectieve belastingdruk is immers nauwelijks te berekenen. Wat niet weet wat niet deert. Met zijn misleidende prijspolitiek doet de fiscus niet onder voor een ordinaire telecom-provider.

De staat lijdt aan chronisch overgewicht en zelfs een zogenaamd rechts kabinet krijgt daar slechts een onsje af. Maar – als de Haagse politiek faalt, kan de ondernemer zich van het Europese recht bedienen. Mazen en al. Doet de fiscus zelf ook. Zijn privileges voor buitenlands kapitaal (rulingpraktijk, concernfinanciering) zijn veroordeeld als verboden staatssteun en schadelijke belastingconcurrentie voor andere lidstaten. Met de groepsrentebox probeert de fiscus opnieuw een stuk van de koek naar zich toe te trekken. Het Haags Juristen College op zijn beurt gelooft niet in het verdelen van de koek, maar in het vergroten ervan: economische groei door lage belastingen. Met zijn tax efficient holdingstructuren biedt deze adviespraktijk liever steun aan het MKB en concurrentie aan de fiscus. Zo kunnen ondernemers hun effectieve belastingdruk halveren. Uiteindelijk zal de politiek die kant ook op moeten, alleen duurt het dan nog 50 jaar. Wie niet zolang kan wachten moet het Haags Juristen College bellen.
—————————————————————-
Noot voor de redactie :
Voor meer informatie en interviews:
Haags Juristen College Nederland, vraagt u naar Toine Manders.
Landgoed Marlot. Leidsestraatweg 77 A, 2594 BB Den Haag.
Tel 070-426 26 00, Fax 070-426 26 10.
info@hjc.nl, www.hjc.nl.
Ingezonden door Toine Manders

3 REACTIES

 1. Als ergens een volk systematisch wordt bedrogen dan is dat wel het Nederlandse, en dat is zelfs op de vingers van een hand na te tellen.

  Maja de leugen is zeer ingewikkeld gemaakt en men gaat steeds zoooo op de nep detailles in dat weinigen de mist weten te doorboren. Twee van die vingers zijn:

  1. Het feit dat de overheid (veel) MEER dan de helft van het BNP uitgeeft (waarbij de "omzet" van die overheid ook eens zijn bijgeteld). Welnu, als men chronisch meer uitgeeft dan wordt verdient, dan is daar ook CHRONISCH een TEKORT … dus hoezoooo surplus … ooit.

  2. Vijf op de zes Nederlanders PARASITEREN inmiddels direct, of indirect, op die EENE werkende landgenoot die het netto en echte "nieuwe geld" verdient. Hoe kan daar ooit een "surplus" van komen ..? Wordt een "surplus" dus ook al door de 2,8 miljoen echte werkers "opzij gelegt? Of zijn parasieten ook in staat een "surplus" te creeren door minder te verlangen …?

 2. "Zo wil de fiscus wel de lusten maar niet de lasten."

  Wisten we toch al? Toen het goed ging op de beurs en particulieren daar ook een graantje van wilden meepikken wijzigde ineens de ‘rente-belasting’ naar ‘fictieve rendementsbelasting’ van een ‘bescheiden’ 4%. Bij 30% rendement (toen heel reëel) leek dat idd bescheiden Maar dat duurde geen twee jaar. En sindsdien belst de fiscus ons voor 4% rendement, terwijl die rendementen vaak negatief waren (zie die rechtszaken van ‘bedrogen’ burgers) en de huidige rentevoet tussen 1% en 3% ligt, afhankelijk van met wie je bankiert.

  Je wordt gewoon voor 4% winst genaaid al lijd je 50% verlies.

Comments are closed.