Een contradictie in termen: ter gelegenheid van de ‘viering’ van 200 jaar belastingdienst wordt er een belasting vijfje als zilveren- en een tientje als gouden munt uitgegeven.Nu krijg ik toch een probleem: dat zilver en goud van die munten is in de afgelopen 200 jaar al uitgebreid van ‘ons’ gejat.
Moet ik dan nu gaan betalen voor wat al eens gestolen is??
Een heler gaat daarvoor de gevangenis in, maar reken ook even met me mee:

In het Belasting vijfje zit ca. 11 gr zilver.
Dat ruwe zilver is ca. 32 c per gram waard, bij de huidige zilverprijs. Dat is dus ca ¤ 3,52 zilverwaarde per Belastingvijfje. Door nu voor ¤ 5,00 te kopen betaal je zeg 40% teveel.
Echter die zilver prijs gaat nog veeel meer stijgen, met als gevolg dat dat Vijfje veel meer dan ¤ 5,00 waard gaat worden.
De gedachte dat ik straks iets van de staat heb (terug) gekocht wat veel meer waard wordt, geeft mij toch ook een goed gevoel.

Overigens, ik citeer uit de site van de Ned. Munt: Pas in 1806 werd onder Alexander Gogel, minister van Financiën tijdens de Bataafs-Franse tijd, een stelsel van algemene belastingen ingevoerd.
Nu begrijp ik ook waar het woord goochelen vandaan komt !

6 REACTIES

 1. Ik zie er geen kwaad in, omdat het zuiver gericht is op de SUCKERS-markt van verzamelverslaafden. En die zitten toch al met de postzegeltjes, luciferdoosjes, sigarenbandjes … en dat soort achterhaalde zaken …

 2. verzamelaars is pure netto winst maken. postzegels worden niet geplakt, twerwijl er wel voor de dienstverlening is betaalt.

  collectersmunten worden wel geslagen, maar nooit gewisselt. (bij de guldenwisseling zijn er bijna geen ‘spaarmunten’ingeleverd) dus 40%extra winst voor de staat, ergo minder belasting. prima toch, het uitbuiten van verzamelaars

 3. verzamelaars is pure netto winst maken. postzegels worden niet geplakt, twerwijl er wel voor de dienstverlening is betaalt.

  collectersmunten worden wel geslagen, maar nooit gewisselt. (bij de guldenwisseling zijn er bijna geen ‘spaarmunten’ingeleverd) dus 40%extra winst voor de staat, ergo minder belasting. prima toch, het uitbuiten van verzamelaars

 4. Jullie vergeten iets.
  Het zilveren vijfje heeft een nominale waarde van ¤5.00, maar om het in bezit te krijgen moet je er wel ¤ 27.95 voor neer tellen.
  Tel uit de winst vóór belastingen.
  gr.loper

Comments are closed.