Het kost een paar centen, maar de titel “beste burgemeester ter wereld” is gewoon te koop.
Door Pamela Hemelrijk


…En jawel hoor, Job Cohen is nu officieel de op één na “Beste Burgemeester Ter Wereld”. Het stond in alle kranten: hij is tweede geworden bij de wedstrijd “World Mayor 2006”.
Welke organisatie zit daar nou weer achter?

Nou, dat is City Mayors, “een internationaal netwerk” dat zich, “op strikt non-commerciële basis”, onledig houdt met “het bevorderen van Sterke Steden en Goed Lokaal Bestuur”. Zo staat het tenminste op d’rlui website.

Maar liefst honderdduizend personen hebben via internet een stem uitgebracht op hun favoriete burgemeester. Ze mochten kiezen uit een shortlist van 50 finalisten, die door City Mayors was opgesteld aan de hand van “voordrachten”. Op de lijst figureren onder andere burgemeesters uit bananenrepublieken waar je niet dood gevonden wilt worden, zoals Uruguay, Ecuador, Colombia, China, Mozambique, Iran en Tunesië. Dus Cohen is in goed gezelschap.
Als u wilt weten wat die gasten allemaal hebben gedaan om op die lijst te belanden, dan kunt u op de website van City Mayors uw hart ophalen. Daar kun je zowat elke stad ter wereld aanklikken, waarna je een lofzang krijgt voorgeschoteld op de burgemeester in kwestie, inclusief profielschets, hielenlikkerige interviews en een overzicht van ’s mans schitterende loopbaan en zijn vele Goede Werken.

Dat moet een heidens karwei zijn, om zo’n website up to date te houden. Wie betaalt al die manuren die nodig zijn om zoiets stompzinnigs en nutteloos te doen als het bejubelen en bekronen van burgemeesters?
Oftewel: wie zijn die filantropen van City Mayors, die zich “geheel belangeloos en zonder winstoogmerk” inzetten voor een beter beheer van onze lokale parken en plantsoenen? Waar verdienen ze eigenlijk de kost mee? Of leven ze soms van de wind?
Gelukkig is er het onvolprezen Google, dat je in een paar minuten uit de droom helpt. Een van de opperhoofden van het filantropische internationale netwerk genaamd City Mayors is: Andrew Stevens, “expert op het gebied van verkiezingen, structurele hervormingen en urbanisatie” (give him a big hand, folks!).
En laat Andrew er nou tevens een heel erg commercieel public relations bureau op na houden! Andrew Stevens & Associates Inc. is de naam, en het is gespecialiseerd in “executive career management” voor “careerseekers” in de salarisklasse 90.000 dollar en hoger. Dit alles onder het bedrijfsmotto: “We can market you faster!” “We are committed to guiding you to success in every way possible”, juicht Andrew. “We specialize in representing executives and professionals of exceptional ability and integrity! Our objective is to assist you on a personal level to fullfill your potential skills and work history”. Enfin, kijk zelf maar.

Hoeveel je aan Andrew moet betalen om op deze manier te worden gepromoot staat er niet op. Het varieert per cliënt, volgens de site. Maar ik verwed er mijn kop onder dat de (ongetwijfeld tot op het bot corrupte) burgemeesters van Quito, Maputo, Nabloes, Shanghai en Phnom Penh op de shortlist van City Mayors terecht zijn gekomen omdat zij tot de klantenkring van Andrew Stevens & Associates behoren, en door Andrew persoonlijk zijn voorgedragen. En ik zou er wat voor geven om te weten of ook Job Cohen dit bureau heeft ingeschakeld om zich internationaal op de kaart te laten zetten. In dat geval heeft hij wel waar voor zijn geld gekregen, van Stevens en zijn marketeers. Dat moet ik ze nageven.

Omdat ik een verhaal altijd graag mag doodsjekken, heb ik erg mijn best gedaan om Andrew Stevens aan de lijn te krijgen. Hij is “deputy editor” van City Mayors, en ik wilde hem vragen hoe hij nog tijd overhoudt voor het gelijknamige (en maar al te commerciële) PR-bureau Andrew Stevens & Ass., dat onder het motto “We can market you faster” zijn diensten aanbiedt aan carrièrejagers uit de hogere kringen, en dat vele “topbestuurders” tot zijn cliëntele mag rekenen.
Maar het is me niet gelukt. Bij Andrew Stevens & Ass. staat de telefoon dag en nacht op voicemail (althans bij de vestiging in Phoenix Arizona; het enige telefoonnummer dat op de website vermeld staat), en ze bellen niet terug.

En bij City Mayors ving ik eveneens bot. Daar nam de directeur, ene Stann vom Hove, hoogstpersoonlijk de telefoon op. (Wat is dat daar voor ballentent, hebben ze geeneens een telefoniste of een secretaresse?)
“Welnee mevrouwtje, hoe komt u daar nou bij! Onze Andrew Stevens heeft niks met dat PR-bureau te maken hoor! Er zijn meer hondjes die fikkie heten.”
Ik vroeg of ik Andrew persoonlijk te spreken kon krijgen. (Ja hoor eens, die Vom Hove kan wel zoveel zeggen; je sjekt een verhaal of je sjekt het niet.) Maar nee, dat mocht niet van Vom Hove: “Ik ben de enige woordvoerder voor City Mayors. Heeft u verder nog vragen?”
*- Ja, nou u het zegt. Er staan honderden, zo niet duizenden lijvige artikelen op uw site over urbanisatie, burgemeesters en lokaal bestuur. En dan nog die dure trofeeën, door echte kunstenaars ontworpen…Wie betaalt dat allemaal ?-
“Onze medewerkers zijn allemaal freelance publicisten op dit vakgebied, die hun kopij gratis aanbieden. Ze zijn totaal onafhankelijk.”
*- Als ze zo onafhankelijk zijn, hoe komt het dan dat er alleen maar positieve verhalen op uw website staan? Als City Mayors wil strijden voor beter lokaal bestuur, waarom worden er dan nooit lokale wantoestanden aan de kaak gesteld? Zou dat niet veel meer zoden aan de dijk zetten? –
“Wij kunnen ons domweg niet veroorloven om processen aan ons broek te krijgen. Daar hebben we het geld niet voor, als non-profit organisatie. Dus we moeten voorzichtig zijn.”
*- I see. Mag ik u vragen waarom de bekende antisemiet en holocaust-ontkenner Mahmoud Ahmadinejad, toenmalig burgemeester van Teheran, in 2005 op de shortlist voor Beste Burgemeester ter Wereld prijkte? –
“Ahmadinejad heeft als burgemeester nooit iets fout gedaan. En hij was democratisch gekozen.”
*- Hm. Hitler ook. A propoo, het verbaast me eerlijk gezegd een beetje dat de burgemeester van Tirana (Albanië ) in 2004 de hoofdprijs in de wacht heeft gesleept. De enige gemeente in West-Europa die voor zover bekend één stoplicht heeft. Wie hebben er op die vent gestemd, behalve dan zijn eigen ambtenaren?-
“Er zijn ook Albanese gemeenschappen in allerlei andere landen.”
*- Dus de uitgebrachte stemmen komen uitsluitend van lobbygroepen? –
“Hoor eens mevrouw, uw toon bevalt me niet. Wat heeft dit allemaal te betekenen? Bent u soms lid van een extreemrechtse organisatie?”
*-Ik ben nergens lid van, en ik snap niet wat dat met het onderwerp van gesprek te maken heeft. Maar nou we het er toch over hebben: waar situeert u zichzelf, in het politieke spectrum?
“City Mayors is volstrekt onafhankelijk en neutraal. Maar als u het weten wilt: zelf ben ik links, ja.”

Enfin, ik hing op, en kreeg in enen een schitterend visioen, een openbaring als het ware: Stann vom Hove en zijn idealisten zijn een geglobaliseerde editie van het fenomeen Gerrit den Braber! Die koekebakker bestierde in de jaren zeventig een radiorubriek getiteld “De Burgemeester is Jarig”, als u dat nog wat zegt. Hij ging wekelijks, gewapend met een microfoon, een bos bloemen en een kolossale pot stroop, op verjaarsvisite bij de burgemeester van het één of andere gehucht. En likte dan zo geestdriftig ’s mans aars dat ik er, in de huiskamer gezeten, altijd holkramp van kreeg. (Hoe Den Braber precies voor zijn hielenlikkerij werd beloond weet ik niet, maar ik wil wedden dat het hem geen windeieren heeft gelegd.)

Ik dacht dat die tijden voorbij waren. Maar ze zijn weer helemaal terug. Alleen wordt het nu een stuk professioneler aangepakt.

——————————————-
Door Pamela Hemelrijk

9 REACTIES

 1. De PvdA moet ergens wel een geheime "slush fund" hebben, waaruit de spindoctors van Madison Avenue worden bekostigd. En waarschijnlijk hebben zij daartoe zichzelf een soepsidie-regeling toegekend. Vooral ook omdat t.b.v. het koninklijk huis reeds sinds het einde van WO-II een dergelijk account op kosten van de belastingbetaler bij de reclame, advertentie, marketing en PR bedrijven in Madison Avenue loopt.

  Want eerder liet ook een TulbandKok zich al (vergeefs) afficheren als politicus-van-wereld-formaat. En zulke lieden als St.Pronk en MelkmuilMelkert, en zelf een Duitenberg "profiteren" eveneens duidelijk van het arrangement. DE laatste door zich "de vader van de Pleuro" te laten noemen , terwijl een Rort Mundell** dat was)

  Maar gelukkig doen zij steeds zichzelf de das om … en is het eerder een klucht en LACHUN geblazen …

  ** Robert Mundell. Een Canadese Amerikaan, die daarvoor de Nobelprijs kreeg, maar nu (of all places) inmiddels naar BEIJING is geimmigreerd — wat heel wat slechts voorspeldt voor de Pleuro …. Of niet soms?

 2. Echt heel jammer dat Pamela Hemelrijk het grote publiek niet meer bereikt via de Metro. Nu moeten we het met subsidiesponssoapie Victoria Koblenko doen.

  En Cohen had toch al eens een paar ton gemeenschapsgeld aan een lovend boek over zichzelf besteed?

  Ook schijnt hij behoorlijk vreemdgegaan te zijn, want toen hij nog in Maastricht woonde en in Den Haag werkte had hij een overnachtingsappartementje in Amsterdam. Cherchez la femme dus.

 3. [2] Laten wij er dan maar aan gaan werken dat Pamela via de Vrijspreker een nog groter forem krijgt.

 4. [2] Moet ik nu zelfs op deze site die maagzuuropstuwende naam lezen. En nee, ik heb het niet over "Pamela Hemelrijk"!!

 5. Pamela je moet dit kenbaar maken aan de Nederlandse media die dit voor zoete koek verkopen aan die stomme Nederlanders die daar in trappen.

 6. Cool stukje Pamela, zou je misschien ook onderzoek of willen utivinden wie niet stemde tijdens het generaal pardon? Aangezien het 74 tegen 75 was, miste er dus 1 stem en men heeft nooit gezegd wie dat was, ben namelijk nogal benieuwd, misschien kan jij Pamela dit uitzoeken? Vind het zo merkwaardig dat er nooit iets over gezegd is in het nieuws.

 7. Kheb het even voor je uitgezocht: de afwezige stem was die van het SP-kamerlid Polderman, die op dat moment nog niet was beëdigd. Dus als hij er wel was geweest zou het voorstel zelfs met 76 tegen 74 stemmen zijn aangenomen. Hier valt helaas met de beste wil van de wereld geen complottheorie van te bakken.

 8. leuk verhaal, maar je baseert niks op feiten, maar op een enkel zoek opdrachtje in Google. Fijne journalistiek dit. Ik heb helemaal niks met die belachelijke verkiezing, maar jouw stukje is wel erg mager. Ik "zou", ik "verwed", "ongetwijfeld tot op het bot corrupte". Alles is gebaseerd op jouw aannames.

 9. Waarom zou ik niet mogen signaleren dat er een gelijknamig PR-bureau bestaat? Ik wilde de lezertjes deze opmerkelijke toevalligheid niet onthouden. En de reactie van City Mayors maakte mijn achterdocht er alleen maar groter op. Als ze daar niks te verbergen hebben, waarom doen ze dan zo spastisch als ik Stevens persoonlijk wil spreken? Ze willen blijkbaar verhinderen dat ik nog verder wroet. Dat is ze gelukt, dus ik kan niet nagaan of mijn vermoedens juist zijn. Maar waarom zou ik die vermoedens niet mogen ventileren? Laat City Mayors mij maar voor de rechter slepen, als ik het mis heb. Dan komen we er tenminste eindelijk achter hoe de vork in de steel zit. Maar ze hebben zoveel boter op hun hoofd dat ze dat wel uit hun hoofd zullen laten. Vermoed ik.

Comments are closed.