Na 50 jaar de Donald Duck lezen beginnen bij mij wat vragen en twijfels op te borrelen over het werkelijkheidsgehalte van wereld die daar wordt geschetst.

Het klopt niet !

Niemand in Duckstad heeft eigen kinderen, iedereen heeft neefjes. Donald, Goofy, Mickey, oom Dagobert (Donald + Guus Geluk) en zelfs Willie Wortel hebben neven (Katrien Duck en Minnie Mouse hebben nichtjes) zodat alle voortplanting daar uitsluitend buiten beeld schijnt te geschieden, door anonieme personen die om de een of andere reden massaal hun kinderen in de steek laten en bij hun familieleden dumpen zodat die opgezadeld blijven met de zorg daarvoor.

Verder is het vreemd dat een mouse (Mickey) een hond heeft (Pluto) terwijl zijn beste vriend Goofy ook een hond is, van het model Dingo zelfs.

Hoe kunnen muizen trouwens ooit honden hebben ?

Mickey is bevriend met Karel Paard maar in diverse verhalen rijdt hij op paarden. En hoe kan Donald een hypotheek + drie neefjes onderhouden van het poetsen van munten bij oom Dagobert voor een stuiver per uur, dat tikt toch niet aan ?

Minnie en Katrien blijken gigantische sletten die er meteen met iedere langskomende vent van welke diersoort dan ook vandoor gaan. En is oma Duck nou de zuster van Dagobert of zijn oma ? Daar is de DD niet duidelijk over want soms noemt Dagobert haar bij haar voornaam (Dora dacht ik) en soms oma. Wat is het nou, ik word gek van de twijfel.

Wat mij zeer bevreemdt is de maatschappij waarin Midas Wolf leeft. Die heeft weliswaar dan wel een zoontje, de brave Wolfje, maar hij woont niet in Duckstad want dan was Wolfje waarschijnlijk zijn neef geweest. Maar wat ik wonderlijk vind is dat het hier kennelijk om een redelijk georganiseerde maatschappij gaat met o.a. scholen en politie (sheriff) terwijl Midas toch doorlopend ongestraft mag proberen om de drie schoolgaande biggetjes te vangen voor de braadpan. Hij wordt daar nooit voor gestraft, wel voor andere dingen maar niet voor poging tot moord op en consumptie van minderjarige schoolkinderen.

Dat geldt overigens ook voor broer Konijn die steeds achterna wordt gezeten door Rijntje de Vos, al of niet in gezelschap van Bruin Beer, ook in een wereld met recht & orde want er figureert regelmatig een sheriff in die verhalen. Ook dit gebeurt ongestraft.

De politieke correctheid is intussen niet aan de DD voorbijgegaan: de Indianen Hiawata & familie hadden eerst een bepaald charmant karakteristiek spraakgebruik zoals “mij hebben hert geschoten” of “jou boel blij zijn” dat gelardeerd kon worden met de kreet “ugh” zoals in “ugh, mij hebben boel honger”.

Dat taalgebruik was blijkbaar racistisch en stigmatiserend en is intussen onder druk van de politieke correctheid verdwenen en praten Hiawata en de overige stamleden gewoon Nederlands.

Bah, mij dat helemaal niks vinden, ugh.

24 REACTIES

 1. waarde heer

  de chileen ariel dorfman (bekend van het toneelstuk the maiden and the devil, heeft een boek geschreven over disney welke ik u ten zeerste aanraad

  het boek heet

  how to read donald duck

  en andere aanrader van de zelfde hand is

  de empire’s old clothes

  enn wel gemeende groet

  aloijsius van saus

 2. Het is al lang bekend dat Disney-cartoons seksloos zijn, zeker de vroegere werken. Elke verbinding met seks wordt officieel angstvallig vermeden: van een gebogen knie in het kleed van een pastoor in "De Kleine Zeemeermin" die als een erectie kan opgevat worden tot de familiebanden tussen stripfiguren…

  Dat de economische realiteit ook zo verbogen is, komt omdat de Duckstad-wereld is geschapen in de vroege jaren 50 door Carl Barks, een bekende Disney-tekenaar. In die tijd kon je nog wel werken voor een schijntje en toch een huis hebben.

  Dat Katrien en Minnie ‘sletten’ zouden zijn en dat de dierlijke verhoudingen zo vreemd zijn… Nou ja, is dat niet normaal in een cartoonserie waarbij dierlijke figuren op een menselijke karakter worden geplaatst? Dat heet antropomorfisme, en is doorheen de hele Disneycultuur gebruikt. Meer informatie kan je vinden op Wikipedia.

 3. [2]
  Werkelijk? Ik vermoed dat parende eenden voor de doelgroep niet bijzonder interessant zijn. Is de economische realiteit er ook al verbogen? Dus je wilt zeggen dat die Duckwereld eigenlijk niet klopt?
  Schokkend, maar wel een hele geruststelling voor de 3 biggetjes, nietwaar?
  Bestaat er ook een woord voor apparaten die kunnen praten? Kan volgens mij ook niet, ik heb nog nooit een lampje horen praten.

 4. Tja goed artikel!

  Over Walt Disney doen veel verhalen te ronden hij zou 33e graad vrijmetselaar zijn bij illuminati horen en in zijn films allerlei occulte dingen hebben verstopt:

  http://www.jesus-is-savior….

  Geloof het of niet.

 5. [2] Disney figuren seksloos, mmja, maar is het je al opgevallen dat Donald Duck wel een vest, maar geen broek aan heeft?

 6. [4]
  Niet geheel correct.
  Walt Disney zelf wordt gewaardeerd.
  Maar de kritiek richt zich op wat Michael Eisner van de Disney-company heeft gemaakt.

 7. [5] Een uiterst relevante quote van Gummbah: "Ik wil leven als Donald Duck, schatje. Zonder broek en zonder jou."

 8. Wat is dit nou weer?
  Donald Duck?

  Wordt er gesuggereerd dat DD de kinderen indoctrineerd met politiek te correcte verhalen?
  En hier zit de overheid achter?
  Het is een strip!!

  Analyseer gelijk ook even;
  Suske en Wiske (tijdreizen??)
  Lucky Luke (een pratend paard??)
  Asterix (toverdrank??)

  Dit complotdenken gaat erg ver…

 9. Allemaal Lekker Belangrijk!!?? Allemaal!

  ..maar misschien is dit wel de ultieme Metafoor waar het overgrote deel van deze Immens stupiede bevolking zich liever mee bezig houdt??

  tenslotte gaat het meerendeel (80%!!) van deze ongeloofelijk Neo-Mongole bevolking toch gewoon naar de stembus!!

  Wie isi overigens de Premier in Duckstad??

 10. Ik Las in mijn tijd de Robbedoes! En de Kuifje!! De DD (Donald Duck) zat welliswaar in de Leesmap!! Maar NA mijn 6e, of 7e levensjaar ben ik volledig gestopt om deze te lezen!!

  ..Omdat ik het toen al te infantiel vondt om het te lezen!!?
  alle pericelen rond Duckstad..!! waren m.i. toen al obsoleet!!

 11. Misschien hebben Hiawatha en familie een verplichte integratiecursus moeten volgen waardoor ze nu perfect ABN spreken, in opdracht van ene minister Riet Verduck? 😉

 12. [11]
  P.S.

  Ik heb al tijden geleden mijn abonnement opgezegd, maar mogen de indianen nog wel de vredespijp roken, of is dat inmiddels ook verdwenen wegens het verbod op tabaksreclame? Verklaart misschien ook het verdwijnen van de "Ugh"…

 13. [11] zo te zien hebben de socialisten nog niet toegeslagen in Duckstad anders was Dagobert allang verplicht solidair kaalgeplukt.

  Tijd voor een Duckstadse SP ?

 14. [8] ach het hoeft niet altijd zo zwaar op de hand te zijn, iets luchtigs er tussendoor moet ook kunnen en verder zijn dit toch dingen die mij als regelmatig toiletlezer van de DD bezighouden.

  U moet overigens de prima laxerende werking van de DD niet onderschatten !

 15. overigens is dat politiek correct opkuisen van het taalgebruik ook Sjimmie van Sjors overkomen. Ik heb nog een meter van de echte stripverhalen liggen en daar kent Sjimmie het persoonlijk voornaamwoord "ik" niet, hij heeft het altijd over "Sjimmie" als hij naar zichzelf refereert en van het vervoegen van werkwoorden naar de persoonsvorm heeft hij ook nooit gehoord.
  Zo zal hij "ik heb soep gegeten" uitspreken als "Sjimmie hebben soep gegeten". Maar helaas: het mag kennelijk niet meer van de politieke correctheid maar heeft wel zijn charme verloren.

  Overigens lopen er nog enige honderduizenden vreemdelingen (al of niet voorzien van een Nederlands reisdocumentje) die na 40 jaar hier nog steeds niet veel beter Nederlands spreken dan de Sjimmie en Hiawata uit de jaren 50 en 60. Het schijnt ook dat velen van de 3de en 4de generaties van die lui het Nederlands pas beginnen te leren op hun 5de, als ze naar school moeten.

 16. [16]
  Wladimir,

  Kijk maar uit, je maakt hier bijna reclame voor dat onzalige idee van de peutertest en verplichte voorschoolse opvang voor taalkundig achtergestelden. 🙁

  Al is het mij nog steeds een raadsel hoe je de taalvaardigheid van peuters kunt verbeteren als je de slechtst sprekenden onder hen samen in dezelfde klas zet. Misschien verwachten ze dat ze elkaars fouten corrigeren? Oh wacht, ik snap hem al. Dat is slechts weer een excuus om ook de best sprekenden met hen samen verplicht op te vangen. Drie keer raden welk effect dat zal hebben…

 17. Het zal niet verbazen, dat er onder islamitische studenten sinds kort een tendens aan het ontstaan is ARABISCH te leren.

 18. Interesant artikel. Voor het eerst dat ik naar duckstad met anderen ogen kijk, zoals je beschrijft kinderen hebben geen vader of moeder maar zijn gedumpt bij oompje duck, lijkt het wel of ze uit een lebensborn fabriek zijn gekomen. immers een ander voed ze op. Maar ja zoals ik het een beetje lees in de reacties heeft de geestelijk vader hiervan maar een dubieuze reputatie

 19. De tekenaars krijgen van Disney de opdracht om zoveel mogelijk confronterende dingen te verbergen in de stripjes. Dat ze Donald geen broek aan hebben getrokken, tja 😛

  Maar achter de schermen maken ze onderling nog wel eens leuke tekeningen die want minder… ummm… politiek correct zijn. Maar die zien het daglicht natuurlijk nooit.

  Ik had ooit eens een stamboom hier liggen van al die figuren, die zal ik maar weer eens opzoeken.

Comments are closed.